114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Universiade Bajnokok Klubja

Universiade Bajnokok Klubja megalakulása


Az Universiade Bajnokok Klubja megalakulására és alakuló ülésére 2015. augusztus 27-én Budapesten az Újvárosháza Dísztermében került sor.  

Az Budapesti Universiade 50. évfordulója alkalmából rendezett Emléknap a világon talán elsőként életre hívott Universiade Bajnokok Klubjának megalakulásával zárult.

A Klub elnökségét az olimpiai és Universiade kettős bajnokok, valamint a legalább háromszoros Universiade győztesek alkotják, elnökének pedig a hatszoros Universiade bajnok, kétszeres olimpiai bajnok, ötszörös világbajnok, Európa-bajnok Nagy Tímea vívót választották meg.

A példaképekből álló klub célja az egyetemi sport presztízsének növelése, a fiatal élsportolók tanulásának mentorálása, az egyetemi versenyek védnökségének biztosítása és a rendszeres fizikai aktivitás népszerűsítése a hallgatók körében.

A MEFS élen kíván járni a versenysportban kiváló, egyetemet végzett sportemberek és sportolók életpályájának támogatásában, nyilvános megjelenéseik segítésében.

A Sportszövetség a Bajnokok Klubjának megalapításával az Olimpiai és Universiadé bajnok példaképek összefogását ösztönözve, részükre közösséget és támogatást kínál (többek között a sportvezetői, sportdiplomáciai és egyéb szakirányú karrier építését patronáló PR tevékenységek segítésével).

Hitünk szerint a Bajnokok Klubja tagjai együttműködéssel hatékonyabb érdekérvényesítésre képesek, ennek köszönhetően hozzájárulnak az őket követő élversenyzők életpályájának eredményesebbé tételéhez. Az újonnan megalakuló testületet érintő rendezvényekhez kötődő feladatokat a MEFS Iroda látja majd el. 

Az Universiade Bajnokok Klubja (UBK)

célkitűzései:

 • Az egyetemi sport presztízsének növelése
 • Az élsportolók tanulásának ösztönzése és mentorálása
 • A hazai egyetemi sportrendezvények védnöki feladatainak elvállalása
 • A rendszeres fizikai aktivitás népszerűsítése a hallgatók körében
 • Saját sportágban, saját egyetemen közreműködés sporteseményeken

 

tagjai:

 • Az 1959 óta megrendezett nyári és téli Universiadék győztesei
 • A tagság automatikus, megerősítése az Alapító Okirat aláírásával történik

 

az Elnökség tagjai azok az Universiade Bajnokok, akik

 • egyben Olimpiai bajnokok is, vagy
 • 3 vagy annál több Universiade aranyat nyertek
 • Elnökét közfelkiáltással választja
 • A MOB-bal és MRK-val közös javaslat az alapító elnökre: Nagy Tímea, 6-szoros Universiade bajnok (edzője: Kulcsár Győző, szintén Universiade bajnok)

 

Az alakuló ülés fontosságát a nagy létszámban megjelent egykori sportolók is bizonyították, továbbá olyan fontos résztvevők, mint államtitkárok, sportszövetségi vezetők és főtitkárok, polgármesterek, sportszervezeti vezetők, sportdiplomaták, rektorok és nagykövetek, illetve olimpiai és Universiade bajnokok, kiemelten az 1965. évi Universiade hazai és külföldi résztvevői.

A sajtó képviselői olyannyira fontosnak tartották az eseményt, hogy a legfontosabb hírközlő szervek (pld.: MTVA, MTI, Nemzeti Sport, EchoTV, Budapest video) is megjelentek, interjút is készítettek az esemény folyamán a résztvevőkkel.

Összességében elmondható, hogy az Emléknap nemcsak a magyar, de a külföldi szakmai berkekben is nagyon jó fogadtatást kapott, köszönhetően a nagyszámban résztvevő sportdiplomatáknak is.

A FISU (Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség) hírlevele külön cikket is közölt az augusztus 27-i eseményekről.

Banner
Banner
Banner
Támogatóink