114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Universiade

Napjainkra a Nyári Universiade az Olimpiai játékok után a világ legnagyobb multisport-eseménye, amelyet 15-20 sportágban 150-160 ország 10-12 ezer résztvevőjével rendeznek. Jelentőségét növeli, hogy egyre több sportágban része az olimpia, illetve sportági világbajnoki kvalifikációnak. A korábbi években a sportágak számának és a rendezvény helyszínének függvényében, Magyarország 100-150 fő versenyzővel tudott részt venni az Universiadékon.

Borkai Zsolt, Universiade győztes, olimpiai bajnok, jelenleg a MOB elnöke (fotó: MOB archívum)Az egyetemi világbajnokságok és Universiadék történetét végigtekintve a magyar bajnokok között számos olyan sportolót találunk, akik később világbajnoki és olimpiai bajnoki címeket hoztak hazánknak, valamint vezetőként is sokat tettek és tesznek a magyar sportéletért. A teljesség igénye nélkül Universiade aranyérmeseink Gyulai István atléta (1963), Magyar Zoltán tornász (1977), Szekeres Pál vívó (1985), Borkai Zsolt tornász (1987), Szabó Bence vívó (1987, 1989), Kiss Balázs atléta (1995, 1997), Nagy Tímea vívó (1989, 1993, 1995, 1997), Steinmetz Ádám  és Székely Bulcsú vízilabdázók (2003).

A magyar egyetemi sport részeként fontos állomások voltak a Magyarországon megrendezésre került világversenyek. Az 1935-ös Egyetemi Világjátékok (az Universiade elődje) rendezését, a Budapesti Tudományegyetem 300 éves évfordulójára való hivatkozással kapta meg Magyarország, és a házigazda így természetesen sportegyesülete, a BEAC volt. Az esemény fővédnökségét Horthy Miklós kormányzó jegyezte. Az augusztus 20-29. közötti versenysorozaton a magyar versenyzők 24 arany, 13 ezüst és 20 bronzérmet nyertek, köztük olyan aranyérmet szerző sportolókkal, mint Csík Ferenc úszó, Bozsi Mihály, Brandi Jenő, Hazai Kálmán, Kutassy György és Tarics Sándor vízilabdázók, akik egy év múlva a 36-os berlini olimpiáról is aranyéremmel térhettek haza.

 IV. Nyári Universiade - 1965A nemzetközi sportmozgalomban 1959-től a FISU (Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség)irányítása alatt az Universiadék – egyetemi olimpiák – két évenkénti megszervezésével ismét létrejött az egyetemi sport egysége. A magyar sportszövetség számára is az egyik legfontosabb feladat 1965-ben, egy újabb jelentős nemzetközi esemény, a IV. Universiade budapesti megrendezése volt. Csapatunk 16 aranyérmet, 8 ezüstérmet és 14 bronzérmet szerzett a hazai rendezésű világeseményen. Aranyérmeseink között köszönthettük későbbi olimpiai bajnokaink közül Zsivótzky Gyula atlétát (1968), Kulcsár Győző (1968), Nemere Zoltán és Schmitt Pál (1968, 1972) vívókat, valamint az 1964-es tokiói győztes vízilabda csapat 5 tagját (Bodnár András, Felkai László, Konrád János, Pócsik Dénes, Rusorán Péter).

XXV. Téli Universiade - 2011Magyarország téli sportágakban nem számít nagyhatalomnak, ennek ellenére a legtöbb téli sportágban a magyar egyetemi sportolók rendszeres és eredményes résztvevői a Téli Universiadeknak is. Az 1920-as évektől kezdődően, akkor még Téli Nemzetközi Egyetemi Játékok, majd Téli egyetemi Világjátékok néven gyorskorcsolyázóink, műkorcsolyázóink sok éremmel gazdagították a magyar egyetemi sportot. Ez az időszak volt a magyar egyetemi jégkorong fénykora is, több alkalommal sikerült aranyéremmel zárni az eseményeket. Olyan neves versenyzők győzelmeit ünnepelhettük, akik sportági világversenyeken és Olimpiákon is kiváló eredményeket értek el (Nagy Mariann, Nágy László páros műkorcsolyázásban, illetve Almássy Zsuzsa műkorcsolyázó). A MEFS 1991-es újjáalakulását követően az érintett sportági szövetségekkel együttműködve folytatódott a Téli Universiadekon való részvétel szervezése. Folyamatosan bővül a sportágak száma, a klasszikus téli sportágak mellett megjelent a snowboard, rövidpályás gyorskorcsolya, curling, szinkronkorcsolya. Sportolóink további sikereket értek el, mely leginkább pontszerző helyekben nyilvánult meg, az egyre növekvő résztvevői létszámok, ezen belül egyre több élsportoló részvétele a színvonal emelkedéséhez vezetett, nagyobb kihívás elé állítva versenyzőinket is. A közelmúlt is hozott azonban kiemelkedő eredményeket, a snowboardos Zarándy András 2001-ben Zakopaneban ezüstérmet nyert, 2011-ben pedig, tíz évvel később Erzurumban a női rövidpályás gyorskorcsolya váltó (Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea, Lajtos Szandra) a harmadik helyen végzett.

 

Banner
Banner
Banner
Támogatóink