112 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Tények és Tervek 2015/2016

„Nincs minőségi felsőoktatás minőségi felsőoktatási sport nélkül”

Elnöki köszöntő

Mozgalmas és sikeres évet hagyott maga mögött 2015-ben is az egyetemi sport.

A felsőoktatásban tanuló sportolóink helyt álltak a Téli Universiadén, a Gwangjuban megrendezett 28. Nyári Universiadéról pedig 2 arany- és 3 bronzéremmel, valamint számos értékes helyezésse tértek haza.

Gödöllőn rekord nevezési létszámmal rendeztük meg az Európai Egyetemek 7-es Rögbi Bajnokságát.

A múlt és a jövő találkozásaként a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) az 1907-es alapításától végzett munkájáért és a jelenben folyó fejlesztési tevékenységéért a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség, a FISU legmagasabb kitüntetésében, a Jean Petitjean Díjban részesült.

A mintegy 150 ország képviselőinek jelenlétében, az idei Universiade gálaünnepségén átadott díjat a FISU első ízben ítélte oda sportszervezetnek, a MEFS-nek, így ismerve el a magyarok úttörő munkáját és máig kitartó példamutatását. Itthon, az 1965-ös budapesti Nyári Universiade 50. évfordulóján olimpiai és Universiade bajnokok jelenlétében emléktáblát helyeztünk el a Puskás Ferenc Stadionban.

A nemzetközi hagyományteremtő megemlékezéssel egy időben a fiatalok sportolásának támogatására alakult meg az Universiade Bajnokok Klubja. A klub elnöksége olimpiai bajnokokból és sokszoros Universiade győztesekből áll, elnöke Nagy Tímea, kétszeres olimpiai és hatszoros Universiade bajnok vívó lett.

A fiatalítás jegyében a MEFS közgyűlése a Londonban hallgatóként aranyérmet szerző Gyurta Dániel úszót az elnökség tagjává választotta. Idén is 36 sportágban, több ezer élsportoló részvételével szerveztünk egyetemi országos bajnokságokat, kosárlabdában 12 fordulós bajnoki rendszerben.

A szabadidősport fejlesztése a SportPont Program motivációs rendszere segítségével haladt tovább, az elmúlt két évben a 24 egyetemi sportirodán keresztül a hallgatók 20%-át értük el. A folytatáshoz koncepciót készítettünk a fizikai aktivitás egészségfejlesztésen alapuló növeléséhez. A tények és számok igazolják, hogy a MEFS által még 2012-ben kidolgozott Hajós Alfréd Tervben kitűzött célok felé jó úton járunk.

A közösen elért eredményekért az alábbiaknak külön is köszönetet mondunk: Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), Budapest Főváros Önkormányzata, Magyar Rektori Konferencia (MRK), egyetemek-főiskolák és egyesületeik, sportági szakszövetségek, sportági referenseink, Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és tagjai, Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSz), Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSz), Turizmus Zrt., TandT Sport Kft., Testnevelési Egyetem, Edutus Főiskola, az egyetemi sport iránt érdeklődő újságírók, médiaszakemberek, szponzoraink és minden sportolónk és sportszervezőnk.

Reményeink szerint közösen még több egyetemistát és főiskolást vonunk majd be a felsőoktatási sportéletbe, mert tudjuk, Magyarország gazdaságilag erősebbé, eredményesebbé és sikeresebbé válik egy, az eddigieknél egészségesebb és sportosabb értelmiséggel.

Prof. Dr. Kiss Ádám
elnök

A Tények és Tervek 2015/2016 kiadvány teljes terjedelmében letölthető ITT

Angolnyelvű változat letöltése

Banner
Banner
Banner
Támogatóink