112 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Tények és Tervek 2014/2015

„Nincs minőségi felsőoktatás minőségi felsőoktatási sport nélkül”

Elnöki köszöntő

Tisztelt Olvasó!


A magyar egyetemi sport sikeres évet zárt.

A 2013-14-es tanévben minden idők hazai szempontból legsikeresebb Téli Universiadéját láthattuk, hiszen rövidpályás gyorskorcsolyázóink 1-1 arany-, ezüst- és bronzérmet hoztak haza.

A 2014-ben megrendezett 11 egyetemi világbajnokságon 26 magyar érem született, amelyből 10 lett arany.

Sporttörténelmet írtak a Széchenyi István Egyetem evezősei is, amikor megszerezték hazánk első aranyérmét a rotterdami Európai Egyetemi Játékokon.

Az pedig a sportdiplomácia érdeme, hogy a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség elnöke Magyarországon tárgyalt egy leendő Universiade és Olimpia megrendezéséről.

Nemzetközi színtéren is elismerést váltott ki és szép magyar sikereket hozott a 25 nemzet birkózóival, 280 egyetemista és főiskolás sportoló részvételével Pécsett megrendezett 11. Birkózó Egyetemi Világbajnokság.

A 38 sportágban megrendezett országos egyetemi bajnokságokon (MEFOB-okon) a hallgatóság 96%-át képviselő 36 felsőoktatási intézmény vett részt, 3000-nél is több egyetemistával és főiskolással.

Ebben az évben már több mint tizenkétezer hallgatót ért el a MEFS Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) közös SportPont Programja (SPP), amely most először a gólyatáborokban is népszerűsítette a sportolást. Egy év alatt megduplázódva félezerre nőtt az SPP szabadidős sporteseményeinek száma. A fejlesztések eredményeként mára huszonnégy felsőoktatási sportiroda működik az országban.

A látványcsapatsportágak együttműködése is példaértékű. A kosárlabdázók közel negyven millió forintos Tao-támogatásával, rekord számú résztvevővel zajlott le az egyetlen bajnoki rendszerű MEFOB, a vízlabdázók pedig immáron másodízben vonzottak közel ezer fős közönséget.

A helyi, intézményi labdarúgó bajnokságok fejlesztése tizenegy millió forintos Telekom – MLSZ támogatással valósult meg. A MEFS Iroda munkáját dicséri, hogy a Hajós Alfréd Terv programjainak megvalósítása - partnereink segítségével - sikeresen halad.

Felsorolni sem könnyű mindazokat, akik az egyetemi sport ügyét felvállalták: a felsőoktatási intézmények és tagegyesületeik, a sportági szakszövetségek és sportági referenseink, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Olimpiai Bizottság, a HÖOK, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, a Magyar Vízilabda Szövetség, a Telekom, a TandT Sport Kft., az Adidas Budapest Kft., a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., és a Budapesti Gazdasági Főiskola. Reményeink szerint közösen, újult erővel, jövőre még több egyetemistát és főiskolást tudunk aktívan bevonni a felsőoktatási sportéletbe.

Hisszük, hogy egy egészségesebb és sportosabb értelmiséggel Magyarország boldogabbá és erősebbé tehető.

Prof. Dr. Kiss Ádám
elnök

A Tények és Tervek 2014/2015 kiadvány teljes terjedelmében letölthető ITT

Banner
Banner
Banner
Támogatóink