114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Miskolci Egyetem - Best Practice

Boda Péter: Miskolci Egyetemi Sportnap

Előzmények

A sportnap először 2001-ben lett meghirdetve, hallgatói kezdeményezésre és szervezés keretében. Azóta minden évben megrendezésre kerül, 2004-ben tavasszal és ősszel egyaránt, így 2015 őszén már 16. alkalommal lesz nagyszabású Sportnap a Miskolci Egyetemen. Az első néhány rendezvény elsődlegesen a hagyományos, nagy létszámú intézményi kispályás labdarúgó torna köré épült, amelyet további sportágakban meghirdetett versenyek színesítettek. Ekkor még szükség volt nem sportos programelemekre is a hallgatók sportpályákra történő lecsalogatáshoz („ha ott van, csak kipróbál valamit” elképzeléssel), de a „buli” jelleget szerencsére nagyon hamar el lehetett hagyni. Néhány sikeres rendezvényt követően az egyetem vezetése kötelezően sporttal töltendő tanítás nélküli munkanapként jelölte meg a tanulmányi időbeosztásban, amelynek, valamint a változatos programkínálatnak és a színvonalas szervezésnek, köszönhetően a résztvevők létszáma több alkalommal is meghaladta a 3.500 főt. Az esemény koordinálása az évek során átkerült a Miskolci Egyetem Sportközpontjához, de a hallgatók szerepe a szervezésben továbbra is meghatározó.

Program, lebonyolítás

Az esemény helyszíne az egyetemi campuson belül található Sportközpont. A rendezvény általában 8:00 – 18:00 óra között tart, a sportversenyek 8:00-kor vagy 9:00-kor kezdődnek. A legtöbb sportverseny és program 15:30-ra véget ért, ezek díjazására 16:00-16:30 között került sor. A kispályás labdarúgás általában csak 17:00 után fejeződik be, amelynek külön eredményhirdetése van.

Az eseményen történő részvétel a Miskolci Egyetem hallgatói, oktatói, dolgozói részére ingyenes. A sportági versenyekre (kispályás labdarúgás, streetball, strandröplabda, tollaslabda, asztalitenisz, darst, csocsó, sakk, atlétikai 7-próba) előzetesen, online történik a jelentkezés, amely lehetővé teszi a lebonyolításuk megfelelő előkészítését. Az atlétikai 7-próbában a résztvevők távolugrásban, súlylökésben, 100 méter síkfutásban, 110 méter gátfutásban, gerelyhajításban, medicinlabda dobásban és magasugrásban mérhetik össze tudásukat, versenyszámonkénti és összetett értékelés mellett.

A legnagyobb érdeklődés minden évben a Karok Közötti Vetélkedőt kíséri. Az egyetem valamennyi kara kiállít egy legalább 40 fős csapatot, amelyek 8-10 sportágban és egy látványos, az egykori Játék Határok Nélkül mintájára szervezett vetélkedőben versenyeznek a „Miskolci Egyetem Legsportosabb Kara” címért. A díj presztízsére és a fokozott érdeklődésre tekintettel az elmúlt években a szervezők vizes versenyszámokkal is kiegészítették a küzdelmet (a Sportnap előtt néhány nappal, a városi sportuszodában megszervezve).

Az egyes versenyszámokat női és férfi kategóriákban egyaránt meghirdetik, a Karok Közötti Vetélkedőben pedig külön előírás a lányok szerepeltetése.
A rendezvényre kilátogatók számos sportos kiegészítő program közül választhatnak: vízifoci, főzőverseny, különböző vetélkedők, mini vidámpark stb. A gulyás, pörkölt és szabad kategóriákban meghirdetett főzőverseny különösen népszerű, jellemző különböző tanszékek, intézetek és nem oktatói szervezeti egységek indulása, amely azt is jelenti, hogy az oktatók is nagy számban látogatnak ki a rendezvényre.

Az esemény teret ad a különböző sportági bemutatóknak, valamint az intézményben elérhető sportolási lehetőségek ismertetésének (pl. egyesületi tagtoborzó). Természetesen elmaradhatatlanok a különböző mérések, szűrések, egészséges életmódot népszerűsítő programok is. Általában valamelyik városi sikeres sportcsapat (labdarúgás, női kosárlabda, jégkorong) is kilátogat rövidebb-hosszabb időre, vagyis a résztvevők találkozhatnak kedvenceikkel.
Minden versenyszám valamennyi kategóriájának az 1-3. helyezettjei éremben, oklevélben és – szponzorok esetén – tárgyjutalomban részesülnek, ezen felül a legjobbak egy-egy kupát is hazavihetnek. A rendezvényt követően az egyetemi szórakozóhelyeken ingyenes a belépés a Sportnap résztvevőinek, vagyis a még fennmaradó energiákat egy fergeteges záró bulin vezethetik le a fiatalok.

Meghirdetés

Az esemény meghirdetése a következő eszközökkel, illetve csatornákon keresztül történik:
− plakátok kihelyezése (tanulmányi épületek, kollégiumok, Sportközpont);
− szórólapok osztogatása (bejáróknál, frekventált időpontokban);
− Neptun üzenet;
− egyetemi újság (nyomtatott, elektronikus);
− egyetemi sportportál, egyetemi egyesület oldala;
− Facebook kampány;
− kari Hallgatói Önkormányzatokon és Kollégiumi Bizottságokon keresztül.

Költségvetés

A rendezvény költségvetése 1,5-2 millió Ft között változik. A sportági versenyek és alapprogramok adottak, a hallgatók figyelmének felkeltésére alkalmas kiegészítő programelemek köre szokott az adott évben elérhető források szerint alakulni. A résztvevői létszámhoz és tartalmas programhoz képest alacsony költségvetés oka, hogy az infrastruktúra mellett számos eszköz rendelkezésre áll, továbbá a Miskolci Egyetemi Sportközpont, a MEAFC és a hallgatók jelentős önkéntes munkát vállalnak fel a szervezés során. A költségek a sportnormatívából, pályázatokból (pl. MOB szabadidős események támogatása, TÁMOP sportiroda pályázat, SportPont pályázat) és MEAFC forrásból vannak fedezve. Anyagi támogatói nincsenek a rendezvénynek, de gyakoriak a Sportnapot színesítő, költség-kiváltó és díjazást segítő felajánlások.

Az esemény sikerének főbb okai

Az esemény sikerességében számos tényező szerepet játszik, ötöt közülük mindenképpen fontos kiemelni.

1) Megfelelő helyszín, időpont, rektori szünet

Tény, a Miskolci Egyetem campusa kiváló adottságokkal rendelkezik. A campus területén található Sportközponton belül, egy helyen valamennyi programelem megrendezhető, az egyetemi kollégiumok pedig a rendezvény helyszínétől 2 perc távolságra találhatóak. Figyelmesség a szervezőktől vendéglátósok (lángosos, hot-dogos stb.) elhívása, hogy még az étkezés miatt se hagyják el a rendezvény-helyszínt a résztvevők a nap folyamán. A rektori szünet jelentősen hozzájárul a magas résztvevői létszámhoz. Ugyanakkor ennek eléréshez a hallgatók igényeket demonstráló sikeres rendezvényekre volt szükség. Az első rendezvények hangulata, színvonalas szervezése győzte meg a kilátogató vezetőket és oktatókat, hogy az intézménynek szüksége van ilyen jellegű közösségformáló eseményre. Az esemény időpontjául az őszi szemeszter bizonyult alkalmasabbnak a sport és egyéb hallgatói programok szempontjából zsúfolt tavaszi szemeszterrel szemben. A rendezvény napja kedd vagy szerda, ilyenkor nagyobb számban lehet a hallgatókat megmozgatni, mint a többi napon.

2) Változatos sportprogramok, figyelemfelkeltő programelemek

A sportági kínálat színes, igazodik a hallgatói igényekhez. A rendezvény az évek során az érdeklődés fenntartása érdekében mindig képes volt megújulni. A sportági versenyek mellett éveken keresztül a Miskolci Egyetem legerősebb hallgatójának látványos megválasztása (furgon elhúzás, söröshordó cipelés, kocsi borogatás stb.) állt a figyelem középpontjában. Amikor csökkent az érdeklődés, a „Fut az egyetem!” elnevezésű demonstrációs futás – az egyetem vezetői mögött felsorakozott hallgatók és oktatók körbefutották a campust – hozta lázba az egyetem polgárait. Később pedig a karok közötti örökös presztízsharcra épülő Karok Közötti Vetélkedő meghirdetése és versenyszámainak folyamatos bővítése, frissítése bizonyult sikeresnek. Az utóbbi évek kuriózuma a vizes vetélkedő, a legfrissebb tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy érdemes egyre több lehetőséget kínálni a sportágak kipróbálására, a versenyzés nélküli sportolásra, illetve minél több olyan programot szervezni, amelyekbe könnyű becsatlakozni.


3) Szervezettség, pontos forgatókönyvek

A folyamatosan magas részvétel egyik oka, hogy a résztvevők előzetesen, valamint a rendezvény alatt világos és következetes tájékoztatást kapnak, a szervezés gördülékeny. Ezért operatív szinten 1 fő felel, aki alatt 2-4 főszervező, számos szervező és hallgatói segítő dolgozik. Valamennyi programelemnek van felelőse. A sportversenyek lebonyolításában, a sportági specifikumoktól függően szakemberek segédkeznek (pl. képzett játékvezetők). A szervezők rendkívül részletes, valamennyi területre lebontott forgatókönyvekből dolgoznak.

4) Korrektség partnerekkel, szolgáltatókkal

A Sportnap egy jó ügy, amelyet sokan és sokféleképpen próbálnak segíteni. Nem csak a szponzorok felé fontosak a visszajelzések. Egy korrekt, több évre visszanyúló kapcsolat az egyes szolgáltatókkal (nyomda, hangosító, speaker, fotós, egészségügyi és biztonsági szolgálat stb.) gyakran önköltséges, de legalábbis kedvezményes árakhoz vezethet. Az sem mellékes, hogy a visszatérő szolgáltató jól ismeri a rendezvényt és az elvárásokat.

5) Érem, kupa esetében minőségre törekvés

Apróságnak tűnik, de a szervezők fontosnak tartják, hogy minőségi érmek, kupák, oklevelek legyenek kiosztva az egyes versenyszámok helyezettjeinek. Ez növeli a sportesemény rangját, amely kedvező hatással van a részvételi kedvre.

Banner
Banner
Banner
Támogatóink