114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Eötvös Loránd Tudományegyetem - Best Practice

Kis R. Róbert: Befutott 5vös 5km

Őrjítő malmozás a négy fal között, elcsigázott végtagok és fanyar mosolyok... Életképek, amelyek nagy ívben elkerülték az egyetemi berkekben egyre közismertebbé váló, 15 esztendőre visszanyúló 5vös 5km-es rendezvény pillanatait. Megmérettetés, futóverseny vagy futófesztivál? A növekvő népszerűség okán számtalan érv ütközik össze az ELTE TTK Hallgatói Önkormányzata és az ELTE-BEAC Polythlon Klub közös gyermekének műfaji meghatározásakor. Lássuk, a jó gyakorlatok táborát erősítő program szervezőiként hogyan sikerül „mezei résztvevői”, sportújságírói és sportszervezői perspektívából szerzett tapasztalataink segítségével aktivizálni a hallgatókat.


Elöljáróban fektessük le a közös alapokat! Horváth Ákos és a később csatlakozó dr. Székely Mózes alapítóatyák ötlete nyomán életre keltett és továbbfejlesztett társasági esemény 2000 áprilisában egy TTK-s lépcsőfutó bajnokságnak indult, míg mára a verseny útvonala az ELTE Lágymányosi Campusa mentén kacskaringózik. Sőt, egyes szakaszain az ELTE hivatalos sportegyesülete, az 1898-ban alapított Budapesti Egyetemi Atlétikai Club sporttelepét is érinti. Az 5vös 5km a budapesti futóversenyek között kuriózumnak számít: a MASZ hitelesített kerekese által 2003-ban, pontosan kimért 5000 méteres utcai táv nem szokványos. 2005 óta évente kétszer indul Campust meghódító útjára az elsősorban egyetemi polgárokat felvonultató mezőny. Tavasszal az egyik legnívósabb egyetemi kulturális rendezvény, a Lágymányosi Egyetemi Napok nyitónapjának fő attrakciójaként tartják számon, míg a szeptember végi futás az ELTE Sport7 elnevezés alatt futó programsorozat egyik nagy durranásának számít. Számszerűsítve: az 5vös 5km kilépett a 300 fős háziversenyek kategóriájából és dinamikus fejlődésével, a Budapesti Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség versenynaptárának állandó tagjaként a résztvevők száma immáron alulról súrolja az ezres határt.


Futóbaráti koncepciónkból két elem már a kezdetektől meghatározó szerepet töltött be tömegsport rendezvényünk életében: a tudatos tervezés és az állandóságot sugárzó védjegyek használata. Az átgondoltság eleinte olyan kardinális döntésekben jelentkezett, mint a futóversenyek időpontjainak kijelölése (tavasszal május 5.) és a rajtpisztoly eldördülésének ideje (délután 5 óra 5 perc). Jelképként az ELTE Lágymányosi Campusát és a BEAC-ot érintő, fix versenyközponttal rendelkező útvonal, az első 100-150 célba érkező között kiosztott pólókra nyomtatott embléma, valamint a legjobb ELTE-s futónak járó 5555 Ft szolgált. A legutóbbi, 28. alkalommal megrendezett futást tekintve egyre több szervezői intézkedésen érhető tetten a tudatosság ideája. Mindenekelőtt az ELTE-s vezérfonal erősödött meg: a betétprogramok fellépői – zenés bemelegítés, gladiátorok, hastáncosok, cheerleaderek – szinte kivétel nélkül egyetemünk sportszervezői közül kerülnek ki. Rendezvényünk protokoll személyei közül dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár úr, prof. dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke, dr. Székely Mózes, a Felsőoktatási Tervezési Testület elnöke, továbbá a rektor és dékán urak szerepvállalása jelenti a garanciát ennek teljesülésére. Másfelől technikai előrelépésünk is megkérdőjelezhetetlen: a webes nevezés óta a BEAC Polythlon Triatlon Klubbal való együttműködés következtében a célkapu, a NIKE támogatásának köszönhetően a futószerviz, a kilométerkövek és a cipős dobozokból kreált dobogó is alapfelszereléseinkké váltak. A hivatalos eredményhirdetésben kulcsfontosságú szerepe van a Balaton Time Team chipbe szerelt jelfogóinak, amelyek segítségével a bruttó és a nettó időmérés is megvalósult.


Jelentős stratégiai változást jelentett az is, amikor korábbi jelképeink „új szerepkörbe” kerültek. Szervezői csapatunk eltökélt célja, hogy egyetlen indulónk se távozzon üres kézzel, ám az évről évre nagyobb rangnak örvendő, 5vös5-ös emblémával és útvonallal ellátott pólóból csak a célba érkezők első felének – legutóbb 500 embernek – jutott. Ezért születtek meg a rajtcsomagok felvételekor kiosztott ajándék 5vös5-ös matricák, kitűzők, valamint további ELTE-s ajándéktárgyak. Az esemény logója kommunikációs szerepet is betölt: a minimális dizájnbeli változásokon áteső embléma rögvest nevezésre sarkall, ha megakad rajta a tekintet a hirdetőtáblákra kiakasztott plakátokon, a honlapon, vagy a Facebook-oldalon.
Apropó, promóció! A „kapcsaktivitás” – érdeklődők irányába nyújtott aktív kapcsolattartás – egyik legfőbb eszközéül a Facebook tudatos használata szolgálhat, hiszen az okostelefonokat bújó emberek figyelmét ma már a csilli-villi plakátok is alig keltik fel. Tapasztalataink alapján, ha néhány jó humorral fűszerezett bejegyzés, kép és személyre szabott mém kellő számú kedvelőre talál, úgy az informatív jellegű tartalmakra és az ötletes nyereményjátékokra – pózolj 5vös5-s pólóban, selfie – is fogékonyabban reagál a célközönség. Fontos, hogy a promóció egyenletes – esetleg sűrűsödő – ütemben valósuljon meg, és semmiképpen se maradjon ki egy alkalom sem, legyen folyamatos az elérés. Futóbaráti gondolkodásunk produktuma a nevesített rajtszámok készítése, a futókból kirakott monumentális élőkép megtestesítése, vagy az egyedülállónak számító családi kategória meghirdetése. Újabban az elképesztő részvételi aránnyal – 200 fő feletti nevezővel – kirukkoló BME-s hallgatói csapat nyitott meg új dimenziókat szervezői csapatunk előtt.


Figyelemfelkeltő hatású az egyetemi polgárok körében a futóversenyek tematikussága: az egészséges életmód igéjének hirdetése vagy a közös jelmezes futás ötlete épp oly építő, mint a londoni olimpián aranyérmet szerző ELTE-s hallgatótársukkal, Szilágyi Áronnal való közös futás élménye. Sztárvendég meghívásakor az élsportolóként elért eredményének aktualitása és az egyetemi kötődés a legfőbb hívószavunk, amelyre a futás utáni kerekasztal beszélgetések során is fény derül – lehetőség szerint közönségkérdések mentén haladva.


Best practice titulusra méltó az 5vös 5km? Ki-ki döntse el magában a fenti sorok alapján, ám még a felsőoktatásban eltöltött első évek alatt is elvétve találni ezen kívül olyan gyakorlatorientált projektmunkát, amelyben a szervezők egy feltétlen bizalomra épülő családi társasjátékban vesznek részt.

Banner
Banner
Banner
Támogatóink