112 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Elnökségi Beszámoló 2017

ELNÖKSÉGI BESZÁMOLÓ

A MAGYAR EGYETEMI - FŐISKOLAI SPORTSZÖVETSÉG

2017. ÉVI MUNKÁJÁRÓL

Elnöki köszöntő

Tisztelt Szövetségi Tagok, Kollégák! Kedves Sporttársaim és Sportbarátaim!

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség kiemelkedően eredményes évet zárt 2017-ben.

A 29. tajpeji Nyári Universiade volt az utóbbi 50 év legeredményesebb Universiadéja. Ezt megelőzően csak az 1965-ös Budapestin múltuk felül a most szerzett 111 pontot.

A hallgatók számát tekintv pedig a legtöbben, 140-en vettek részt a viadalon. Azonban számomra mégis a legfontosabb az volt, hogy a magyar csapat minden versenyen, minden egyes asszóban, meccsen, futamon a fair play szabályai szerint küzdött, és büszke vagyok arra, hogy ezt a kiváló delegációt vezethettem.

Felemelő volt Schmitt Pál, Kulcsár Krisztián, Kamuti Jenő, Fábián László vagy Gyurta Dániel mellett
ülve szurkolni a versenyeken, és esténként megünnepelni új érmeseinket és helyezettjeinket. A 12 napra
14 érem jutott, a büszkeségtáblánk napról napra hízott.

Ezt nagyon sok nemzet szinte féltékenyen figyelte, hiszen végül a 144 ország közül 130 országot megelőzve Magyarország az éremtáblázaton a 14. helyen végzett.

A legnagyobb megelégedettséggel az tölt el, hogy a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség az idei 110 éves születésnapjár újra kezd régi fényében tündökölni, ami a világ második leghosszabb történelmi múltra visszatekintő egyetemi sportszövetsége esetén akár természetes is lehetne. Igaz, azt még nem sikerült elérnünk, ami 1907-ben fi gyelemre méltó volt, hogy az első kardvívó országos egyetemi bajnokságról (MEFOB) szóló hír a Nemzeti Sport címlapján szerepelt, de a szövetségek közötti megbecsülésünk, a központi sportirányítás anyagi és erkölcsi támogatása, illetve a sportbarátok fi gyelme folyamatosan növekszik.

Először sikerült elérnünk, hogy az M4Sport folyamatosan beszámoljon az Universiade eseményeiről, illetve hogy az M4 Szabadidősport Magazin egész évben tudósítson az egyetemi sport legérdekesebb pillanatairól.

Az általunk létrehozott, jól működő Sportiroda-hálózat túlélte az ínséges időket, és jövőre talán már újra teljes erővel tud a konvergencia régióban dolgozni a 4 évre kapott mintegy 1 milliárd forint támogatásból. A sportiroda vezetők lelkesedéséért és töretlen kitartásáért külön köszönetet szeretnék mondani. Ők azok, akik az egyesületek, tanszékek, sportkörök, hallgatói önkormányzatok összefogásával
a legtöbbet tudják tenni a hallgatók megmozgatása érdekében.

A honlapunkon regisztrált sportesemények száma megdönti az eddigi rekordokat, több mint 800 eseményt rögzítettünk.

Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napján már a hallgatók 94%-át érintően szerveztünk sportnapot, és ezen belül mintegy felük rektori szünet keretében sportolhatott.

Köszönet a Szerencsejáték Zrt.-nek, hogy idén már két kampányunkat is támogatta, a Legizmosabb Egyetem és a Campus3 Próba programot, valamint hozzájárult az Universiade érmeseink jutalmazásához is.

A hallgatók megmozgatása, fi zikai aktivitásának növelése érdekében még sokat kell tennünk, de a „MozduljRá!, Heti 3x45 perc mozgás megváltoztatja az életed” szlogenű kampányunkat idén is folytatva a legnehezebb feladatot vállalva, tovább küzdünk célunk elérése érdekében, azaz hogy 2020-ra hallgatóink 50%-a, a következő 5 évben pedig legalább 2/3-a elérje, teljesítse az Egészségügyi Világszervezet
(WHO) által javasolt egészségfejlesztő minimumot.

Az elmúlt 5 évben tudatosan törekedtünk arra, hogy együttműködésünket szorosabbra fűzzük a társszervezetekkel. Így külön köszönet illeti legfontosabb partnereinket, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), a Magyar Rektori
Konferencia (MRK), a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) és a Magyar Vízilabda Szövetség (MVSZ) vezetőit és munkatársait azért, hogy támogatták elképzeléseinket
és hozzájárultak eredményeinkhez.

Köszönet az egész magyar felsőoktatási sportközösség minden tagjának!

Prof. Dr. Kiss Ádám

elnök

A beszámoló az alábbi linkre kattintás után teljes terjedelmében letölthető ITT

Korábbi Elnökségi beszámolók:

MEFS Elnökségi beszámoló 2012-2015

Banner
Banner
Banner
Támogatóink