112 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Elnökségi beszámoló 2012-2015

ELNÖKI KÖSZÖNTŐ


Tisztelt Szövetségi Tagok, Kollégák! Kedves Sporttársaim és Sportbarátaim!


Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy az Önök bizalmából 2012-ben átvehettem a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) vezetését. Az akkor új vezetésnek komoly tervei voltak, amelyekből nagyon sok mindent sikerült az Önök támogatásával és részvételével megvalósítanunk. Visszatekintve is úgy látom, hogy az egyetemi sport minden részében olyan jelentős eredményeket értünk el, amelyekre mindannyian büszkék lehetünk!


„Kiváló testben kiváló elme” – hangzik a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) jelmondata. Engedjék meg, hogy ennek jegyében, a teljesség igénye nélkül, személyes szempontjaim szerint kiemeljek a MEFS elmúlt négy esztendejéből a „leg”-ek nyelvén néhány emlékezetes eseményt, sikert, eredményt, amely hozzájárult a jövő egészséges és sportos értelmiségi nemzedékének kineveléséhez.

A legnagyobb megtiszteltetés a MEFS eddigi történetében a FISU legmagasabb kitüntetése, a Jean Petitjean-díj elnyerése volt! A kitüntetést Claude-Louis Gallien elnök úr adta át a szervezet kétévente megrendezésre kerülő Gála ünnepségén a 2015-ös Universiade színhelyén, Gwangjuban (Dél-Korea) dr. Székely Mózesnek, a MEFS főtitkárának. Annál is inkább értékes ez a kitüntetés számunkra, mert eddig csak személyek kapták
meg ezt a díjat. Szervezetként a mi Szövetségünk, a MEFS az első, akinek ezt a díjat odaítélték!

A legfontosabb tevékenységünknek a Hajós Alfréd Terv kidolgozását és elfogadását tekintem, amely 2020-ig meghatározza az egyetemi-főiskolai sport fejlődését és megmutatja az utat, amely céljaink
eléréséhez vezet. A legfelemelőbb pillanat az volt, amikor az 1965-ös Universiade 50. évfordulójának Emléknapján az aranyérmet szerzett bajnokaink elmesélték személyes élményeiket, és többek között Bodnár András, Egervári Márta, Kontsek Jolán, Makray Katalin mellett Schmitt Pál is látható meghatottsággal mutatta meg az akkor szerzett aranyérmét az Emlékülés résztvevőinek.

A legtöbb érmet (15 érem: 4 arany, 2 ezüst, 9 bronz) az elmúlt 40 év legsikeresebb nyári Universiadéján, Kazanyban szereztük 2013-ban.

Minden idők legeredményesebb Téli Universiadéja volt a 2013-as rendezvény Trentinóban, Olaszországban. Itt három érmet, és számos helyezést értünk el.

A legnagyobb öröm számomra az a pillanat volt, amikor Gwangjuban, a férfi vízilabdacsapat 0-4-ről döntetlenre hozta a meccset az olaszok ellen. A büntetők végén Sedlmayer Tamás, miután Minarchi kihagyta az 5 méterest, betalált a hálóba, így Kazany után újra Universiade aranyérmet szereztünk!

A legnagyobb nemzetközi sportdiplomáciai vállalkozásunk az volt, amikor a 2019. évi nyári Universiade megrendezésére pályázatot adtunk be. Bár a pályázatot nagyra értékelte a FISU , végül a MEFS-en kívüli okokból az Universiade megrendezését elhalasztottuk.A MAGYAR EGYETEMI – FŐISKOLAI SPORTSZÖVETSÉG 2012-2015. ÉVI MUNKÁJÁRÓL 


Legbüszkébbek az intézményi Sportiroda hálózatunk kiépülésére vagyunk. Ez a szervezetrendszer ugyanis az alapja a felsőoktatási intézmények jövőbeni sikeres és eredményes sportéletének, amely összefogja az adott intézmény minden sportért elkötelezett szereplőjét.

Minden idők legtöbb MEFOB érmét 2014-ben osztottuk ki, 1845-öt, továbbá minden idők legtöbb résztvevője, 4 589 fő pedig 2015-ben vett részt a MEFOB versenyeken.

A legnépszerűbb SportPontos szabadidősport eseményünk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nagy Sportnapja volt. Ez 2015 szeptemberében a BeActive Nemzetközi Sporthónap keretében került megrendezésre. A rendezvényen 2311 hallgató vett részt, ami a magyar felsőoktatási sportélet nagyon szép sikere.

A legdrámaibb esemény a Testnevelési Egyetem (TE) atlétika csarnokának leégése volt. Ez az egész felsőoktatási sportközösséget megrázta. Ugyanakkor ez egyben a legnagyobb sportberuházást is hozta, a 36 Mrd Ft támogatást a TE fejlesztésébe.

A legfiatalabb elnökségi tagunk Gyurta Dániel, akit a MEFS közgyűlése 26 évesen választott be London olimpiai bajnokai közül. Dani dinamizmusával új színt hozott az Elnökség munkájába.

A legmeghatóbb pillanat az volt, amikor láttuk a Magyar Sportok Házában összegyűjtött karácsonyi adományok átadásakor a csillogó szemű gyermekeket, az ajándékok válogatásakor…

Folytathatnánk a sort a legekkel, de azt hiszem, hogy a kötet, amelyet a kezükben tartanak, mutatja, hogy együtt mi mindenre vagyunk képesek a felsőoktatási sport fejlesztése terén!

Szeretném megköszönni az egész hazai felsőoktatási sportközösség tagjainak, hogy kitartó és áldozatos munkájukkal hozzájárultak az elmúlt négy év sikereihez!

Sok feladat áll még a MEFS előtt. Kérem, a jövőben is támogassák tudásukkal és elkötelezettségükkel a felsőoktatási sport sikeres, a Hajós Alfréd Tervben kifejtett irányú fejlődését!

Budapest, 2016. március 11.

Prof. Dr. Kiss Ádám

elnök

A beszámoló az alábbi linkre kattintás után teljes terjedelmében letölthető ITT

Banner
Banner
Banner
Támogatóink