114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Egyetemi Világbajnokságok

Egyetemi Világbajnokságok

Az Universiadékhoz hasonlóan a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) szervezésében kerülnek megrendezésre kétévente, az Universiadékkal váltakozva, páros években. Az Universiadékkal ellentétben, egy időpontban, egy adott helyszínen csak egy sportág versenyei kerülnek megrendezésre. Az első EVB-t 1963-ban, a svédországi Lund városában rendezték, kézilabda sportágban.

A FISU megbízásából a rendezők az egyes országok egyetemi sportszövetségei, szoros együttműködésben a szakmai hátteret biztosító sportági szövetséggel, valamint egy, a házigazda szerepét betöltő felsőoktatási intézménnyel. Egy EVB rendezése kiváló lehetőséget biztosít mind a házigazda egyetemek, főiskolák, mind pedig az érintett települések számára, hogy nemzetközi hírnévre tegyenek szert, új kapcsolatokat építsenek.

EVB-k rendezésére a FISU-nál lehet pályázni, az érintett sportági szövetséggel és felsőoktatási intézménnyel folytatott egyeztetést követően erre kizárólag a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) jogosult. A pályázat beadását és egy prezentációt követően a FISU Végrehajtó Bizottsága dönt a rendezési jog odaítéléséről.

A sportágak köre változatos, az Universiade alapsportágak kivételével a FISU és a nemzetközi sportszövetségek egyeztetése alapján kerülnek be az EVB-k programjába. Hagyományosan magas színvonalon és magas résztvevői létszámmal megrendezett EVB sportágak bekerülhetnek az Universiadék programjába (az elmúlt években így lett Universiade alapsportág a judo és az asztalitenisz, 2017-től pedig a taekwondo). Universiadékon a szervezők javaslata alapján bármely EVB sportág bekerülhet az opcionális sportágak körébe.

2012-ben 28 sportágban, 4 kontinensen rendeztek EVB-t, 3 új sportág is bekerült a rendezvények sorába: netball, B33 kosárlabda és hosszúpályás gyorskorcsolya.

Magyar csapatok rendszeres résztvevők az EVB-k versenyein. EVB-k éveiben 10-12 sportágban adódik lehetőség magyar csapatok részvételére. Az alapos előkészítő munka és az érintett sportági szövetségekkel való szoros szakmai együttműködés következtében az eredmények sem maradnak el; versenyzőink 2000 óta 25 arany, 40 ezüst és 48 bronzéremmel gazdagították a magyar egyetemi sportot.

A MEFS célja, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan sikeres EVB-ket hozzon Magyarországra, aktív részese legyen a nemzetközi egyetemi sportéletnek.

 

Egyetemi Világbajnokságok Magyarországon

Tájékozódási futás

1986 – Miskolc

Asztalitenisz

1990 – Szekszárd

Férfi kézilabda

1996 – Nyíregyháza

Tájfutás

1996 – Veszprém

Triatlon

2000 – Tiszaújváros

Teremlabdarúgás

2002 – Nyíregyháza

Asztalitenisz

2004 – Győr

Fallabda

2006 – Szeged

Férfi-női kézilabda

2010 – Nyíregyháza

Evezés

2010 – Szeged

Birkózás

2014 – Pécs

Tájékozódási futás

2016 - Miskolc

 

Tovább a nemzetközi sport eseménynaptárba

Banner
Banner
Banner
Támogatóink