114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Zöldség-gyümölcs vásárlás - De hogyan óvjuk magunkat a vírustól?

Bár a lakosság egy része kesztyűben-maszkban vásárol, ennek ellenére illúzió feltételezni, hogy a vírus semmilyen formában nem érintkezett a zöldséggel-gyümölccsel, amik a boltok szabad légterében napi sok órán keresztül vannak kitéve környezeti hatásoknak, nem beszélve előéletükről.

Olvasási idő: 2 perc

Lássuk be, abszurd lenne egyesével kemikáliákkal kezelnünk az összes megvásárolt zöldség és gyümölcs felületét, azonban nem mindent hámozunk – és tegyük hozzá még az sem teljes védelem -, ezért számos praktikával próbáljuk nyugtatni magunkat.

  1. Vannak, akik – mivel a SARS-CoV-2 állítólag egyes élelmiszerek felületén 72 órán át életképes – nem egyszerűséggel addig az autóban, kamrában, külön hűtőben tárolják azt.
  2. Több cikk próbálkozott a szódabikarbónás lemosás javaslatával, ám ezt engedjük el, az ún. peszticideket (növényvédő szereket) eltávolítja ugyan a gyümölcsről, de ez jelen helyzetben nem jelent teljeskörű megoldást.
  3. A langyos, szappanos lemosás technikával egy fokkal beljebb kerülhetünk, vagyis azzal a folyékony szappannal, amivel kezünket is mossuk, azzal érdemes átmosni a terméket.
  4. Talán a leghasznosabb – és egyben legköltségesebb – megoldás az ún. ózongenerátor készülék használata, ami praktikus és valóban hasznos segítség lehet, az ózon 50-szer hatékonyabb és 3000-szer gyorsabb, mint a klór, ráadásul ez vegyszermentes eljárás. Átlag ára viszont 30 000 Ft körül mozog, vagyis sokan nem engedhetik meg maguknak használatát.

 

A legtöbb szupermarket fertőtleníti áruit, s amennyiben ezt ózonnal teszik, úgy ennek haszna mindaddig fennállhat, míg tartjuk az alapvető szabályokat a termékek válogatásánál. (Amit megfogtunk, zacskóba tesszük, avagy válogatás esetén steril kesztyűt/zacskót cserélünk.) Az egyik nagy áruházlánc már külön szabályrendszert vezetett be a frissáru vásárlásra, s több platformon hirdetve szólítja fel a vevőket az áruházi csipeszek, zacskók, csomagolóanyagok használatára.

Sokan kesztyűben, kézre húzott zacskóban válogatnak, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem fogdosnak össze több terméket egymás után (vagy rosszabb esetben nem tüsszentettek bele a kesztyűbe), így a látvány ellenére is kezeljük fenntartással a termék higiénikus mivoltát.

Bármennyire is szeretnénk rajtunk kívülálló problémaként kezelni, már hazánk majd minden területére begyűrűzött a vírus, ami minden óvatosságunk ellenére is fertőzhet! Maxoljuk hát ki a rendelkezésünkre álló lehetőségeket (kesztyű, maszk, fertőtlenítős szappan és folyadék) és amit csak lehet főzve, sütve fogasszunk!

A NÉBIH állásfoglalása a zöldségeken fellelhető szennyeződésekről itt olvasható.

Szöveg: MEFS

Fotó: PxHere

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink