114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A vitamindús őszi levek vonzásában (+ receptek)

A napjainkban tapasztalható élelmiszer-kínálatban szinte minden évszakban készíthetünk a szezonra jellemző friss zöldség és gyümölcsleveket. Jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen, azonban a szélsőséges, léböjt kúrákkal jobb óvatosnak lenni!

Olvasási idő: 3 perc

Különösen gazdag és színes zöldség-gyümölcs választékkal szolgál a tavaszi, nyári, még színesebbel az őszi időszak. Az ital-variációk végtelenek, a lényeg a frissesség. Ebből eredően mindazokat a hasznos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazzák, amit az alapul szolgáló zöldség és gyümölcs, hozzáadott cukor, színezék, tartósítószer nélkül. Fontos megjegyezni, hogy a szervezetünk számára alapvető ivóvizet nem helyettesíthetik és a természetes cukor-tartalmukra is érdemes odafigyelni, így napi 2-3 dl mennyiségben javasolt fogyasztani.

 

Otthon készített levek

Az ivólevek elkészítéséhez válasszunk friss, minőségi, feszes, sima héjú gyümölcsöt, zöldséget. Dobozban értékesített termékek esetében vásárláskor olyan dobozt válasszunk ki, amelyikben a termék hibátlan, és a doboz alján nem gyűlt össze a gyümölcs sérülése miatt kifolyó lé. A zöldséget és gyümölcsöt célszerű gondosan válogatni, a romlottat, sérültet eltávolítani. A zöldség és gyümölcs felületén, a termesztéséből betakarításából származó szennyeződések pl. talajszennyezés, növényvédőszer-maradékok lehetnek, ezért felhasználás előtt kihagyhatatlan az alapos, - esetenként áztatással is kiegészített - bő folyóvizes mosás. A hámozás nem váltja ki a mosást, de szükséghelyzetben éljünk vele. Itt is, mint mindig a konyhában, csak tiszta eszközökkel és kézzel dolgozzunk! Az aprításhoz használjunk külön, a zöldségeknek és gyümölcsöknek elkülönített vágódeszkát. A könnyebb emészthetőség érdekében az így készített, frissen facsart leveket hígíthatjuk ivóvízzel. Citromlé hozzáadásával segíthetjük a levek színmegőrzését és gazdagíthatjuk ízvilágukat.

 

Az elkészült italokat frissen, a legrövidebb időn belül, lehetőség szerint egy órán belül javasolt elfogyasztani. A tisztán kezelt maradékot a romlás megelőzése érdekében zárt edényben hűtőben tároljuk, és lehetőleg még a készítés napján fogyasszuk. 

 

Vásárolt levek

Ha étteremben, kávézóban, utcai árusnál veszünk frissen facsart gyümölcslevet, figyeljünk arra, hogy az eladó is tartsa be az élelmiszer-biztonsági szabályokat. Ha a gyümölcs és zöldséglé bármi okból gyanús, vagy nem megfelelő, azt ne fogyasszuk el!

 

Ne vásároljunk helyben facsart leveket:

 

  • ha nem a szemünk láttára vágták fel a gyümölcsöt,
  • ha látjuk, hogy szennyezett a pult, a környezete, vagy a gyümölcsprés, a poharak stb.,
  • ha bármi okból bizalmatlanok vagyunk az árusítóhely iránt.

Az üzletek polcain kapható palackok hőkezelt (pasztörizált) leveket tartalmaznak, így tovább eltarthatók és biztonságos a fogyasztásuk. Ezeket csak a felbontás után kell hűtőben tárolni, és 2-3 napon belül el kell őket fogyasztani.

 

Népszerű léböjt-kúrák – csak ésszel

Egyes szakértők javasolják, míg sok orvos, táplálkozási szakember és tudós kifejezetten károsnak tartja a léböjt kúrákat. Természetesen ezt is, mint oly sok mindent lehet tudatosan és az alapvető táplálkozási szabályok mentén, kiegészítő kúraként alkalmazni. Semmiképpen nem javasolt heteken át tartó, kizárólagos léböjttel terhelni a szervezetet! A hirtelen fogyás, mint jótékonynak vélt hatás ugyanis azon túl, hogy megterhelő a szervezet számára, izomcsökkenést eredményez és a hormonháztartást is megzavarhatja. Az anyagcsere negatív irányú befolyásolásán túl a menstruációs ciklust is megboríthatja (ezzel együtt a fogamzásgátló tabletták hatásfokát is csökkentheti), de hatással van a fizikai és szellemi terhelhetőségre is.

 

Azonban a reggeli részeként, illetve a délutáni étkezés kiegészítéseként elfogyasztott növényi alapú italfogyasztás jótékony hatásai elvitathatatlanok. Aki szívesen választaná az egészséges táplálkozás növényi italokkal kiegészített formáját, bátran kérjen tanácsot táplálkozási szakértőktől, dietetikusoktól.

Recept tipp:

Répás-almás juice mentával

Hozzávalók (cca. fél literhez):

4 db közepes répa, 2 db alma, mentalevél (2 szár)

Immunerősítő juice

Hozzávalók (cca. fél literhez)

1/4 cékla, 3-4 db közepes sárgarépa, 2 db nagyobb narancs, gyömbér (ízlés szerint)

Sütőtök kedvelőknek

Hozzávalók (cca. fél literhez)

fél sütőtök, 4 db alma, fél citrom leve vagy egy 1-2 cm-es gyömbér darab

 

Szöveg: NÉBIH – eteltcsakosan.hu, MEFS

Fotó: PXhere

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink