114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Vizespalackkal az izmokért - avagy hogyan vészelik át a járványt élsportolóink?

Mint mindenhol, Magyarországon is felfüggesztettek vagy befejezettnek nyilvánítottak több bajnokságot is. A döntés kedvezőtlenül érinti egyetemi élsportolóinkat, akik versenyzés nélkül nehezebben élik meg a váratlan helyzetet. Megkérdeztük őket, mit csinálnak a nehéz időkben, és kiderült: van, aki szárazföldön vízilabdázik, mások ásványvizes palackokat emelgetnek, de az internetes workout videók is népszerűek a körükben. Az otthonmaradóknak köztük az egyetemistáknak – pedig azt üzenik, semmiképpen se lustuljanak el!

Olvasási idő: 4 perc

A Magyar Jégkorongszövetség és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége befejezettnek nyilvánította saját nemzeti bajnokságát, míg a labdarúgó-, a kézilabda- és a röplabdaszövetség – egyelőre – felfüggesztette a pontvadászatot. A kajakosoknál május végéig töröltek minden versenyt, az úszóknál pedig bizonytalan időre elhalasztották az országos bajnokságot.

Hosszasan sorolhatnánk az ehhez hasonló szövetségi döntéseket, ám a lényeg ugyanaz: kis időre élsportolóink is pihenőre kényszerülnek. Közülük sokan nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi színtéren is érdekeltek, de most, hogy sok világverseny sorsa a koronavírus-járvány „kezébe került”, fennáll a veszély, hogy ezeket sem tartják meg, vagy ha igen, későbbi időpontban.

„Kicsit nehezebb a helyzetünk, mint más sportolóknak – emlékeztetett Garda Krisztina, a női vízilabda-válogatott játékosa, a Szent István Egyetem hallgatója, aki a későbbre halasztott olimpiai selejtezőre készül. – Képzeljük csak el, milyen egy vízilabdázónak medence nélkül edzeni. A kézisek vagy az atléták legalább abban a közegben készülhetnek, amelyet megszoktak, de mi már nem látogathatjuk az uszodát. Ettől függetlenül mi is eljárunk futni, biciklizni, otthon vagy a kertben pedig saját testsúlyos TRX-es kondigyakorlatokat, valamint törzsizomerősítést végzünk. Hogy ne érezzük magunkat annyira csalódottnak, beiktatunk némi szárazföldi vízilabdát, nevezetesen: falazást a programba. Az élet tehát nem állt le, mindenki elvégzi a neki előírt edzésmunkát. Ugyanakkor be kell vallanom, kicsit jól jön a kényszerszünet, a sűrű versenyprogram miatt ugyanis nem nagyon volt időnk pihenni az utóbbi időben.

A bezártság kapcsán Garda Kriszta más fontos dologra is felhívta a figyelmet.

„Ha meg akarjuk fékezni a járványt, maradjunk otthon, és vegyünk komolyan az előírásokat! Egyáltalán nem mindegy, hogy több száz vagy több ezer ember betegszik meg. Próbáljunk meg minél többet mozogni, mert a szervezetünknek szüksége van rá! Végezzünk egyszerű gyakorlatokat guggolást, fekvőtámaszt , és figyeljünk az egészéges táplálkozásra! Ha nincs más, menjünk ki a kertbe, és álljunk neki a tavaszi teendőknek!”

Rasovszky Kristóf nyílt vízi úszó, a veszprémi Pannon Egyetem hallgatója a 2019-es kvangdzsui vizes-világbajnokságon szerezte meg az indulás jogát a tokiói nyári olimpiai játékokra. Mint kiderült, őt is legkedveltebb közegétől, a víztől fosztotta meg a járványveszély.

„Tegnap még a megszokott környezetünkben, az uszodában készültünk, mától azonban kicsit »meg vagyok lőve«. Egyelőre itthon edzek, futással és kerékpározással igyekszem tartani a kondimat, valamint végzem a szokásos erősítő gyakorlatokat is. Ha kijárási tilalmat rendelnek el, elkezdek futkosni a kertben, ami ugyan nem túl ingergazdag tevékenység, de jobb a semminél. Vélhetően előveszem a szobakerékpárt, és lépcsőzni is fogok. A többieknek pedig azt tanácsolom, hogy üljenek ők is szobabiciklire, de ha ez nincs otthon, mindenki végezzen saját testsúlyos gyakorlatokat, vagy kapjon fel és emlegessen jó sokáig egy karton ásványvizet!”

Kováts Gabriella, a TFSE NB I-es női kosárcsapatának oszlopos tagja, a Testnevelési Egyetem hallgatójának idejekorán véget ért a 20192020-as szezon. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége ugyanis március 17-én hivatalos közleményében jelezte, hogy a koronavírus terjedése miatt befejezettnek nyilvánítja az összes égisze alá tartozó pontvadászatot.

„Csak nehezen fogtuk fel, mi történt, és még most sem emésztettük meg a történteket. Azáltal, hogy nem járhatunk edzésre sem, a kis családias közösségünk egyik napról a másikra szinte teljesen megszűnt. Nagyon vártuk a bajnoki folytatást, hiszen a továbbiakban a rájátszás várt volna ránk, ám ezúttal be kell érnünk kevesebbel. Ugyanakkor belátjuk, hogy az emberek egészsége az első, ezért amennyire csak lehet, csökkenteni kell a fertőzés veszélyét” – mondta szomorkásan a játékos, aki azt is hozzátette, hogy amíg nincs kijárási tilalom, igyekszik minél több időt a szabad levegőn tölteni, hiszen futni vagy kerékpározni úgy is lehet, hogy nem érintkezünk emberekkel. – Szobafogság idejére pedig mindenkinek ajánlom a különböző sportos alkalmazásokat és az interneten található videókat, amelyek nagy segítségünkre lehetnek a testsúlyos edzésekben. Ha lehet, ne kényelmesedjünk el, ezért tűzzünk ki magunka elé rövid és hosszú távú célokat! Videó chaten keresztül barátainkkal együtt élvezhetjük az otthoni edzést, mindenki próbálja ki egyszer! A lényeg, hogy mozogjunk, és ne lustuljunk el!” 

Vívóink közül az olimpiai bajnok Szilágyi Áron, a világbajnok Siklósi Gergely, valamint az olimpiai részvételt kiharcoló TE-es Pásztor Flóra itt mesél arról, hogyan éli meg a nehéz helyzetet, és arra figyelmeztet, mindenki vigyázzon magára!

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Fotó:
Rasovszky Kristóf Facebook-oldala, Kováts Gabriella Facebook-oldala, Garda Krisztina Facebook-oldala, Magyar Vívószövetség Facebook-oldala, Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink