114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Vendéglátók, kontra veretlenek - Kosárlabda MEFOB döntő sorsolása

Jövő hét elején rendezik Győrben az Egyetemi Sportcsarnokban a női és a férfi Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság négyes döntőjét. A Magyar Kosárlabdázók Országos szövetségében megtartották a sorsolást.

A sorsolásnál a házigazda Széchenyi Egyetem két együttese, UNI Győr SzESE női, valamint a Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem MOGAAC férfi gárdája egyaránt alaposan "belehúzott", azaz  "kifogta",  megkapta az elődöntőben a mezőny egyetlen veretlen csapatát. A győri lányok a TFSE együttesével, a mosonmagyaróvári fiúk pedig a Miskolci Egyetem legénységével csapnak össze a döntőbe jutásért. A hölgyeknél a másik ágon "ismerősök" találkoznak, hiszen a DEAC és az ELTE-BEAC a keleti csoport küzdelmei során már összecsaptak egymással. Férfi vonalon is hasonló a helyzet, azzal az eltéréssel, hogy a SzoESE és a Közgáz a nyugati csoportban játszott már egymás ellen az előcsatározások során.

 

Menetrend

Május 31. hétfő

13:00 Női elődöntő 1.
TFSE – UNI Győr SzESE

15:30 Férfi elődöntő 1.
Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület – Közgáz SC és DSK

18:00 Női elődöntő 2.
DEAC – ELTE-BEAC

20:30 Férfi elődöntő 2.
Miskolci Egyetem – Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem MOGAAC

Június 1., kedd

10:00:  Nők, a 3. helyért  bronzmérkőzés.

12:30:  Férfiak, a 3. helyért.

15:00 Női döntő

17:30 Férfi döntő

ITT nézhető online!

ELŐDÖNTŐK

 

TFSE - UNI Győr SzSE 63-55 (18-15, 21-9, 11-14, 13-17)

Győr, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők, elődöntő, 150 néző. V.: Varga-Záray, Rózsavölgyi, Grúber

TFSE: Boros 2, Herman 7, BENKE 16/6, Király 3/3, GALLI-HIRLING 7. Cs: BURJÁN 8, Hanti 7/3, Szeitl 7/3, Dömötör 2, Kenyeres 2, Szabó E. 2. Edző: Hegedűs Péter. 

Győr: ROZMÁN 14, BAFFY 13/3, Horváth D., Horváth K., NAGY R. 12. Cs.: Bánszegi 6, Perl 8/6, Szűts 2, Rabi, Pozsgai. Edző: dr. Barthalos István.

Gyászszünettel kezdődött a találkozó a győriek a közelmúltban elhunyt csapatorvosa, dr. Maár Róbert tiszteletére.

A mérkőzés végére 12 pontos, 10 lepattanós dupla-dupláig jutó Nagy Rebeka a zöld mezes győri csapatnak szerzett vezetést, de rögtön jött az egyenlítés Benke Sárától. A térdéhez kapó Horváth Krisztinát hamar le kellett cserélnie a győri szakvezetésnek. Váltva vezettek a csapatok, amíg győri oldalon megoszlottak a terhek és a pontok, addig a TF csapatát a döntő első tripláját is szerző Benke vette vállaira. Nagy ugyan szépen blokkolta Benke dobását, ám ez a fővárosiak bedobóját nem zavarta abban, hogy újabb kosarat szerezzen.  A szakasz közepén Galli-Hirling Borbála találatával 4 ponttal ellépett a TF, időt kért a győriek edzője, dr. Barthalos István. Perl Zsófia triplájával közelítettek a vendéglátó Rába-partiak. A szakasz hajrájában szűk előnyt állandósított a TF, a Baffy-Perl kettős vezette, papíron "vendégként" játszó házigazda ellen.

A 2. etap elején a győriek erölködtek, a TF pedig több indítási lehetőséget is elhibázott. Hanti Daniella dobta át triplával a "zöld zónát". Ez egy 15-0-s TF-rohamot indított útjára, amelyben Király Andeától és Szeitl Vanessától is érkezett 1-1 tripla. A hosszú győri kosárcsendet Nagy törte meg, aki védekezésben két szép szereléssel is észrevétette magát. A félidő hajrájában váltva estek a kosarak, 15 pontos TF-vezetéssel fordultak a felek.

Szünet után több, mint másfél percet kellett várni az első akciókosárra, amelyet Herman Alíz egy jó büntetője után a győri centere, Bánszegi Borbála szerzett.Sok volt a hiba mindkét oldalon, tartotta 15 pont körüli előnyét a TF. A szakasz közepén Rozmán Lilla pörgette föl a Győr játékát, vezetésével a 10 ontos lélektani határ közelébe küzdötték vissza magukat a házigazdák, s csak azért nem tudtak ezen belülre kerülni, mert játékosai sorra hibázták el a büntetőket. A kisebb hullámvölgyön Szeitl kosara lendítette át a fővárosiakat. A szakasz végén Rozmán vezetésével mégis feljött 10 pontra a győri csapat, sőt a végén volt esélye ezen belülre is zárkózni, ám Kenyeres Anett szerzett egy labdát és egy könnyű kosarat, így 12 egységnyi előnnyel várhatta a 4. negyedet a TF.

Ez Nagy, valamint Szűts Boglárka kosarával indult, 8 pontra jött föl a Győr, időt kért a TF. Nem tört meg a házigazda lendülete, ugyanakkor  a TF megzavarodott, játékosai a tiszta helyzeteit is rendre kihagyták. A szakasz közepén Baffy triplájával 3 pontra csökkent a fővárosi előny. Ekkor, 5 másodperc híján 5 perc elteltével Benke szerezte a szakasz első TF-pontjait, egy triplával megduplázva csapata előnyét. 3 és fél perccel a vég előtt azonban a Rozmán-Baffy duó révén ledolgozta hátrányát, s egyenlített az óriási lelkesedéssel küzdő, s vérszemet kapó győri együttes. A végjátékban aztán Benke villanásai a TF javára döntötték el a találkozót.

Hegedűs Péter: Tudtuk, hogy a Győr mindent megpróbál, hogy megnehezítse a dolgunkat. Ez az első félidőben kevéssé, szünet után viszont nagyon jól sikerült neki, de ehhez azért az is kellett, hogy mi a nagyobb előnyünk tudatában kicsit "belealudjunk" a mérkőzésbe. Örülök, hogy a végén sikerült győzelemmel lezárni ezt a tanulságos elődöntőt, bárki lesz is az ellenfelünk a döntőben, ilyen mértékű "leolvadást", mint most nem engedhetünk meg magunknak.

Dr. Barthalos István: Nagyon büszke vagyok a lányokra! Bár a vereség, miatt és mert így a döntő elúszott kicsit szomorú is vagyok, így ilyen tartással, nagy hátrányban is küzdve, az utolsó pillanatig fel nem adva a mérkőzést ki lehet kapni. Horváth Krisztina gyors, a második percben történt sérülése nemcsak a csapatot zavarta meg, hanem engem is. A vereség egyik fő oka, hogy a második negyedet nagy különbséggel veszítettük el, a másik pedig, hogy egy elődöntőhöz kpest, főleg papíron itthon, bár nem ebben a csarnokban játszottuk a meccseinket, nagyon rosszul dobtuk a büntetőket, a harmadik pedig, hogy a végjátékban Benke Sára eldöntötte a mérkőzést.

Statisztika

Szombathelyi ESE - Közgáz 75-85  (22-23, 21-12, 15-19, 17-31)

Győr, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak, elődöntő, 100 néző. V.: Földi, Kapusi, Farkas.

SzoESE: Horváth Cs. 7, KISS M. 21/6, VICZE 14/6, Oroszi 9/9, Werner 8. Cs.: HÓDI 11/9, Papp, Schveighoffer. Edző: Kéri Péter.

Közgáz: TICHOV 22/3, POLGÁRDY 22/9, SZATMÁRI 14/6, Komma 6, BEA 6. Cs.: Bartha 2, Laczó 6/6, Kiss B. 3, Németh B., Úr, Limpek. Edző: Vladár Csaba.

Gyászszünettel kezdődött a találkozó, Gál László, a Szombathelyi Egyetem a közelmúltban elhunyt, a magyar egyetemi sportért rengeteget dolgozó legendás tanára tiszteletére.

Feldobás után Bea Gergely "úszott meg" indította jókora zsákolással a találkozót,  majd Tichov Dominik is villant. Nem sokat késett a "vasi válasz", Vicze Kristóf triplával köszönt be a Közgáznak. A Közgáz vezetett, a SzoESE egalizált, majd a szakasz közepén Tichov triplájával, s büntetőivel kicsit elléptek a fővárosiak. Nem sokáig, ugyanis Hódi Patrik szinte a padról pályára lépve dobott triplát. Miközben kint elállt az igazi, bent eleredt a triplaeső, sorrendben a végül 14 pontos, 16 lepattanós dupla-duplát elérő Szatmári Zsombor, illetve Oroszi Viktor és Papp Barna talált be távolról.  Átmenetileg fordított a SzoESE, de büntetőkkel visszavette a vezetést a Közgáz, s 1 pont még a negyed végét jelző dudaszóra beeső Hódi tripla után is megmaradt előnyéből.

Magas szerkezettel, zónával és labdaszerzés után Vicze ziccerével kezdte a 2. etapot a Szombathely. A túloldalon Komma László közelről, Laczó Levente pedig távolról volt eredményes. A kocka Kiss Mihály bátor betörését, és szerencsés tripláját követően fordult újra, a remek mérkőzésen egyik fél sem tudott nagyobb előnyt kicsikarni magának. A negyed közepén az addigi látványos kosárlabda helyett a játék küzdő jellege domborodott ki, mindkét csapat játékába be-becsúsztak ki nem kényszerített hibák. A félidő hajrája Vicze vezérletével a zónára váltó, türelmesebben, pontosabban játszó szombathelyi gárdáé volt, amely 8 pontos előnyt szerzett szünetre, s csak azért nem nagyobbat, mert elég sok büntetőt elhibáztak játékosai.

Ezt hizlalta 10 fölé Vicze újabb hármasával. A Közgáz továbbra is szenvedett a SzoESE zónája ellen, nem igazán volt ritmusa a fővárosi gárda játékának. 9-1-gyel indítva gyorsan megduplázta szünetbeli 8 pontos előnyét a Szombathely, ám a szakasz közepén a triplák helyett betörésekre és alacsony szerkezetre átálló Közgáz egy a Bea-Szatmári kettős vezette 15-4-es rohammal 4 pontra zárkózott. Kéri Péter időkéréssel, Oroszi pedig triplával próbálta megtörni a fővárosi együttes lendületét, a szakasz végére azonban visszajött 4 pontra a Közgáz.

A 4. negyed Kiss 3+1-es, azaz tripla plusz büntetős játékával indult, de a Közgáz nem lankadt, hanem mezőnyemberei bravúros megmozdulásaival szakasz közepére egy 9-0-lal megfordította a találkozót a támadásban ekkor kapkodó SzoESE-vel szemben. Oroszi hármasával visszavette a vezetést a Közgáz, ám erre az addigi 6 triplakísérletét elrontó Polgárdy 2 hármassal felelt, s 4 ponttal ellépett a Közgáz. Az előző percek hőse aztán technikait kapott egy ítélet utáni teátrális reakcióért. A büntetőkkel újra szorossá tette a meccset a SzoESE, de a túloldalon Polgárdy előbb bravúros duplát, majd újabb hármast dobott, 9 pontosra növelve a káprázatos 4. negyedet produkáló Közgáz előnyét nem egészen 2 perccel a vége előtt. Hódi hármasa fokozta tovább az izgalmakat, de Tichov kosarai és büntetői az utolsó másfél percben eldöntötték a csatát a szédületes 4. negyedet produkáló Közgáz számára. 

Kéri Péter: Két és fél negyeden át azt csináltunk, amit elterveztünk, sikerült is egy nagyobb, tizenhat pontos előnyt szerezni, de a sok kihagyott büntető miatt nem tudtuk eldönteni a meccset. A harmadik negyed közepétől, ahelyett, hogy rátettünk volna még egy lapáttal, magunkra húztuk a Közgázt, amelynek a dobói is belelendültek. Fejben rendbe kell tenni a srácokat a holnapi bronzmérkőzésre, tizennégy kihagyott büntetővel nem lehet egy négyes döntőben mérkőzést nyerni.

Vladár Csaba: Igazi hullámvasutazás volt nekünk ez a mérkőzés. Jól kezdtünk, de aztán zónával megfogott minket a Szombathely, rossz felfogásban játszottunk, ritmustalanok voltak a dobásaink. Aztán a 3. negyed közepétől védekezésben elkezdtek "harapni" a srácok, sikerült labdákat szerezni, és ettől támadásaink is jobb ritmusúak lettek. Elsősorban a védekezésünkkel fordítottunk de a negyedik negyedben ehhez támadásban kellettek extra egyéni teljesítmények.

Statisztika

 

DEAC - ELTE-BEAC  54-78   (22-19, 13-23, 12-18, 7-18)

Győr, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők, elődöntő, 100 néző. V.: Csabai-Kaskötő, Nagy-Pál, Propszt

DEAC: Mezei 8, Baczuk 9/3, Holinka-Miklós 5, Szabó G. 6, SHIRIAN 9. Cs.: Ocsenás 6, SÜKEI 11/3, Ruzsa-Kiss-Schubert, Záhorszky. Edző: Kászoni Boglárka.

ELTE-BEAC: VARGA A. 10/6, TAKÁCS E. 15/3, NAGYI 9, Lendér 6, FOLTIN 21. Cs.: Fabini 2, Orosz 6/3, Tarnai 2, Simoncsik 2, Biszák. Edző: Laklóth Anna.

Takács Emese duplájára Baczuk Virág révén triplával feleltek a debreceniek. Szabó Gréta másfél perc alatt begyűjtött két személyit. Váltva vezettek  csapatok, Lendér Lillán a Szabó helyére érkező Ocsenás Flóra is hamar összeszedett 2 faultot. Varga Anna tripája után a szakasz közepén küzdelmes játék mellett állandósított egy szűk előnyt a fővárosi együttes. Zónára állt át, a DEAC, s ez bevált debreceni részről, hiszen labdaszerzés után Sükei Zsuzsa hármasa egy fordítást érő 8-0-s cívis roham fontos része volt, amelynek köszönhetően 3 pontos DEAC-vezetéssel zárult az első szakasz.

A második a 21 pontos, 16 lepattanós dupla-duplát elérő Foltin Blanka és Takács révén két ELTE-BEAC kosárral indult, de Shirian Jázmin 2+1-es játéka után ismét a DEAC-nál volt az előny. A triplát is szerző Takács, valamint Foltin vezérletével  a játék irányítása mellett egy 7-0-lal a vezetést is átvették a fővárosiak. A félidő hajrájára Szabó G. és Ocsenás is 4-4 hibával állt, de büntetőkkel tartotta a lépést a DEAC a BEAC-cal, de a félidő végére Varga villanásaival 7 pontos előnyt szereztek a fővárosiak.

Nagyi Tímea és Foltin vezetésével egy 14-2-es bő 4 perccel indítva közel 20 pontosra növelte előnyét az ELTE-BEAC. A fővárosiak védekezésükkel rendre kiszorított helyzetekből való dobásokra kényszerítették a debreceni lányokat. A szakasz hajrájában a megnyugtató előny birtokában Laklóth Anna pihetette csapata néhány kulcsjátékosát, s ezt kihasználva Baczuk és Sükei ügyes kosaraival egy 10-4-es "részhajrával" a 10 pontos lélektani határ közelébe küzdötték vissza magukat. A záró etap elejln visszatértek a meghatározó játékosok az ELTE-BEAC csapatában, és Nagyi, valamint Takács kosaraival a szakasz közepére 20 pontosra növelve előnyület eldöntötték a találkozót.

Kászoni Boglárka: Az első negyed után sajnos "lefőtt a kávé". Tíz perc után két játékosunknak is három-három hibája volt, így egyrészt nem tudtunk annyira agresszíven védekezni, mint szerettük volna, támadásban pedig nagyon sokszor akarták a szituációkat egyedül megoldani a lányok, ahelyett, hogy egymást hozták volna helyzetbe, ráadásul sérülések miatt meghatározó játékosaink hiányoztak. Holnapra a bronzmeccsre össze kell kapni magunkat.

Laklóth Anna: Gratulálok a DEAC-nak, ahogy a két alapszakaszbeli meccsünkön, most sem tükrözte a végeredmény, hogy ennyire megnehezítették a dolgunkat. Nem nagyon tudunk így együtt edzeni, de szerencsére vannak intelligens játékosaink, akik megoldottuk a feladatot, és időnként még szép kosárlabdát is játszottak. Remélem azért az összes szerencsénket nem "lőttük el", holnap is szükség lesz rám, mert szeretnénk megnehezíteni a TF dolgát, sőt ha úgy adódik meg is lepni...

Statisztika

Miskolci Egyetem - Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem MOGAAC 82-84    (26-22, 20-17, 13-15, 17-22, 6-8)

Győr, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak, 2. elődöntő, 150 néző. V.: Borgula, Földesi, Fodor.

Miskolc: TAKÁCS 15/3, Kozák M. 8, KOZÁK B. 15/3, Szekeres 9/9, LIPPAI.23. Cs.: Orliczki M. 4, Ragályi 2, Molnár B. 6/6, Orliczki B. Edző: Szollár Gergő.

Mosonmagyaróvár: GEIGER 15/9, KÁMÁN 29/12, Bakon 6/6, HORVÁTH Á. 15/3, DOMSITZ 11. Cs.: Varga T. 3/3, Hágen 1, Friedl 2, Iváncsics, Varga Z. 2- Edző: Laky Tibor. 

Közel másfél perc elteltével Geiger Bálint triplával a MOGAAC csapatának szerzett vezetést, Kozák Bertalan 2+1-es akciójával egalizált a Miskolc. A palánk alatt ügyesen megjátszott Lippai Szabolcs közeli kosaraival, valamint Szekeres Ferenc triplájával a szakasz közepén egy 9-2-vel megugrottak a miskolciak. Az időkérés sem segített a kapkodó óváriakon, a sokkal türelmesebb borsodi legénység előnye 10 pont fölé nőtt. A szakasz végén Kámán Bálint remek megmozdulásaival 4 pontra feljött a MOGAAC.

Nagy "ámokfutással" kezdődött a 2. negyed, főleg mosonmagyaróvári részről. A továbbra is pontosabb, nyugodtabb Miskolc egy 7-0-lal újra 10 pont fölötti előnyt szerzett, ráadásul az óvári center, Domsitz megkapta a 3. személyijét. A MOGAAC kosárcsendet Geiger törte meg hármassal. A szakasz közepén váltva estek a kosarak, állandósult a 10 pont körüli különbség. Ezt a félidő hajrájában Kámán és Geiger révén 6-ra redukálta a MOGAAC, ám miskolci időkérés után Lippai duplájával és Szekeres újabb hármasával ismét 10 fölé nőtt a borsodi vezetés. A félidő végén tudta először kihasználni magassági fölényét az óvári gárda, Domsitz és Horváth Ádám révén 7 pontra visszajött szünetig a MOGAAC.

Horváth triplájával indult a 2. félidő, s bár volt labdája hozzá, mégsem tudott még közelebb kerülni ellenfeléhez a MOGAAC. Nem először dobott kritikus helyzetben triplát Szekeres, ezúttal is megtette. Ő és Kozák Márton gondoskodott róla, hogy továbbra is borsodi oldalon legyen az előny, arról viszont Horváth mellett a triplát "vágó" Bakon Csanád, hogy továbbra is "tapadjon" ellenfelére a Mosonmagyaróvár. A szakasz második felében egy 10-0-lal  fordított a védekezését rendező MOGAAC, amely az ekkor kihagyott 5 büntetője miatt nem tudott nagyobb előnyt szerezni.  A szakasz hajrájában a jobban büntetőző MEAFC vissza is szerezte a vezetést, ráadásul Domsitz mellett a másik MOGAAC-center, Horváth is megkapta a 4. hibáját. A negyed végén szerencséjük is volt a miskolciaknak, Orliczki Mátyás a vonalról visszahúzott labdája egy no look assziszt volt Kozák B.-nek, így 5 pontos miskolci vezetéssel fordultak a felek a záró szakaszra.

Ebben Takács Dániel lépett elő vezérré miskolci oldalon, kosaraival a negyed közepén újra 10 pont fölé nőtt a borsodi gárda előnye. Egy sportszerűtlen hiba után azonban új erőre kapott, s egy 8-0-lal 3 pontra feljött, és izgalmassá tette a hajrát a MOGAAC. Hosszú "hallgatás" után e kiélezett helyzetben "szólt hozzá" újra érdemben a játékhoz Lippai, majd dobott hármast Molnár, Kámán és Geiger az utolsó percre 1 pontra hozta vissza a MOGAAC csapatát. Volt is labdájuk a fordításhoz az óváriaknak, de nem éltek vele, ráadásul egyik legjobbjuk, Geiger kipontozódott, Kozák M. 1 büntetőt dobott be, Kámán pedig 6 másodperccel a befejezés előtt hosszabbításra mentette a meccset a MOGAAC-nak - feltehetően a lelátón a döntőbeli ellenfelét váró Közgáz legnagyobb örömére.

A ráadásban váltva estek a kosarak, fontos momentum volt az addig pont nélkül álló Varga Tamás hármasa, amelynek köszönhetően sokáig a szinte végig hátrányban játszó MOGAAC járt előrébb, de a Miskolc tapadt rá. 13 másodperccel a vége előtt 1 pontos óvári vezetésnél Kámán  büntetőt dobott be, de a legvégén Domsitz blokkolta Lippai dobását, így drámai, éjszakába nyúló, több, mint 2 órás csatában a MOGAAC jutott a fináléba.

Szollár Gergő: Nüanszokon múlt, hosszabbítás után két ponttal kaptunk ki a jól játszó Mosonmagyaróvártól, amelynek gratulálok. Nagyon kemény védekezést kaptunk, főleg a periméteren, kevesebben voltunk, volt hiányzónk, a hosszabbítás sem nekünk kedvezett.

Laky Tibor: Úgy voltunk vele: tegyék ki a srácok, ait tudnak, mindegy ki az ellenfél, meglátjuk, mire lesz elég. Nagyon örülök, hogy egy hosszabbításban kivívott győzelemmel sikerült a döntőbe jutni, a végén a szív diadala volt.

Statisztika

Fotó: Krizsán Csaba

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink