114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Csúcsra tör az EKE kerékpár klasszisa - Interjú Valter Attilával

A legjobbak között méretne meg Valter Attila az EKE hallgatója, aki 2020-ban megnyerte a Tour de Hongrie-t és a Giro-n is bizonyított.  A tehetséges bringás a tavalyi év sikereibe és jövőbeni céljaiba is beavat.

Olvasási idő: 10 perc

J.M.: Egy nehéz 2020-as éven vagyunk túl, amely neked azonban több sikert is hozott (Tour de Hongrie győzelem, indulás a Giro-n, új profi csapat). Hogyan élted meg ezt az évet?

V.A.: Elég érdekes volt 2020 nekem is, de sikerült a maximumot kihozni belőle. Sok versenynapom is volt a CCC színeiben, és elég sok sikert is hozott az év. Nagyon büszke vagyok arra, hogy sikerült megnyernem a Tour de Hongrie-t, bár nem ez volt az év fő célja nekem. A sors akarta így, hogy ott menjek a legjobban, úgyhogy nagyon-nagyon örülök, életem egyik legmeghatározóbb élménye eddig. Két nagy fordulópont is volt a karrieremben tavaly: a hazai körverseny és a Giro. Több, mint tíz éve nem indult magyar kerékpáros ilyen neves versenyen, úgyhogy nekem ez elképesztő megtiszteltetés volt! Örülök, hogy tényleg hittem benne és kitartottam és hogy rengeteg munkával el tudtam idáig jutni. Annak ellenére, hogy egy furcsa, különleges év volt, talán életem egyik legjobbja is volt. Rengeteg mindent tudtam csinálni, sokat tudtam fejlődni, mind a kerékpáron, mind azon kívül. Szuper volt, annak ellenére, hogy voltak nehézségek is a vírus miatt.

J.M.: Fantasztikus teljesítménnyel győztél a hazai körversenyen. Milyen érzés volt célba érni a hazai közönség előtt?

V.A.: A hazai körverseny megnyerése semmihez sem fogható, nem is igazán tudom leírni sem, hogy milyen érzés. Át kell élni! Több versenyt nyertem már életemben, de ez azért egy teljesen más szint. Az, hogy ennyi embert érdekelt, hogy ennyien követték - olyanok is, akik amúgy nem kerékpár-rajongók -, az volt igazán fantasztikus érzés. Azóta is kapom az üzeneteket, egyre többen figyelik, hogy mi történik velem és ez ennek a győzelemnek köszönhető. Meg egy jó visszaigazolás nekem is, hogy elbírom a hazai versennyel járó extra nyomást és tudok nyerni. Remélem még sokszor el tudok rajta indulni, és azt is, hogy sikerül majd címet is védenem!  

J.M.: Tavaly a CCC csapat színeiben indulhattál a Giro-n. Milyen érzés egy ilyen nagy múltú versenyen indulni? Mondhatjuk, hogy egy álom vált ezzel valóra?

V.A.: Mondhatjuk, hogy a Giro-indulással egy álom vált valóra. Nem gondoltam, hogy ilyen fiatalon eljuthatok egy ilyen neves versenyre. Gyerekként el sem tudtam képzelni azt, hogy én egy ilyen nagy versenyen tudok majd indulni. Amikor olyan szintre jutottam, már álmodoztam róla és végül tényleg nagyon gyorsan összejött. Remélem, hogy rengeteg grand touron tudok indulni, remélem, hogy a Giro-n is tudok többször indulni és bízom benne, hogy idén is rajthoz állhatok! Eddigi karrierem legfontosabb versenye volt. 

J.M.: Ha már álmokról beszélünk: kissrácként álmodtál arról, hogy profi kerékpáros leszel és hogy már ilyen fiatalon ilyen magasra jutsz? Mi motivált, hogy profi kerékpáros legyél?

V.A.: Kissrácként kezdtem már a sportot, de nem gondoltam hogy idáig eljuthatok és igazából nem is nagyon terheltem magam ezzel a gondolattal. Szerintem nem egészséges, hogy egy fiatal, 20 év alatti sportoló csak ezen töri a fejét, hogy jaj én most profi leszek vagy sem. Egyszerűen éltem a hétköznapi életemet, mellette igyekeztem mindent megtenni a sport érdekében, minél többet edzeni, minél többet fejlődni, aztán így lépésről lépésre fejlődött ki a vízió bennem, a kép, hogy én tényleg profi szeretnék lenni. Nem olyan egyszerű egy profi csapatba bekerülni, de nem csak erről van szó. Azt elhatározni, hogy én profi szeretnék lenni, mert nem csak móka és kacagás ez az élet, na az az igazán nehéz! Rengeteg lemondással jár, rengeteg mindent fel kell áldozni, akár a szociális életben, vagy a fiatalságunk egy részét, a bulikat, vagy akár a párkapcsolat rovására is mehet, ha nem figyel az ember. Ez nekem kicsit később jött, olyan 18-20 évesen, mikor már ki mertem azt jelenteni, hogy igen, innentől mindent bele és mostantól ez az életcélom! Ma pedig már nem is kérdés. Most már a győzelem motivál, a rekordok megdöntése, a versenyek megnyerése és az, hogy az összes nagy körversenyen ott lehessek, és hogy az olimpián ott lehessek, meg, hogy akár több olimpián is ott lehessek. Olyan célok, amik pár éve még emberfelettinek tűntek, ezek motiválnak, hogy elérjek olyan dolgokat, amire felfigyelnek az emberek, és amivel én is elégedett vagyok.

J.M.: A Giro után a Tour de France a következő cél? Vagy most inkább a minél jobb olimpiai szereplés jár a fejedben?

V.A.: A Giro után nyilván a Tour de France egy következő lépcsőfok, bár versenyzőként nem teszünk különbséget közöttük. Az átlag néző számára a Tour ismertebb és jobban értékelik az ottani győzelmet, ám a versenyzők nem így gondolkodnak. A három nagy körverseny hasonló, így bármelyiken is indulok idén, annak nagyon fogok örülni. És igen, az olimpiai szereplés is jár a fejemben, a minél jobb olimpiai szereplés. Még elég messze vagyok attól, hogy éremesélyes versenyzőnek mondhassam magam. Bízom a jó szereplésben, hogy egy jó napot fogok ki. Bízom a képességeimben, mert tudom, hogy a legjobb napjaimon odaérhetek az élmezőnybe. Óriási élmény, hogy ott lehetek, igyekszem minél több tapasztalatot gyűjteni, hogy aztán majd többször is indulhassak.

J.M.: Idén mår új csapattal készülsz a Groupama–FDJ-vel. Mennyivel másabb az életed az új csapattal? 

V.A.: A FDJ egy francia World Tour-csapat, a legrégebbi a sorozatban, hiszen már 23 éve működnek ugyanezen a néven, ugyanezzel a szisztémával, elég jól meg van szervezve és meg van tervezve minden, remekül működik. Nagyon profik, sokkal profibbak, mint amire számítottam, mint ami kívülről látszik. Úgy érzem, hogy itt lesz elég sok lehetőségem arra, hogy fejlődjek. Az életem nem lett másabb: ugyanúgy Budapesten élek, ide járok haza. Aztán edzőtáborok, versenyek. A közeg teljesen más, ebből tudok erőt meríteni a még profibb szintre lépéshez. 

J.M.: A rengeteg edzés és verseny mellett tanulsz is, az Eszterházy Károly Egyetem hallgatója vagy. Hogy tudod összeegyeztetni a kerékpározást a tanulással? Az oktatóid mennyire segítőkészek?

V.A.: Idén nyáron tervezek végezni, remélem, hogy össze is fog jönni végre! Voltak nehezebb és könnyebb részek. Levelezős hallgatóként év közben nem olyan vészes, össze lehet hozni a kötelező óraszámokat, sokszor lejártam Egerbe. A vizsgaidőszak megszervezése nehezebb főleg ha versenyidőszak van, vagy a téli időszakban edzőtáborok, akkor azt nagyon nehéz összeegyeztetni, hiszen ezt elmagyarázni egy csapatnak, hogy neked muszáj otthon lenned, mert… Ugyanígy egy tanárnak is elmagyarázni, hogy muszáj elmennem egy edzőtáborba, mert… Főleg akkor, amikor még nem voltam a mostani szinten, tehát nem tudtam igazolni eredményekkel, hogy miért is járok el edzőtáborba. Most már egy fokkal könnyebb. De akkor is viszonylag elnézők voltak a tanárok, rendesek voltak, próbáltak mindig segíteni. Ha látják, hogy el akarod végezni, csak épp egy bonyolult szakaszában vagy az életednek, akkor mindenképpen segítenek. Örülök, hogy ide jártam, jó éveim voltak itt, sokat tanultam és rájöttem, hogy milyen sokat nem tudok. Örülök, hogy már a végéhez közeledem, így sokkal nyugodtabb lesz az életem. Annak tudatában pedig még nyugodtabb, hogy rendelkezem egy diplomával. Így nem csak a sportban bízok, ami a legprofibbaknak is elég kétséges szakma, és gyorsan véget is érhet.

J.M.: Lassan beindul a szezon: hol versenyzel a következő hetekben? Lehet-e már tudni arról valamit, hogy mely versenyeken indít a csapatod?

V.A.: Indultam volna a valenciai körversenyen, amit lefújtak a magas fertőzésszám miatt, ezért először február 21-én versenyzek az Egyesült Arab Emirátusokban, az idei év első World Tour-versenyén. Ez lesz a bemutatkozó versenyem a francia csapattal. Nagyon várom, itt már egyből versenyezhetek magamért, a jó eredményért. Ha a vírushelyzet nem szól közbe, akkor a Katalán körversenyen indulhatok, majd az alpesi kör, és a Giro van tervben. Ez egy szép program, bízom benne, hogy összejöhet! Utána jöhet az olimpia. Nehéz és érdekes év lesz, de kezdem azt érezni, hogy fejben is készen állok ezekre a megmérettetésekre!

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: Nicolas Götz/Groupama-FDJ

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink