114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a Csörgőlabda MEFOB

Ünnepélyes megnyitóval és bemutató mérkőzésekkel vette kezdetét az első Csörgőlabda MEFOB 2019. november 21-én.

Olvasási idő: 1,5 perc

Történelmi dátumként íródik be 2019. november 21. a naptárba, hiszen ezen a napon indult útjára a remélhetőleg szép jövő előtt álló csörgőlabda sport egyetemi bajnoksága. Az ünnepélyes megnyitón a díszvendégek mellett részt vettek a sportolók, akik rögtön az esemény után bele is vetették magukat a Csörgőlabda MEFOB küzdelmeibe.

Elsőként Prof. Dr. Hamar Imre, az ELTE rektorhelyettese és a BEAC elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelte, hogy az ELTE sokat tett az ép és fogyatékos sportolók közös sportolási lehetőségeiért, melyet az egyetem inkluzív sportnapjai bizonyítanak. Véleménye szerint a sport nem kiváltság, hanem lehetőség, lehetőség arra, hogy fogyatékos és ép sportolók együtt tapasztalják meg a mozgás örömét.

A Magyar Paralimpiai Bizottság részéről Szabó László elnök úr mondta el köszöntő beszédét. Ismertette a csörgőlabda történetét, kiemelve a magyar csörgőlabda korábbi sikerességét. Emellett a biztonságérzet fontosságára és átélésére hívta fel a figyelmet, ami a sporton belül komoly szerepet játszik.

Szekeres Pál, háromszoros paralimpiai bajnok is tiszteletét tette a megnyitón, aki ép és fogyatékos emberek együttműködésére szólított fel. Orsós Zsolt, paralimpikon, az EMMI Fogyatékosságügyi Főosztályának vezetője saját élményeiről mesélt, melyben felelevenítette, hogy korábban hogyan szerveződött meg a BME építészmérnöki karán a csögőlabda bajnokság a semmiből és ez jó érzéssel tölti el. Azt kívánta a résztvevőknek, hogy jó élményekkel gazdagodva térjenek haza és biztassanak mindenkit, hogy próbálják ki ők is a sportágat!

A MEFS részéről dr. Székely Mózes főtitkár azt kérte a hallgatóságtól, hogy jól jegyezzék meg a dátumot, mert ez bizony egy történelmi nap: a magyar parasport történetében először rendeznek egyetemek közötti bajnokságot! És nem csak Magyarországon, de Európában is ritka, hogy egyetemi szinten valósuljon meg a fogyatékos sportolók versengése. A főtitkár úr megköszönte a szervező ELTE-BEAC-nak, hogy lehetővé tette a történelmi esemény megvalósulását.

Murai László HÖOK elnök már nagyon várta az eseményt, hogy végre kipróbálhassa a sportot. Izgalma vélhetően több hallgatótársára is átragad majd! A HÖOK partner abban, hogy az inkluzív sport még nagyobb teret kapjon az egyetemi sportéletben.

A köszöntő beszédeket követően három ötperces bemutató mérkőzést láthattak a helyszínre kilátogató, egyébként jelentős számú nézőközönség. A meghívott sztárvendégek (Pixa, Vágó Fanny, Kazi Tamás, Szabó László) a csörgőlabda- válogatott tagjaival kiegészülve mérkőztek meg egymással. A kezdeti pontatlanságok után szép mozdulatokat és gólokat is láthattunk. Kiderült, hogy a csörgőlabda nagyon nehéz sport és teljes mértékben egymásra vannak utalva a résztvevők, a kölcsönös bizalom azonban segíthet a jó eredmény eléréséhez.

A verseny ezután vette kezdetét: hat csapat részvételével az első Csörgőlabda MEFOB: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az ELTE Savaria Egyetemi Központja, valamint az ELTE több budapesti koedukált csapata között dőlt el az első helyezés sorsa.

A hat csapat részvételével lezajlott első csörgőlabda MEFOB-ot az ELTE MIX csapata nyerte és állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Végeredmény:

  1. ELTE MIX
  2. ELTE I.
  3. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  4. ELTE Bárczi
  5. ELTE Savaria Egyetemi Központ
  6. Debreceni Egyetem

Különdíjasok:

  • Legjobb támadó: ELTE MIX
  • Legjobb védekező: ELTE Bárczi
  • Fair play díj: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: Janzsó Miklós 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink