114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Universiade győztes Mató Edit jégtáncostól búcsúzunk

73 éves korában elhunyt Dr. Egyed Béláné Mató Edit négyszeres magyar bajnok jégtáncos, aki az 1966-os téli Universiadén, az egyetemisták olimpiáján Csanádi Károly oldalán a dobogó legmagasabb fokára is felállhatott.

Csanádi Károlytól, Mató Edit egykori jégtáncos párjától kaptuk a szomorú hírt, hogy Mató Edit nem sokkal a 73. születésnapja után örökre itthagyott minket. Mató-Csanádi-kettős pályafutása 1964 őszén kezdődött: 1966-69-ig négyszer országos bajnokok lettek, öt Európa-bajnokságon vettek részt és kétszer a 8. helyen végeztek, világbajnokságon pedig háromszor indulhattak, ahol legjobb helyezésük a 11. volt. A legnagyobb sikerüket azonban az egyetemisták olimpiájának nevezett 1966-os téli Univsersiadén érték el, ahol nagy bonyodalmak és izgalmak közepette megőrizve higgadságukat, kitűnő kűrt korcsolyázva lettek az egyetemista világ legjobbjai és nyerték el az aranyérmet.

1966. február 13. Sestiere – Téli Universiade korabeli beszámolója: Jégtáncban a Mató-Csanádi kettős megőrizte a kötelező gyakorlatokban szerzett előnyét, de sajnos szabadkorcsolyázásuk alatt a zenéjük 35 másodperccel a befejezés előtt leállt, ezért újra kellett futniuk a kürt, ráadásul a döntnök közölte a bírókkal, hogy az addig hibátlan részt nem vehetik figyelembe. Mivel utolsóként futottak, így csak 3 perc pihenőt kaptak az újrakezdés előtt. Szerencsére ez a közjáték nem zavarta meg őket, így sikerült újra hibátlanul teljesíteniük a kürt. Ezzel az éremmel Magyarország a nemzetek versenyében a 7. helyet szerezte meg, ami azóta is minden idők legjobb magyar helyezése a téli Universiadén. Olyan nemzeteket előztek meg, mint Ausztria, USA, az akkori Csehszlovákia, NSZK és a házigazda Olaszország.”

 

Mató Edit és Csanádi Károly ezzel az Universiade győzelemmel kivívta tagságát az Universiade Bajnokok Klubjában (UBK), melynek elnöke Nagy Tímea (hatszoros Universiade bajnok, kétszeres olimpiai bajnok, ötszörös világbajnok, Európa-bajnok). Kettősük, mint az UBK tagjai a MEFS által rendezett események rendszeres vendégei lettek: a 2019-es téli Universiadéra utazó magyar delegáció eskütételén ők adhatták át a magyar zászlót a kiutazó magyar csapatnak.

 

Habár az ő idejükben a jégtánc még nem volt olimpiai szám, az is megadatott nekik, hogy jégre lépjenek az ötkarikás játékokon. „Az 1968-as grenoble-i olimpián mutatkozott be a sportág. Erre a bemutatóra mindössze tíz kettőst hívtak meg, köztük minket is, amire nagyon büszkék voltunk.”

 

Csanádi Károly azt nyilatkozta partneréről: „Csodálatos megjelenésű nő volt. Ezt nem csak én gondoltam így: az öt Eb-ből, amelyen részt vettünk, háromszor őt választották meg az újságírók a verseny szépének.”

 

Miután befejezték versenyzői pályafutásukat, 1971-től revükben léptek fel: tagjai voltak a bécsi, illetve a többszörös Európa- és világbajnok, olimpiai ezüstérmes páros műkorcsolyázók, Marika Kilius és Hans-Jürgen Bäumler nevével fémjelzett német jégrevünek is. Később a legnépszerűbb amerikai társulatban, a Holiday on Ice-ban folytatták, az utolsó éveket pedig az Europa Eis Theaterben töltötték.

 

Mató Edit lánya, a huszonhatszoros magyar bajnok, Európa-bajnoki bronzérmes és négy olimpiát megjárt gyorskorcsolyázó, Egyed Krisztina sikereiben is jelentős szerepet vállalt, akinek első edzője épp édesanyja egykori partnere volt.

 

Mató Edit emlékét a Magyar Egyetemi – Főiskolai Szövetség és az egész magyar felsőoktatási közösség örökre megőrzi!

 

Háttér:

Magyarország a korábbi téli Universiadékon összesen 3 arany, 3 ezüst és 2 bronzérmet szerzett. A három aranyérem mindegyikét műkorcsolyában értük el. 1964-ben a Korda Györgyi - Vásárhelyi Pál jégtánc páros, 1966-ban pedig a Mató Edit – Csanádi Károly jégtánc páros által, a legutóbbit pedig 1970-ben Almássy Zsuzsa műkorcsolyázó révén. Ezüstérmet utoljára 2001-ben Zakopánéban Zarándy András snowboardos, bronzot pedig az előző, 2011-es erzurumi Universiadén a női rövidpályás gyorskorcsolyázó váltó.

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink