114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Újrahasznosított gumiabronccsal a menő izmokért!

A Menő sportcuccok szemétből című sorozatunkban ezúttal azt mutatjuk be, hogyan készülnek használt autógumiból sportolásra alkalmas eszközök, amelyeknek elsősorban a fitneszteremben veheted hasznát. Ne feledd, miközben a bicepszedet építed, a környezetedet is óvod!

Olvasási idő: 2,5 perc

Ne hidd, hogy kárba vesznek a használt autógumik! Csak kevesen tudják, hogy a gépjárművekről levetett használt abroncs – kis kitérővel – a fitneszteremben jelenik meg újra, kissé átdolgozott formában. Nézzük, hogyan!

Padló az edzőteremben

Nagyon sok fajta fitnesz- és tornatermi padlóburkolatot készítenek újrahasznosított gumiabroncsból. A termekben található gumihengereket, egymásba illeszthető padlólapokat, illetve a gépi súlyzók és kardiogépek alá helyezhető gumiszőnyegek jelentős részét teherautók és személygépkocsik újrahasznosított gumiabroncsából gyártják. Az eljárás során a használt gumit felaprítják, porrá zúzzák majd poliuretán kötőanyaggal keverik össze. A masszát különböző formákba öntve fitnesz- és tornatermi eszközöket készítenek. 

Súlyok

A súlyzórúd végére tehető korongokat is újrahasznosított abroncsból gyártják. Az apró szemekre tört gumit vulkanizálják, aminek következtében rendkívül strapabíróvá és keménnyé válnak. A profi súlyemelésben használt súlykorongok is újrahasznosítás révén készülnek, méghozzá részben tejeskancsóból.

Medicinlabda

Mindezek után a legkevésbé sem meglepő, hogy a különböző méretű medicinlabdák is újrahasznosítást követően kerülnek a tornatermekbe. A labda belsejébe teherautók és személyautók gumiabroncsából származó gumiport és újrahasznosított műanyagüvegek darabjait tömik bele. Ettől a labda puha lesz, mi pedig nyugodt szívvel nyugtázhatjuk, hogy erősítés közben is teszünk valamit környezetünkért. 

Erősítőgépek

A sor nem ért véget, hiszen a súlyemelőpadokat, a komplexebb erősítőgépeket és állványokat olyan acélcsövekből gyártják, amelyek akár 75 százalékban is tartalmazhatnak gumialapú újrahasznosított anyagokat.

Kardiogépek

Gondoltál már arra, hogy a szoba- és spinningkerékpárok, elliptikus trénerek és erősítőlépcsők, amelyekkel remek kardioedzéseket végezhetsz, szintén az újrahasznosítás termékei?     

Műfüves pálya

Végül, de nem utolsó sorban, ejtsünk néhány szót az egyre szélesebb körben használt műfűről is! A fűszálak apróra zúzott gumiporból készülnek, a szálak közötti rést kitöltő anyagot pedig újrahasznosított gumiból állítják elő, így a fűszálak kellően merevek maradnak. Hab a tortán, hogy a műfüvet nem kell öntöznünk és trágyáznunk sem, így óvjuk a környezetünket. 

Tudtad?

  • Nem kell feldolgoznunk a gumiabroncsokat ahhoz, hogy hasznát vegyük őket az edzőteremben. Az újrahasznosított habbal ellátott traktorkerekekkel többféle erősítőgyakorlatokat is végezhetünk.
  • A kerekek súlya 40, 60, 80, illetve 100 kilogramm.
  • Ha tudni szeretnéd, milyen gyakorlatokat végezhetsz traktorgumival, katt ide.

Ha kíváncsi vagy rá, milyen erősítőeszközök készülnek még újrahasznosított anyagokból, mutatjuk.

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás:
ironcompany.com, escapefitness.com
Kép: freepik.com

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink