114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Újabb Universiade bajnokkal bővült az Úszó Hírességek Csarnoka

Újabb hat taggal bővült a Magyar Úszó Hírességek Csarnoka, amelybe Gyarmati Andrea, Güttler Károly, Novák Ilonka, Tumpek György és Széles Sándor mesteredző melléidén beválasztották az 1977-es Szófiában rendezett Universiade magyar bajnokát, az 1980-as, moszkvai Universiadén 2. és 3. helyezett Verrasztó Zoltánt is.

Százhalombattán 2013 és 2014 után harmadszor iktatták be a sportág nagyjait a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába. Az úszócsalád legnagyobb évi ünnepségén először felidézték az elmúlt két esztendő pillanatait, amikor az egyetemi sport 2013-2020-as időszakra vonatkozó szakmai programjának névadója, Hajós Alfréd mellett az Universiade bajnok Hargitay András, Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Széchy Tamás és Kiss László, majd pedig Székely Éva, Rózsa Norbert, Czene Attila, Szőke Kató, Wladár Sándor és Sárosi Imre került a halhatatlanok közé. Média-díjasként ekkor a legendás riportert, Vitray Tamást választották be az illusztris társaságba.
A három éve, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) brüsszeli központjában bemutatott, Budapestről készített Universiade kisfilm szereplője, dr. Gyarmati Andrea rendkívül impulzív beszédben köszönte meg, hogy a hírességek közé került. A Vitray Tamás által méltatott kétszeres Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes gyermekorvos, családtagjai mellett köszönetet mondott az uszodákban dolgozó, az öltözőket rendben tartó, az úszóköteleket a medencébe minden hajnalban behúzó alkalmazottaknak, akikről a legritkábban emlékeznek meg.

Bár Gyurta Dániel, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség elnökségi tagja, az olimpiai, háromszoros világ és kétszeres Európa-bajnok mellúszó (aki jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetemen folytatja felsőfokú tanulmányait) nem elsősorban az érzelgősségről ismert, laudációja végén azért elcsukló hangon mesélt mesteréről, a beiktatottak közé lépő Széles Sándorról és a közösen eltöltött tizenhét esztendőről.

Güttler Károly a kétszeres olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok is hírességek közé emeltetett. A Testnevelési Főiskola szakedzői és sportszervezői szakán végzett sportolót egykori mestere, jelenlegi „főnöke”, Turi György méltatta, aki meghatottan idézte fel a kiváló mellúszó legendásan hosszú, négy olimpián átívelő pályafutásának néhány eddig nem ismert, ám igen fontos állomását.

A Széchy-tanítványok első generációjának két legnagyobbja közül ezúttal az Universiade bajnok, világ- és Európa-bajnok, valamint olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó,Verrasztó Zoltán került a hírességek közé, akiről az 1977-es Universiadén szintén bajnoki címet szerző társa, az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó,Hargitay András mondott könnyfakasztó beszédet. Három éve fordított sorrendben beszéltek egymásról, akkor még Verrasztó Zoltán méltatta Hargitay Andrást. Utóbbi azonban mostani beszédét követően átadott a hírességek csarnokába beválasztott új társának egy serleget is, amelyet 1975 decemberében Verrasztónak kellett volna megkapnia egy verseny után, ám az „Öreg” annak idején pedagógiai okokból mégis Hargitaynak adta, hiába tiltakozott anno Hares is, hogy ez társának járna. Most azonban negyven év után Hargitay előkereste a kupát és átnyújtotta.

Az idei esztendő kiválasztottjai közül ketten, Novák Ilonka olimpiai bajnok és Tumpek György Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes, többszörös világcsúcstartó egészségi állapotuk miatt nem lehettek jelen. Ugyanakkor Kiss László szövetségi kapitány - úgy is mint egykori tanítvány - személyesen vitte el a beiktatottaknak járó bronzszobrot Tumpek Györgynek.

Az ünnepségen a hírességek csarnokának Média-díját vehette át Csurka Gergely, a Magyar Úszó szövetség sajtófőnöke.

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink