114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Minden a pálya szélén kezdődött - Cheerleading

Ha nem elég, hogy csak a bulikban pörögsz és vágysz valami másra, a túltolt, divat mozgásformáktól eltérőre, akkor neked találták ki a cheerleadinget! Fiúknak sem ciki, sőt egyes országokban külön rajongótábora van a cheerleadereknek.

Olvasási idő: 3 perc

 

Gondoltad volna, hogy a cheerleading már 19. század végén létezett? És azt, hogy eleinte férfiak űzték ezt a sportágat? Ami egyszerű szurkolásként indult, az mára egy dinamikusan fejlődő sportággá vált, amiben keveredik a tánc és az akrobatika, de nem marad el a torna sem, és nem mellesleg a NOB által elismert sportág! A 2004 óta létező sportági szövetségben 116 ország nemzeti szövetsége képviselteti magát nagyjából ötmillió sportolóval. Leesett az állad?

1898. november másodikán a Minnesota University amerikai futball meccsén született meg a sportág, mikor Johnny Campell vezetésével a “yell leaders” irányította különféle rigmusokkal a szurkolást és ez meghozta a várt sikert. Ettől kezdve folyamatosan ívelt felfelé a cheer népszerűsége. Új eszközöket (zászlók, megafon, pom-pon) vontak be a szurkolók szórakoztatására és motiválására, valamint a harmincas években nők is csatlakoztak a cheerleaderekhez, majd 1941-ben át is vették a háborúba induló férfiak helyét. A mai napig is a nők adják a cheerleaderek többségét.

A zene és tánc bevonása a harmincas évekre tehető, ez a perfomance cheer kialakulásának az ideje, amelyben többségében nők vettek részt, hozzájuk kötődik a pompon bevezetése a sportágba. A performance cheer-ben résztvevők komoly koreográfiára táncolnak, melybe különféle ugrás- és forgáskombinációkat iktatnak be, amelyeket különféle (jazz)balett elemekkel ötvöznek.

A sportág másik formája a cheerleading, a hetvenes évek közepén alakult ki, mára már igazi versenysport, ebben láthattok magasra emelkedő piramisokat, hatalmas dobásokat, látványos elkapásokkal. A sportág nemzetközi szövetsége, az ICU ebben a szakágban szervezi évről évre a világbajnokságot, ahol különféle kategóriában (páros, kis csoport, nagyobb csoport, vegyes csapatok) indulhatnak a nemzeti csapatok. Az USA kiemelkedően sikeres ezeken az eseményeken, de újabban Oroszország, és az ázsiai országok (Japán, Kína, Korea) is ott vannak a top csapatok között. Természetesen a FISU is rendez cheerleading világbajnokságot, legutóbb 2018-ban a lengyelországi Lodz-ban, ahol az Elite Small Coed divízióban a magyar válogatott győzött!

Egyetemeinken nagyon népszerű a cheerleading, a legutóbbi MEFOB-on, amely már a hatodik volt a sorban, nyolc egyetemről érkeztek sportolók, közülük is kiemelkedett az ELTE, a SOTE és legeredményesebb csapatként az EKE. Az ELTE-BEAC Cheerleading, számos korosztálynak kínál edzéseket valamint szereplési és versenyzési lehetőséget, de a Semmelweis Egyetemen is várják a táncra és akrobatika iránt érdeklődő hallgatókat!

 

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: ELTECheer (Instagram)

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink