114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Turistajelzés kisokos - októberi túraajánlóval

Vízszintes sáv, kör, négyzet és számtalan más festett jelzés bukkan fel a fák törzsén az erdei túraútvonalak mentén. De mit is jelentenek a turistajelzések és miként értelmezzük ezeket?

Olvasási idő: 4 perc

Erdőn-mezőn barangolva többnyire fákra, kövekre, oszlopokra festett színes kis turista jelzéseket láthatunk az utak mentén. Ezek a természetjáróknak hatalmas segítséget jelentenek már a túra megszervezésének, átgondolásának szakaszában is, nem kevésbé a helyszínen a tájékozódásban, az útvonal  végigjárásában.

Hazánkban a turistajelzés-rendszert 1930-ban dolgozták ki, mely' azóta folyamatosan frissül az aktuális, új útvonalaknak megfelelően.

 

Vízszintes sáv jelzés  

 kek_sav   piros_sav

A vízszintes sáv jelzések olyan fontosabb kiindulási pontoktól indulnak, mint például a vasút, a villamos, a hajó és az autóbusz állomások vagy megállóhelyek. Általában más hasonlóan fontos pontokig futnak, és hegységen, tájegységeken keresztül vezetnek ezek a turistautak. Ez a turistatérképek „gerinchálózatát” mutatja.

 

Színbeli változatai is fontos dolgokat árulnak el, a kék sávjelzést az országos jelentőségű, több tájegységen, hegységeken, de legalább egy hegységen átvezető utak jelzésére használják, ilyenek például a híres Országos Kéktúra, a Kohász Kék, a Bükki Kék, a Börzsönyi Kék és a Balatoni Kék. A piros sávjelzést legalább egy, vagy több hegységen átvezető utak jelzésére alkalmazzák, úgy mint a Közép-dunántúli Piros, a Dél-dunántúli Pirostúra, vagy a Rákóczi turistaút.

A sárga és a zöld sávjelzést pedig helyi jelentőségű, hegységi vándorutak jelzésére alkalmazzák , mint a bükki Jubileumi Körtúra vagy a Mecseki Zöldtúra.

 

Kereszt jelzés  

 kek_-_sav   piros_-_sav

Kereszt jelzéssel általában az olyan átkötő, összekötő illetve rövidítő utakat jelzik, melyek jobbára az egyik sávjelzéstől a másikig vezetnek. Ezen kívül fontosabb ponthoz kiágazó sávjelzésnek is használják, amely állomáshoz vagy megállóhelyhez vezet.

 

Leágazó jelzések a következők lehetnek:

 

piros_kor_jelzespiros_haromszog_savkek_negyzet_savjelzessarga_omega_savpiros_el_savjelzeskek_pecset_savjelzes

 

A háromszög jelzéssel hegytetőkre és csúcsokra, kilátópontokhoz jutunk el. Fontos, hogy ez a jelzés általában más egyéb jelzésből indul ki.

A kör jelzés forráshoz vagy vízvételi helyhez; a négyzet településre, szálláshelyre vagy közlekedési lehetőséghez; az ómega barlanghoz; az L alakú jelzés romokhoz vezet.

Ezen kívül létezik még emlékmű jelzés, mely' emlékművekhez és a kápolna jelzés, ami a keresztény szakrális helyekre kalauzol, melyet főleg zarándokutak mentén láthatunk. A pecsét jelzés egy-egy túramozgalmi útvonal - mint mondjuk az Országos Kéktúra - bejárását igazoló pecsételőhelyre vezet, amennyiben az az útvonalon kívül esik.

 

Körséta és körtúra útvonalak

 piros_korut_sav

A nyílhegyben végződő háromnegyed kör alakú körút - „irányított kör” - jelzés olyan útvonalakat jelöl, melyek visszatérnek a kiindulópontba. Ezek többnyire 1-2 órás sétautak, de az utóbbi időben hosszabb körtúra útvonalakat is jelölnek már a jelzéssel. Leggyakrabban települések, szálláshelyek, turistaközpontok vagy közlekedési állomások, parkolóhelyek környezetében találkozhatunk velük , mint például a Budai-hegyekben a Jánoshegyi vagy a Hárshegyi körút, Dobogókőn a Zsivány körút vagy a Thirring körút.

 

Tanösvények

 zold_tanosveny_savjelzes

A tanösvények, azaz ismeretterjesztő útvonalak jelzései jelenleg nem egységesek. Néha csupán táblákkal vannak jelölve, vagy a tanösvény jellegére utaló ábrával - például a helyre jellemző valamely növény vagy állat képével -. Egyre több helyen láthatjuk a T alakú jelzést, mely' szintén a tanösvényt jelöli.

 

Zarándokutak, kulturális és tematikus utak, emlékutak, borutak

maria_ut_turistajelzes index

Magyarországon jelenleg hat nagy, országos vagy nemzetközi jelentőségű zarándok útvonal fut, melyek szintén külön-külön jelzéseket viselnek.

A leggyakrabban látható a Mátraverebély-Budapest-Mariazell közti Via Margaritarum - Gyöngyök útja jelzés, mely' egy sárga gyöngysor, illetve a Mária zarándokút m betű szerű jelzése. Utóbbit több színnel is jelölik a térség és a fontosság alapján.

Ugyan nem egységes jelzéssel, de jelölik a zöldutakat, nordic walking- és terepfutó utakat is, illetve a terepi kerékpáros útvonalak jelzésére a kerékpáros piktogramot alkalmazzák különféle színekben. A síút jelzése a hagyományos X alakú jel - ezekkel találkozhatunk a Börzsönyben és a Bükkben -, ezen kívül azonban a két függőleges vonal is síutat jelöl.

 

Tippek és trükkök kezdő kirándulóknak

 

A legfontosabb, hogy minden esetben tervezzük meg útvonalunkat! Mindig a teherbírásunknak megfelelően válasszuk ki az útvonal hosszát, s lehetőleg úgy készüljünk fel, hogy szükség szerint rövidíteni is tudjunk a távon, ha nagyon elfáradnánk. Inkább fokozatosan, kirándulásról kirándulásra növeljük a megtett távokat. Ha nem vagyunk gyakorlott térképolvasók akkor érdemes az első pár alkalommal meghirdetett, csoportos túrákon részt vennünk, mely' során figyelemmel követjük a jelzéseket a terepen és a térképen egyaránt, ilyenkor biztonságosan gyakorolhatjuk az útvonalkövetést, tájékozódást.

Októberi túraajánló:

Október 3. - A pandúri tanösvény és Baja látnivalói (EJF szervezés)

Október 3. - METOUR (METU szervezés)

Október 10. - Kerékpártúra a Vajas-toroki Tanösvényhez (EJF szervezés)

Október 17. - Gemenci kék+ (EJF szervezés)

Október 24. - Mecseki Láthatatlanok Emléktúra (PTE szervezés)

Forrás: bejarhatomagyarorszag.eu

Fotó: MTSZ, Ilycsin Zsuzsa

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink