Javában zajlik már a vizsgaidőszak, ki a túlélésre hajt, ki a jó jegyekért küzd. A stresszes, feszült felkészülés idején jóbaráttá válnak a koffeines italok, vércukrot fokozó ételek. Hasznaik, hátrányuk: pro és kontra, a cikkben mindent megtalálsz!
Olvasási idő: 2 perc
A kávéfogyasztás
A kávé mértékletes és folyamatos fogyasztásának hasznos hatásai vannak.
Előnyei
- Cukorbetegséget megelőző hatása van. Bár pontos okait még nem tudják a kutatók, de a legalább napi 5 csésze kávét fogyasztó 2-es típusú cukorbetegek esetében csökkent mértékű inzulinrezisztenciát tapasztaltak.
- A kávéban található antioxidánsoknak (klorogénsav, kávésav) különleges szerepe van étrendünkben, mivel hozzájárulnak a daganatos betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a gyulladásos és a májbetegségek kockázatának csökkentéséhez.
- Élénkítő hatású! A koffein azáltal serkenti az idegrendszert, hogy blokkolja az agy adenozin-kötő helyeit, így fenntartja az éberséget.
- Pont ez a folyamat befolyásolhatja a vérerek összehúzódását is, ami megmagyarázza a koffein fejfájás-csillapító hatását, széleskörű gyógyszeripari felhasználását is.
Hátrányai
- Nagy mennyiségben vízhajtó hatású, valamint nem ajánlott fogyasztása magas vérnyomású, dohányzó, alkoholt fogyasztó személyeknek, mert ezen anyagok együttesen befolyásolják a szívbetegségek kialakulását.
- Óvatosan bánjunk a főzött, szűretlen kávékkal, mert ezek esetében kimutatták, hogy LDL koleszterin növelő hatása van.
- Rendszeres fogyasztása nem jár teljesítményfokozó hatással és függőséget okoz.
A csokoládé nassolás
Mértékletes fogyasztás mellett előnyös hatásai vannak a flavonoidokban dús fekete csokoládénak:
Előnyei
- A csokoládé antioxidáns hatása a benne rejlő flavonoidok által javítja a sejtek, a bőr és a test állapotát, és az immunrendszert is erősíti. Vas, kalcium és kálium, valamint A-, B-, C- és E-vitamin forrás. Rendszeres keserű csokoládé fogyasztással megelőzhető vérrög kialakulása és az infarktus is.
- A fekete csokoládé jelentősen csökkenti a rákbetegség kialakulását, egy pohár meleg kakaóital antioxidáns tartalma/hatása háromszorosa egy pohár zöld teának és kétszerese egy pohár vörösborénak.
- Fenilsav tartalma a szív és érrendszeri problémák megelőzésére, gyógyítására is alkalmas, a csokoládéban található kakaóvaj csökkenti a koleszterinszintet.
- Polifenol tartalma révén javítja az agyi vérkeringést, ezáltal növeli a memóriát és a koncentrációt, növeli a stressztűrő képességet, ezáltal csökkenti a depresszió kialakulását, valamint a fáradtság megszüntetésére is alkalmas.
- Theobromin tartalmának köszönhetően, köhögés csillapítására kiválóan alkalmas. Felnőttnek 5-6 deka, gyereknek 2-3 deka fekete csokoládé megszünteti a megfázás okozta köhögési rohamokat.
Hátrányai
A csokoládé mindennapos, illetve mértéktelen fogyasztása nem ajánlott:
- Mivel sok oxalátot tartalmaz, ami gátolja a csontoknak szükséges kalcium felszívódását, növeli a csontritkulás és a csonttörések valószínűségét.
- Az oxálsav vesekövet is okoz.
- A csokoládé a napi energiaszükséglet 25 – 30 %-át teszi ki, így elhízást is okozhat.
- A csokoládé nagyon sok szénhidrátot tartalmaz, ami gyengíti az immunrendszert, károsan hat a hormonszabályozásra és agyműködésre, megbontja a bélflóra egyensúlyát, így otthona lehet a rendszeres gombás betegségeknek. Ahhoz, hogy a szervezetünk le tudja bontani a csokoládéval szervezetünkbe juttatott cukrot, nagyon sok vitamin és ásványi anyag (kalcium) szükséges.
- Mikor depresszió ellen és hangulatjavítóként fogyasztjuk, függőséget okoz, a hiánya pedig elvonási tünetekkel jár.
- Egyesek allergiásak lehetnek a kakaóbab (csokoládé alapanyaga) fermentációjakor (erjesztésekor) keletkező penésztoxinokra.
Az energiaital kultusz
Az energiaitalok fogyasztása kifejezetten nem ajánlott még a vizsgaidőszakban sem, hiszen a koffein mértéktelen fogyasztása lassíthatja az agyfejlődést. Az energiaitalok magas koffein- (5-6 csésze kávénak megfelelő) és cukortartalmuk miatt növelik a pulzusszámot és emelik a vérnyomást, felerősítik a szívizom-összehúzódásokat, ezért a szív és érrendszeri panaszokkal együtt élőknek kifejezetten káros. Ráadásul erős függőséget okoz, nem természetes összetevőik egészségkárosító mellékhatásokat eredményeznek hosszú távon.
Hasznos tippek
- A változatos étkezésre a vizsgaidőszakban kiemelten oda kell figyelni. Sok zöldség, gyümölcs, fehérje és megfelelő mennyiségű szénhidrát legyen az étrendben!
- Főétkezés helyett ne fogyasszunk csokoládét, hiszen elhízást okoz és csökkenti az étvágyat, aminek következtében tápanyaghiány alakul ki!
- Kávét üres gyomorra ne fogyasszunk!
- Kerüljük az energiaitalt, kólát és az egyéb éberséget fokozó szereket!
- Osszuk be úgy a napirendünket, hogy alvásra és mozgásra is maradjon idő!
Forrás: NÉBIH – eteltcsakokosan.hu
Fotó: pixabay