114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Tudatos étkezés a mindennapokban

Kollégistának lenni sajátos élethelyzet, az önálló élet első lépcsője. Számos döntést kell egyedül meghozni, többek között azt is, hogy hol, mikor és mit eszünk.

Olvasási idő: 2 perc

Még ha nem is a könnyebb út, de érdemes magunknak elkészíteni a betevőnket, hogy biztosan tudjuk mit is fogyasztunk valójában.

 

Íme néhány okos tipp, mire figyelj, ha tudatosan készíted össze a napi menüdet:

 

  • Ételkészítés előtt alaposan moss kezet és mindig töröld le a konyhapultot, hiszen nem tudhatod, hogy aki előtted használta, mennyire volt alapos vagy, hogy mit szeletelt az adott felületen.
  • Amennyiben még este elkészíted a másnapi harapnivalót, mindig gondoskodj a megfelelő hűtéséről! Csomagolva, fedetten, zárd dobozban tedd hűtőbe az ételt, ahol biztosított az 5°C alatti hőmérséklet. Ügyelj rá, hogy az élelmiszer alacsony hőmérséklete az elfogyasztásáig biztosított legyen! A hőszigetelt ételtároló táska praktikus segítség lehet ilyen esetekben.
  • Fogyasztás előtt forrósítsd át az ételt (már, ha az étel típusa ezt megkívánja).
  • Ha nem bízol ezekben a módszerekben, akkor válassz kevésbé romlékony élelmiszereket, mint a zabpehely, müzli, aszalt gyümölcsök, teljes kiőrlésű kekszek, egész gyümölcsök, felszeletelt zöldségek, magvak. Ne felejtsd, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket hámozás, szeletelés, fogyasztás előtt mindig alaposan meg kell mosni!
  • Habár már felnőtt vagy és nem ellenőrzi senki, továbbra is érvényes az étkezés előtti kézmosás szabálya. Ha szappanos, meleg vizes kézmosásra nincs lehetőséged, tarts magadnál kézfertőtlenítő kendőt vagy gélt. Csakis tiszta kézzel nyúlj az ételhez, vagy szalvétával fogd meg azt!
  • Az otthonról hozott ételt, hűtőtáskában, akár néhány jégakkuval együtt a legbiztonságosabb szállítani. Amikor megérkezel a kollégiumba az első dolgod legyen hűtőszekrénybe tenni az ételeket!
  • Ha készen vennéd meg az aznapi ebédedet, mindig nézd meg jól, hogy melyik helynek szavazol bizalmat. Tájékozódj előre, hogy megkíméld magad a gyomorrontástól!

Szöveg: NÉBIH - www.eteltcsakokosan.hu

Fotó: pixabay

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink