114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Történelmi pillanat: Soproni Egyetem Névadó Ünnepi Szenátusi Ülése

2017. március 2-án, csütörtökön tartották meg a Soproni Egyetem hivatalos névadó ünnepségét, így a korábbi Nyugat-magyarországi Egyetem ismét a város nevét viseli és ebben az új tanévben immár Soproni Egyetem néven folytatja működését.

Ezen a rangos eseményen a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetséget (MEFS) Prof. Dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke képviselte. A Soproni Egyetemisták Vadászkürtöseinek Baráti Köre előadásával, majd a két történelmi egyetemi zászló és az elnökség bevonulásával vette kezdetét a névadó ünnepség.  A névadó ünnepségen köszöntőt mondott:  Dr. Semjén Zsolt, Magyarország Kormányának miniszterelnök-helyettese, Dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára, Dr. Bitay Márton Örs, a Földművelődésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára, Marczinkó Zoltán István, a Nemzetgazdasági Minisztérium vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Dr. Dubéczy Zoltán, a Magyar Nemzeti Bank Oktatási Igazgatóságának igazgatója, Prof. em. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke, a befogadó város részéről Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere. A Soproni Egyetem nevében Prof. Dr. Faragó Sándor rektor köszöntötte a vendégeket.

A zászlószentelés előtt Zámbó Péter mutatta be azt az új együttműködési megállapodást, amit az Országos Erdészeti Egyesület és a Soproni Egyetem kötött, amit az ünnepélyes aláírás követett.

A program zászlószenteléssel és az áldás szertartásával folytatódott. A terembe érkezett a Soproni Egyetem új zászlója, amit az evangélikus, a református és a katolikus egyházak képviselői áldottak és szenteltek meg. Ezt követően ünnepélyes keretek között dr. habil. Szála Erzsébet elhelyezte rajta az első szalagot.

A Soproni Egyetem névadó ünnepségének záró akkordját egy időkapszula lezárása jelentette, amely a Nyugat-magyarországi Egyetem emlékeit tartalmazta, és amit a tervek szerint leghamarabb ötven év múlva nyitnak majd fel.

Forrás: cyberpress.hu

Fotó: Leczovics Zsolt

 

Háttér:

Gazdag történelmet tudhat maga mögött a több mint egy évszázados múltra visszatekintő soproni felsőoktatás, amely 2017. február elsejétől Soproni Egyetem néven működik tovább. Az Erdőmérnöki Kar jogelődje, a Selmecbányán III. Károly által 1735-ben alapított Bányatisztképző Iskola, melyet Mária Terézia 1762-ben akadémiai rangra emelt. 1919-ben, miután Selmecbánya a megalakuló Csehszlovákiához került, a főiskola Sopronba települt át. Az Erdőmérnöki Karon belül 1957-ben elindult a faipari mérnökök képzése, majd az önálló Faipari Mérnöki Kar létrehozásával 1962-ben megalakult az Erdészeti és Faipari Egyetem. Sopronban a Gyermekekért Egylet 1874-ben indította az első óvóképző tanfolyamot. Az Isteni Megváltó Leányai rend óvóképző intézete 1899-ben kezdte meg működését. 1959. szeptemberben nyitotta meg kapuit a város új felsőoktatási intézménye, az Óvónőképző Intézet. 2000. január 1-jén alakult meg a Nyugat-magyarországi Egyetem, amelynek ekkor lett része az idő közben főiskolai rangot kapott óvónőképző intézmény. A Nyugat-magyarországi Egyetem 2008. január elsején tovább bővült: egyesült a Berzsenyi Dániel Főiskolával. A Közgazdaságtudományi Kart a kor kihívásaira válaszolva hozta létre az NYME 2000-ben. A tíz karral működő intézmény égisze alól először a székesfehérvári geodéziai kar vált ki, majd a győri és a mosonmagyaróvári karok következtek. Az új felsőoktatási koncepció szerint a négy soproni kar – erdészeti, faipari, közgazdasági és pedagógia – Soproni Egyetem néven működik tovább február elsejétől. A szombathelyi karok pedig az ELTE-hez tartoznak.

Háttér forrása: http://www.sopronmedia.hu

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink