114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Testmozgással a sikeres vizsgaidőszakért

A jelenlegi járványhelyzetben különösen indokolt, hogy ne csak testi, hanem szellemi épségünket is tartsuk karban. A rendszeres mozgás kifejezetten jótékonyan hat az agyműködésre vagyis a szellemi frissességre, ezért mindenképpen érdemes rágyúrni már a vizsgaidőszak előtt. 

Olvasási idő: 3 perc

 

Eddig is tudtuk, hogy a rendszeres testmozgásnak számos jótékony élettani hatása van. Serkenti a vérkeringést, erősíti a szívizmokat, hatékony módja a magas vérnyomás megelőzésének és kezelésének, és csökkenti a koleszterinszintet – csak néhány példa a legfontosabbak közül.

A sportolás ugyanakkor agyunk működésének is kifejezetten jót tesz, ezért nem mindegy, hogy a karanténban mit, mikor és mennyit mozogsz. Amennyiben a közelgő vizsgaidőszakban jobban szeretnél teljesíteni, fontold meg az alábbiakat!

 

Hogyan segíti elő a sportolás a szellemi kapacitás növelését?

Kutatások bizonyítják, hogy a sportolás javítja agyunk szürkeállományának vérellátását, valamint a benne lévő idegrostok közötti kommunikációt. Továbbá az intenzívebb testmozgás serkenti a véráramlást, s ezáltal több oxigén és fontos tápanyag jut az agyunkba. Mindennek köszönhetően jobban megbirkózunk a szellemi kihívásokkal munkahelyünkön és az egyetemen: fejlődik a memóriánk és a problémamegoldó képességünk.

 

Melyek a rendszeres testmozgás legfőbb jótékony hatásai a mentális egészségre?

A memóriafejlesztésen és a szellemi teljesítőképesség növelésén kívül csökkenti a stresszt, javítja a hangulatunkat, enyhíti a depressziós tüneteket és a szorongást, növeli önbizalmunkat, és segít megszabadulnunk a különböző függőségektől.   

Impulzusok hiányában a négy fal között leginkább arra van szükségünk, hogy jobb legyen a memóriánk és hatékonyabban tudjunk összpontosítani a tanulásra, így talán nem lesz rémálom a vizsgaidőszak sem. Tudományos vizsgálatok támasztják alá, hogy az aerobedzések fokozott működésre késztetik agyunk hippokampusz területét, amely memóriakészégünkért felel. Az állóképesség javulásával gyarapszik a memóriáért és a tanulásért felelős idegsejtállomány, így a vizsgákra készülés is hatékonyabb lesz.

 

Mi a legtutibb kombó, hogy jobban pörögjön az agyam?

Jóformán bármilyen mozgásforma segít. Lényeg, hogy rendszeresen csináld, végezz belőle többfélét is, és legalább fél óráig tartson! Ha biztosra akarsz menni, az aerob jellegű edzésformák mellé (futás, kocogás, kerékpározás) iktass be erősítő gyakorlatokat is! A területen végzett kutatások ugyanis azt sugallják, amennyiben mindkét mozgásformát rendszeresen végezzük, nemcsak a memóriánk fejlődik, hanem problémamegoldásban is hatékonyabbak leszünk.    

Aki pedig kreativitását szeretné fejleszteni, ne hagyja ki a kiadós sétákat és a táncedzéseket sem! Úgy tűnik, mindkettő jótékonyan hat problémamegoldó képességünkre.

 Mikor sportoljak?

Ha biztosra akarsz menni, tanulás közben végezz testmozgást! Német kutatások eredményei ugyanis arra engednek következtetni, hogy séta   és biciklizés közben például jobban megy a nyelvtanulás. Ezt persze ne úgy képzeld el, hogy futópadozás, kocogás vagy bringázás közben magolod a szavakat. Miután végeztél egy tétellel, vagy angolból megtanultál tíz új szót, fuss vagy tekerj, és közben próbáld meg feleleveníteni tudásodat. Ha hihetünk a kutatásoknak, egész könnyen fog menni!

 

Iktasd be mindenképpen két online szeminárium közé a sportolást, mert holland tudósok rájöttek, hogy a diákok sokkal tovább tudnak odafigyelni az órákon, ha 20 perces aerobedzésekkel frissítik magukat közben.

 

Sokat mozgok, sokat eszem – mit tegyek?

Ez legyen a legkisebb problémád, ám ha félsz az elhízástól, végezz fokozott intenzitású HIIT tréningeket, ugyanis kiderült, az intenzív sportolás csökkenti az étvágyérzetedet.

 

Meddig kell mozognom, hogy gyorsabban tanuljak?

 

Ha hinni lehet a kutatásoknak (márpedig miért ne lehetne?), egy hónapnyi rendszeres testmozgásnak már kimutatható eredményei vannak agyunk működésére. Már attól is fejlődik kognitív képességünk, ha négy héten keresztül legalább két alkalommal végzünk mérsékelt intenzitású gyakorlatokat. A kutatók hozzáteszik, minél többet sportolunk, annál nagyobb mértékű lesz a változás.

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás: egeszsegkalauz.hu, bbc.om, medicalonline.hu, feeelingcenter.hu, fitness.hu, divany.hu
Fotó: freepiks.com

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink