114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Hűvös időben se ódzkodjunk az uszodától!

Úszni minden évszakban érdemes, így ne hanyagoljuk télen sem! Ne riasszon el, hogy kint még akár mínuszok is tombolhatnak, az uszodában ugyanis mindig meleg van! És ha már megvan az elhatározás, mindenképpen figyeljünk a következőkre:

Olvasási idő: 2 perc

Amikor az időjárás okán még korlátozott a rendszeres szabadlevegős testmozgás, akkor érdemes olyan lehetőséget keresni, ami bent is űzhető, fitten tart és fogyaszt is, mi több, alakot is formálhatsz vele és még az egészségre is jótékonyan hat.

Az úszás talán az egyik legintenzívebb sport, ha normál sebességgel úszunk egy órát, azzal 600 kalóriát égetünk el! A legjobb eredmény eléréséhez heti egy-két alkalommal érdemes elmenni az uszodába és fél-egy órát úszni, de legalább havonta egyszer 1,5-2 órát tölteni a medencében nagyon intenzív mozgással. Mindegyik úszásnem hasznos, más és más izmaidat dolgoztatják meg. Egyszerre dolgoznak a lábak és a felsőtest, a legjobb kardiovaszkuláris erősítés a fárasztó súlyeregetés helyett. Az úszásnak a tüdőre és a légzésre gyakorolt jótékony hatása szintén közismert.

Hogyha nem vagy jó úszó, vagy még kezdő vagy, akkor pláne ne állj le az úszással télen sem! Ugyanis mindaz a tudás és önbizalom, amit korábban megszereztél, a téli időszak alatt eltűnik, így aztán szinte elölről kezdheted a következő évben az egészet. Ugye nem éri meg? 

Érdemes leszámolni azzal a tévhittel is, hogyha vizes hajjal kijövünk a hidegre, akkor könnyebben megfázunk. Van ebben is igazság, de ha folyamatosan járunk uszodába, immunrendszerünk is megerősödik, így a megfázás esélye jelentősen csökken. Mindezek ellenére érdemes az időnket rászánni a hajszárításra és vegyünk fel sapkát is, ha kimegyünk a hidegre! Úszás közben a tested jól átmelegszik, amit meg is tudsz tartani, hogyha úszás után melegen öltözöl.

Megfigyelted már, hogyha rendszeresen úszol, akkor az agyad is jobban működik? Segíti a koncentrációt és koordinációt, egyensúlyba hoz. Ha télen abbahagyod az úszást, akkor a szellemi teljesítőképességed is visszaeshet. Nem jönne ez jól a szorgalmi időszak kezdetén! Bármelyik sportra igaz, hogy endorfint szabadít fel, így a stresszoldásban elévülhetetlen érdemei vannak, de az olyan  intenzívebb mozgás, mint az úszás is még több boldogsághormont szabadít fel, vagyis már ezért is megéri!

Bár az uszodák vize 25-28 Celsius-fok között van, télen ezt hidegebbnek érezhetjük. Íme néhány jó tanács, amivel elkerülhetjük a kellemetlenségeket:

  • melegítsd be az izmaidat, mielőtt a medencébe mennél
  • inkább mártózz lassan a vízbe, ahelyett, hogy rögtön fejest ugranál
  • a legtöbb hőt a fejeden veszíted, ennek elkerülésére viselj két úszósapkát
  • szoktasd a tüdődet is a hidegebb vízhez, fújj bele buborékokat
  • amikor kijössz a vízből gyorsan törölközz és tusolj meleg vízzel

Nem elhanyagolható tényező, hogy az úszás a megfizethető testmozgások kategóriájába sorolható (fővárosi viszonylatban cca. 1000 Ft-os diák belépőt vásárolhatsz), ráadásul a legtöbb helyen kellemes, ideglazító, stresszoldó szaunázásra is van lehetőség az edzés végeztével. 

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: Pixabay

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink