114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Taroltak a magyar teqballosok a budapesti világbajnokságon

Szép magyar sikereket – két arany-, és egy ezüstérmet – hozott az 58 ország részvételével megrendezett budapesti Teqball Világbajnokság, amelyen felvonult a sportág színe-java – és persze számos korábbi futballsztár is. 

Olvasási idő: 3 perc

A honi fejlesztésű látványsportág immáron harmadik alkalommal megtartott csúcseseményén tömött lelátók várták a földkerekség legjobb teqballosait a Hungexpón és a Vasas Fáy utcai sporttelepén. Az óriási érdeklődés nemcsak az egyre népszerűbb sportágnak és művelőinek, hanem a teqball nagyköveti jelenlétének, valamint a volt világ- és Európa-bajnok labdarúgóknak: Ronaldinhónak, Carles Puyolnak, Simao Sabrosának, William Gallasnak és Nuno Gomesnek is szólt, akik még ma is jól tolják. Sőt a korábbi brazil, aranylabdás zsonglőr szemtanúja lehetett annak is, ahogyan Balázsovics Ádám egyesben behúzza a világbajnoki címet, de ne szaladjunk ennyire előre!

A magyar játékos a 2017-es vb-n egyszer már „tönkreverte” a nemzetközi mezőnyt, s bár akkor mindössze 20 ország volt jelen a sportág első világeseményén, nem ok nélkül reménykedtünk abban, hogy ez idén, közel 60 ország részvételével sem lesz másképpen. A 25 éves versenyző nem cáfolt rá a várakozásokra, sőt újfent bebizonyította rendkívüli tehetségét.

A csoportküzdelmek során először a kínai Szun Cse-hszü-t „intézte el” (20:10), majd az orosz Kirill Zemszkovot és a nigériai G. U. Egejurut verte könnyedén (20:2, illetve 20:0). A legjobb 16 között a szerb Vladimir Jecmenica nem jelentett akadályt (20:2, 20:6), miképpen a negyeddöntőben a francia Roman Gesmie sem (20:6, 20:10). A döntőbe jutásért vívott összecsapáson a romániai Györgydeák Apor tanúsított ugyan némi ellenállást, ám Balázsovics kitűnően összpontosítva ezt a meccset is behúzta (20:10, 20:13).

A döntőben a lengyel Adrian Duszak várt rá, aki hozzá hasonlóan vesztett szett nélkül masírozott a fináléig. A magyar versenyző azonban a szombati napon ellenállhatatlan volt, és megnyerte második vb aranyérmét is (20:10, 20:9), amelyet nem akárkitől, a korábbi aranylabdás Ronaldinhótól vehetett át.

Magyar szempontból jól alakultak a párosok küzdelmei is, amelyek során a Balázsovics Ádám, Bányik Csaba duó különösebb megerőltetés nélkül jutott túl Argentínán (20:0), Kínán (20:3) és Anglián (20:1) a B-csoportban. A nyolc közé jutásért vívott küzdelemben a hazai közönség előtt remeklő páros Ukrajnát múlta felül (20:10, 20:10), s bár a negyeddöntőben a csehek kissé megizzasztották a mienket (20:4, 17:20, 20:4), az elődöntőben a franciák kényszerültek kapitulálni (20:10, 20:4). A másik ágon a montenegróiak nyomultak ellenállhatatlanul, így aztán megismétlődött a tavalyi reimsi döntő. Ám a forgatókönyv most szerencsésebben alakult, mint egy évvel korábban, amikor a délszláv páros nyert 2:1-re. Bogdan Marojevics és Nikola Mitro saját bőrén tapasztalta, a magyar kettős milyen kirobbanó formában van, aminek köszönhetően újabb aranyéremnek örülhettünk (2:0).

Vegyes párosban is magyar sikernek tapsolhatott a hazai közönség, méghozzá nem is akármilyennek. Bányik Csaba és Janicsek Zsanett a csoportküzdelmek során a spanyolokat (20:8), a bolgárokat (20:7), Panamát (20:4), Tunéziát (20:5) és Izraelt (20:12) múlta felül, majd a negyeddöntőben a németeket lépte le (20:5, 20:12). Az elődöntőben Románia sem jelentett akadályt (20:12, 20:8), így a fináléban következhetett a brazil Natalia Guitler, Marcos Viera kettős. Az első szettet a brazilok nyerték, a másodikat viszont a mieink, így következhetett a döntő, harmadik szett, amelyben a dél-amerikaiak a magyarok fölé kerekedtek (2:1), így Bányik Csaba és Janicsek Zsanett a dobogó második fokára állhatott. 

A 3. Teqball Világbajnokság végeredménye (Budapest, december 6–8.):


Egyes
1. Balázsovics Ádám (Magyarország)
2. Adrian Duszak (Lengyelország)
3. Györgydeák Apor (Románia)

Páros
1. Balázsovics Ádám, Bányik Csaba (Magyarország)
2.
Bogdan Marojevics, Nikola Mitro (Montenegró)
3. Ilyés Szabolcs, Lázár Zsolt (Románia)

Vegyes páros
1. Natalia Guitler, Marcos Viera (Brazília)
2. Bányik Csaba, Janicsek Zsanett (Magyarország)
3. Nikola Mitro, Maja Umicsevics (Montenegró)

A Teqball Világbajnokság éremtáblázata:

1. Magyarország
2. Brazília
3. Montenegró
4. Lengyelország
5. Románia

Itt nézheted meg, milyen jó fej volt Ronaldinho a megnyitón, itt pedig azt, hogy játéktudása mit sem kopott.

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Fotó: FITEQ, MTI - Mónus Márton, az esemény hivatalos Facebook-oldala

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink