112 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Táplálkozz évszakok szerint!

A tudatos vásárlási szokások kialakításával étkezési szokásainkat is tudatosabbá tehetjük, ha átgondoljuk, hogy melyik évszakban mit, miért eszünk, és hol vásároljuk meg.

Olvasási idő: 3 perc

A globális kereskedelem egyik következménye, hogy ma már minden évszakban szinte mindenféle termény, élelmiszer kapható a hazai üzletekben. Ha nem is mindenhol, de kis utánajárással beszerezhetjük a tőlünk távoli kontinenseken termő zöldséget, gyümölcsöt, akar húsféleségeket is. A magyar vásárlók közül azonban egyre többen választják a helyi termelők áruit. A hazánkban termesztett vagy készített élelmiszer fogyasztása több ok miatt is kedvező hatású lehet: csökkentjük általa a környezet terhelését, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás stb. jelent a messziről jövő áruk esetében. A helyi termelők, gazdák a vásárlók körének bővülésével erősödnek, és mi, vásárlók olyan minőségi termékeket kaphatunk, amelyek a „szomszédban” teremnek, tehát frissek, szezonálisak, akar még olcsóbbak is, mint azok az élelmiszerek, amelyek messziről érkeznek hozzánk.

 

A helyi termékek vásárlásával továbbá visszaszokhatunk az évszak szerinti táplálkozásra is, amelyet több népszerű étrend vagy étkezési kultúra javasol. Ha a paradicsomot, paprikát, almát, szilvát stb. megbízható helyi termelőtől szerezzük be, és elégedettek voltunk az árujával nyáron, december közepén feltehetően megint őt fogjuk keresni, hogy megkóstoljuk a házi szilvalekvárját, vagy vásároljunk a csicsókából, téli burgonyából, amit kínál. Ősszel, amikor a meleg napokat hűvösebb időszak váltja fel, szervezetünk fokozatosan „melegebb” ételeket kíván, például kevesebb nyers és több párolt zöldséget. Ilyenkor több fűszert is használhatunk, mint nyáron, amikor szervezetünket jólesett hűteni a sok nyers gyümölccsel, dinnyével, őszibarackkal, beértük salátákkal, és nagyon sok folyadékot fogyasztottunk.

 

Télen sokkal jobban vágyunk a forró húslevesre, a gazdag bablevesre, az eltett befőttre, lekvárra, sült tökre, sült gesztenyére, vagyis kalóriadúsabb ételekre, mint a kánikulában. A hidegben a ragulevesek, a főtt és sült tészták, a rakott, párolt zöldségek is jobban esnek. Ha nem vagyunk rá allergiásak, nassolnivalónak ajánljuk az olajos magvakat. A dió mellett a mandula, a mogyoró is igazi csemege, és azok az (akár házilag) aszalt gyümölcsök, például alma, szilva, sárgabarack, amelyeknek tartósítására a gondos háztartást vezető már idejében, a szezonban gondolt.

 

Low cost recept ajánlat:

 

Tárkonyos pityókaleves

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 15 dkg sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg kolbász
  • 4 ek. sertészsír
  • 2 ek. liszt
  • bors
  • 10 dkg tejföl
  • 1 ek. tárkonyecet
  • 2 ág tárkony

 

ELKÉSZÍTÉS

1.

Meghámozzuk a zöldségeket és a kolbászt. A burgonyát nagyobb kockákra vágjuk, a répát felszeleteljük, a hagymát finomra aprítjuk, a kolbászt felkarikázzuk.

2.

Felforrósítjuk a zsírt, és megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a répaszeleteket a kolbászkarikákkal együtt, és 2 percig pirítjuk. Ezután meghintjük 1 ek liszttel, felöntjük 1 l vízzel, és beleforgatjuk a burgonyakockákat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon 15 percig főzzük.

3.

Simára keverjük a tejfölt a megmaradt liszttel, majd a leveshez adjuk, és 5 percig forraljuk. Végül lehúzzuk a tűzről, és a tárkonyecettel, zöld fűszer lecsipkedett, felaprított leveleivel ízesítsük.

 

Vendégváró sütőtök recept:

 

Hozzávalók:

  • 2 csésze sütőtökpüré
  • 2 csésze darált, sovány pulykahús
  • 1 csésze alacsony zsírtartalmú ricotta
  • 1 apróra vágott hagyma
  • 1  kockára vágott cukkini
  • 1 csésze apróra vágott gomba
  • 2 gerezd darált fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 adag teljes kiőrlésű, főtt lasagna tészta
  • 1/2 csésze zsírszegény mozzarella lereszelve
  • Só és bors ízlés szerint

 

ELKÉSZÍTÉS


Melegítsd elő a sütőt 350 fokra. Pirítsd össze a hagymát és a gombát olívaolajjal és darált fokhagymával, majd add hozzá a darált pulykahúst. Tedd félre, miután megfőzted. Keverd össze a ricottát a sütőtökpürével. Tegyél egy réteg tésztát a serpenyőbe, majd rakj rá egy réteggel a sütőtök keverékből. Erre rakj a pulykából, és minden tésztaréteggel ismételd ezt meg. Szórd meg mozzarellával, majd süsd 20 percig.

 

 

 

Forrás: Nébih – eteltcsakokosan.hu, mindmegette.hu, wellandfit.hu

Fotó: pixabay

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK










Banner
Banner
Banner
Támogatóink