114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Sport vagy hobbi a megosztó rúdfitnesz?

Kevés megosztóbb sportág írta be magát a sporttörténelembe a rúdfitnesznél. Pedig a rekreációs és versenysportként is kiváló mozgásforma az egész testet megdolgoztatja, remek alakformáló, jótékonyan hat az izomfejlődésre és az egészséges testkép kialakulására is. 

Olvasási idő: 2 perc

Manapság, ha valaki azt mondja, hogy rúdtáncol, még sokakban merül fel az előítélet a szó hallatán, holott a rúdtánc, pontosabban rúdfitnesz ma már egy komoly sport, sportági szövetséggel, világversenyekkel és akár egy olimpiai megjelenéssel is. Számtalan előnye van, egyszerre móka és komoly edzés, amely az önbizalmadat is építi. 

Tévedés azt hinni, hogy csak arányos testalkatú, sportos, edzett hölgyek sportja a rúdfitnesz, mert igazából az a jó benne, hogy bárki elkezdheti, és még az életkor sem számít. Sokakat tart vissza a kétely, hogy bevállalják-e a rúdfitneszt, mert mit fog szólni a többi lány az edzőteremben? Ennek éppen az ellenkezője igaz: például a BEAC rúdfitnesz csapata mindig örömmel fogadja az új jelentkezőket is.

Aki a rúdfitnesz tanulására adja a fejét, az egy határt már át is lépett, legyőzte kezdeti idegenkedését, félelmét, kilépett a komfortzónájából és ez már önmagában óriási siker. Nem kell attól félned, hogy nem mennek majd a gyakorlatok, mert nem vagy elég edzett, vagy mert túlsúllyal küzdesz. Lehet, hogy nem éppen azonnal, de szakértő vezetéssel némi gyakorlás után menni fog, és - hidd el - óriási örömet fog okozni a táncos mozgásforma! Már emiatt az örömforrás miatt érdemes elkezdeni! Mivel mégiscsak táncról van szó, a rúdfitneszben igazán önmagad lehetsz, a gyakorlatokba beleviheted a saját egyéniségedet. A sikeres gyakorlatokkal, a látható fejlődéssel hihetetlen mértékben nő az önbizalmad is, ráadásul egyre kevésbé leszel görcsös és stresszelsz rá a dolgokra.

Ha eldöntötted, hogy 2021-ben végre felszakítod magad a kanapéról és edzeni szeretnél, válassz olyan sportágat, ami az egész testedet megmozgatja, a rúdfitnesz pedig erre kiválóan alkalmas! Mivel minden izmodat megdolgoztatja, ezáltal nem csak a szíved egészségéért teszel sokat, de még fogyni is nagyon könnyű általa. A gyakorlatok miatt erősödni, izmosodni is fogsz, hajlékonyabb leszel és éppen ezért az izületi problémák is megelőzhetőek vele.

Számtalan mentális és fizikális előnye van tehát a rúdfitnesznek, és ha netán nagyon tartasz attól, hogy elmenj egy táncstúdióba, akkor akár otthon is végezheted (eleinte kizárólag csak úgy javasolt, ha más is tartózkodik otthon): itt olvashatod, hogy milyen rudat érdemes beszerezni, itt pedig további hasznos instrukciókat találsz.

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: freepik

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink