114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Szépen szerepeltek a magyar hallgatók a 2020 FISU eSports Challengen

Két magyar hallgató is részt vett a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) fennállása óta először megrendezett nemzetközi e-sport bajnokságán. Borkai Ádám és Vári Henrik Attila is túljutott a csoportküzdelmeken, ám az egyenes kieséses szakaszban alulmaradt ellenfelével szemben. Ennek ellenére büszkék lehetünk szereplésükre.

Olvasási idő: 2,5 perc

Habár a koronavírus okozta világjárvány miatt a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetségnek (FISU) is több világeseményt kellett törölnie vagy elhalasztania, úgy döntött, hogy ha más nincs, virtuális küzdelmet hirdet. Mivel a COVID-19 a kibertérben nem törhet be, s hogy ne maradjunk egyetemi sportesemény nélkül, a nemzetközi szervezet megrendezte története első e-sport bajnokságát.  

Csaknem egy hónapon keresztül, június 17. és július 16. között zajlott a 2020 FISU eSports Challenge, azaz a nemzetközi FIFA20 e-sport bajnokság. A virtuális megméretésen 12 nő és 32 férfi ragadt játékkonzolt, hogy „lemeccselje” egymás között, ki a kibertér „játékkirálya”.  

Szinte minden földrészről érkeztek nevezések: Európából, Afrikából, Ázsiából, Észak- és Latin Amerikából, sőt még Ausztráliából is. Legnagyobb örömünkre két magyar versenyzőt is felfedeztünk a résztvevők listáján: a hazai színeket Vári Henrik Attila, az Edutus Egyetem, valamint Borkai Ádám, a Széchenyi István Egyetem (SZIE) hallgatója képviselte, nem is akárhogyan!

A csoportküzdelmek során Borkai Ádám két győzelemmel és egy döntetlennel a G-csoport élén végzett, s ezzel továbbjutott a legjobb 16 közé, ahol kieséses rendszerben folytatódtak a küzdelmek. A folytatás sajnos már nem sikerült olyan jól: Ádám a nyolcaddöntőben a Limai Egyetem hallgatójától szenvedett 5–2-es vereséget, így búcsúzott a további küzdelmektől.

A másik magyar induló, Vári Henrik Attila – két győzelemmel és egy vereséggel – a D jelű kvartett második helyén végzett, és ezzel ő is kvalifikálta magát a legjobb 16 közé. A nyolc közé jutásért vívott párharcban 6–0-ás verséget szenvedett uruguayi ellenfelétől, Diego Guerrától – aki a csoportküzdelmek során a C-csoport élén végzett –, s ezzel ő is kiesett a versenyből.

A férfiak küzdelmét végül az ománi Modern College of Business and Science hallgatója: Amran Al Dhuhli nyerte meg, míg a nőknél – ahol nem volt magyar induló – a Rijádi Iszlám Egyetem diákja: Najd Fahad diadalmaskodott, miután a döntőben 8–0-ra múlta felül ellenfelét.

„Az eseményről a Széchenyi István Egyetemen Sportegyesületétől, azaz a SZESE-től hallottam – mondta az UNIsport szerkesztőségének Borkai Ádám, aki mindenképpen ki akarta magát próbálni a nemzetközi mezőnyben is. – Nem vagyok igazán megelégedve a saját teljesítményemmel, hiszen a perui játékosnál, akivel a legjobb tizenhat között találkoztam, mindenképpen jobb vagyok. Sajnos azon a meccsen ő alkalmazkodott jobban a technikai nehézségekhez, és talán ennek is köszönhető, hogy megnyerte a párharcot. Szerettem volna tovább menetelni, és legalább az elődöntőig eljutni, így kissé csalódott vagyok. Összességében azonban így is pozitív a mérlegem, ami a jövőre nézve jó előjel. Ami a magyar egyetemistákat illeti, e-sportban kissé a nemzetközi elit mögött kullogunk, vannak azonban feltörekvő játékosaink, akik később a nemzetközi porondon is sok sikert érhetnek el. Örömteli, hogy az e-sport Magyarországon is fejlődésnek indult. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy egyre több a verseny, ami nekünk játékosoknak mindenképpen előnyünkre válik, hiszen éles helyzetekben is ki tudjuk próbálni magunkat. Nagyon jót tenne a magyar egyetemi e-sportnak, ha szerveznének egy összegyetemi bajnokságot, ahol a legjobbak mérhetnék össze erejüket, és új, tehetséges játékosokat fedezhetnénk fel.”

A részletes eredményekről itt olvashatsz bővebben angolul.

A bajnokság beszámolóját pedig itt találod, szintén angol nyelven.

Az e-sporttal kapcsolatos, korábban írt cikkünket itt olvashatod el.

Tudtad?

A tizenkét női indulót két hatos, míg a harminckét férfi játékost nyolc négyfős csoportba sorsolták. A nőknél a két csoport első négy helyezettje jutott a legjobb nyolc közé, ahol már kieséses rendszerben folytatódtak a küzdelmek. A férfiaknál a csoportok első két helyezettje jutott be a legjobb tizenhat közé, ahol szintén kieséses szakaszban döntötték el az első hely sorsát.

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás:
fisu.net
Kép: freepik.com, FISU

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink