114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Szedd magad! Használd fel! – Hasznos gyűjtőtúrák

Erdők-mezők „kincsestára” számos okból lehet hasznunkra. Okosan gyűjtögetve C-vitamin pótlásunk egy része is megoldható az erdei kincsek által, másrészt a kreatívkodók az ünnepek közeledtével gyakorlatilag egy teljes asztaldísz, kopogtató, vagy éppen adventi koszorú hozzávalóit összegyűjthetik a természet bebarangolása közben.

Olvasási idő: 3 perc

Kevélyhegyi tanösvény – Pilisborosjenő

Pilisborosjenő határából indul a közel 10 kilométeres tanösvény, melynek egyik közeli állomása az Egri vár másolata.  A vár a Kevély-hegy alatt futó völgyben terül el, környékén cserjés-bokros terület található, ahol az ősz folyamán kedvünkre gyűjthetjük a csipkebogyót, kökényt és galagonyát. Az útvonal számos helyen lerövidíthető, így aki nem akarja az egész távot teljesíteni, az a termésgyűjtés után rövid sétával ismét a festői városka határában találhatja magát.

 

Csipkebogyó kisokos

Az őszi ködös, esős időszakban érik, fertőzéseknek kitett szervezetünket is jobban védhetjük, ha kirándulás közben kóstolgatunk pár bogyót. Szárításra (tea, dísz) a kemény húsú, feszes héjú csipkebogyót keressük. A bogyókat az első fagyokig, szeptembertől novemberig gyűjtsük és feldarabolva, mag nélkül szárítsuk. Lekvár, szörp, likőr vagy bor készítéséhez, vagy akár friss fogyasztáshoz jobbak a megpuhult bogyók, tehát várjuk meg az első fagyokat! A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk. A csipkés tea igazi immunerősítő ital. Élénkít, oltja a szomjúságot és véd a fertőzések ellen. Készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést és vágjuk félbe. A bogyót nem szabad forralni, forrázni, hogy megtartsa értékes C-vitamin tartalmát. A 12 órán át, hideg vízben kiáztatott csipkebogyót tiszta meleg vízzel öntsük fel. Szárított termésből egy csapott evőkanálnyit 3-4 óráig áztassunk. Hidegen vagy langyosra melegítve ihatjuk, akár 2-3 csészével is.

Tippek

Ne szedjünk csipkebogyót forgalmas és poros utak mentén!

Legfeljebb 1-2 napig tároljuk hűtőben a szedés után!

A termésből a magot és a szőröket akár kézzel is ki lehet kaparni, de húzzunk kesztyűt hozzá, mert a szőrök a bőrön irritációt okozhatnak!

Nem kell sütőben szárítani, jól szellőző helyiségben megszárad magától.

 

Mogyoróhegyi tanösvény – Visegrád

Igazi családbarát kirándulóhelyszín, ahol az apróságokat erdei játszótér és mini vadaspark várja. A Mogyoróhegyi tanösvényen alig kell szintkülönbséggel számolnunk, mi több, még vezetőfüzetet is letölthetünk hozzá, mellyel a természetbúvárkodás alapjait sajátíthatjuk el. A Mogyoró-hegyen ezen kívül további három tanösvény: a Nagyvillámi Erdészeti Tanösvény, a Kisvillámi Vadvirágos Tanösvény és az Áprily-völgyi rege-termő Tanösvény vár felfedezésre. Útközben érdemes szemfülesnek lenni, hiszen a környék nevét nem véletlenül kapta, az őszi időszakban rengeteg mogyorót találunk a környéken.

 

Hármashatár-hegy

A budai Hármashatár-hegy tetején magasodó Guckler Károly-kilátóról megpillantani a lábunk előtt kanyargó Dunát és megszámolni a folyó felett átívelő hidakat önmagában is jó program, azonban a kilátó környékén barangolva a fenyvesek alatt a tűlevelűekről lehullott tobozok után is kutathatunk.

 

Novemberben 2 egyetemi túra is várja az érdeklődő hallgatókat:

 

21-én a PTE szervezésében a Mandulástól – Büdöskútig majd 13 km-es körtúrára lehet előregisztrálni itt.

 

Szintén 21-én, a TE is szervez egy 9 km-es börzsönyi kirándulást Szendehelyre. A Börzsöny másik arca túráról minden részlet itt.

 

Bármerre is induljunk ősszel, mindig érdemes a bakancsunk alá-mellé lesni, hiszen nincs az a pörgős túra, amin ne lenne lehetőség pár percre leállni egy kis csipkebogyó gyűjtésre, vagy útközben termés-gyűjtésre. Az erdőtörvény szabályait azonban minden esetben tartsuk szem előtt, s az erdő terméseiből semmiképpen se hozzunk el 2 kilónál többet fejenként!

 

„Erdei haszonvételnek minősül: a gomba, vadgyümölcs, virág, illetőleg gyógynövény gyűjtése. Az erdőgazdálkodó köteles tűrni – ha jogszabály másként nem rendelkezik – az egyéni szükségletet (2 kg/nap/fő) meg nem haladó gomba, vadgyümölcs, gyógynövény állami erdőben való gyűjtését. Az egyéni szükségletre gyűjtött gomba, vadgyümölcs, illetőleg gyógynövény kereskedelmi forgalomba nem hozható.”

 

A makkok gyűjtésére erdészetenként eltérő gyűjtési paraméterek vonatkoznak, ilyen célú program esetén feltétlen szükséges az előre tájékozódás! A gyűjtés csak a területileg illetékes erdészet által - előzetesen - kiadott makkgyűjtési engedéllyel lehetséges.

Forrás: bejarhatomagyarorszag.eu, eteltcsakokosan.hu

Fotó: PxHere, bejarhatomagyarorszag.eu

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink