114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Az edzést nyomd végre, ne a telefont!

„Az előrejutás tikta az elindulás.” – Tartja a híres Agatha Christie idézet. Engedd hát el végre a kifogásokat és nyiss új fejezetet! Az idei év váratlan külső behatásai muszáj, hogy a változás irányába mozdítsanak, ne engedd legyűrni magad a melankóliának, a plusz kilóknak és az érzelmi hullámvasútnak: VÁLTOZTASS!

Olvasási idő: 3 perc

Alapvető emberi hozzáállás, hogy mindaddig nem mozdulunk ki a komfortzónánkból, amíg arra komoly indokunk nincsen. A sportolók és az átlag civilek szemlélete ezért jut nehezen közös pontra, hiszen a sportoló egyfajta hivatásként tekint a sportra – mindamellett, hogy életének szerves részét képezi akkor is, ha nem kötelező csinálnia -, míg az átlag embernek vagy megvan a motiváció a rendszeres sportra, testmozgásra, vagy nincs az az indok, amiért a kedvenc sorozatát lecserélje egy kiadós edzésre.

Fejben olyan egyszerű tudni, hogy plusz éveket nyerhet, aki rendszeresen karbantartja a testét, hogy erősebb lesz az immunrendszere a sport által, hogy jobb lesz az iskolai és a munkahelyi teljesítmény, hogy nagyobb lesz a stressztűrő képesség és persze lelki harmóniához vezet, aki elégedett önmagával, vagyis a mentális stabilitásra is hatással van a rendszeres mozgás.

És az „igen, de” kezdetű mondatok végéről most TE döntesz!

Van néhány tippünk, mivel próbálkozhatsz a kihagyott, mozizás, sörözés, kávézás, shoppingolás helyett…

 

Kezdetnek

Az online otthon mozgás kitűnő indító lehet azok számára, akik szégyellősek vagy még nem elég edzettek. A bemelegítésként is alkalmazható tornák, rövidebb edzések után már bátran ki lehet menni a szabadba és élvezni a mozgás örömét!

Tipp: Legyen szó erősítésről, nyújtásról, tornáról, a MEFS által összegyűjtött testmozgás-adatbázisában minden igényre találni lehetőséget.

 

Sétálj-túrázz-fuss

A séta kitűnő kezdte lehet a nulla testmozgásos előéletűek számára, hiszen fő a fokozatosság. A sétát követheti a túrázás vagy a nordic walking, majd a teljesítmény túrázás, ami hipp-hopp átlendülhet a rendszeres futás irányába. HIIT edzésként is alkalmazható a sprint-kocogás kombó, érdemes kipróbálni. (Pl.: 20 másodperc sprint, 40 másodperc kocogás. Az ismétlés száma edzettségtől függjön!)

Tipp: Csekkold le, hány kalóriát égetsz el a sétával személyreszabottan itt.  

 

Lépcsőzz

Akár a szabadban, akár a lépcsőházban, ez a nulla forintigényű mozgáslehetőség kitűnő állóképesség növelő és lábizom-erősítő. Alap hozzá a megfelelő cipő, de semmi egyéb befektetést nem igényel, csupán a legnagyobb kitartást és elszántságot, hogy ne add fel az első izzadtságcsepp után.

Tipp: Hogy el ne und a le-föl futást, a Youtube kiváló mankó lehet, miként építsd fel az edzésed. 

Görkorizz

Formás lábakat és kerek feneket eredményez, ha ezt a mozgásformát választod. Növeli az állóképességet és az egyensúlyérzék is jelentősen fejlődik általa. (És mindenki úgy kezdi, hogy béna, de jó hír, hogy a gyakorlás ezen is segít.)

Tipp: A kezdeti bizonytalanságot simán leküzdheted, ha megnézed, ezt az oktató videót.

Ugrókötelezz

A legkiválóbb kardióedzések egyike, nem kizárólag az állóképességet fejleszti, de kiválóan edzi a lábat is. A gyakorlottak cifrázhatják is az ugrásokat, a fő az, hogy ne add fel 2 perc után.

Tipp: Az ugrókötelezés tipikus LISS (Low Intensity Steady State-alacsony intenzitású stabil állapot) mozgásforma, vagyis kezdőknek minimum 20 maximum 45 percig tartson egy edzés.

Tipp: Van az a pont, ahol elfogynak az ötletek, erre javasoljuk az alábbi videót.

 

Trambulinozz

Tévhit, hogy csak a gyerekek terepe a trambulin! A legtöbb kertben megtalálható eszköz 150 kilóig terhelhető és nem mellesleg egy órányi tempós edzéssel 400-500 kalóriától is meg lehet szabadulni általa. Ehhez azonban nem elég csak fel-le ugrálni, komoly, ritmusra zajló, ismétlődő gyakorlatok elvégzése szükséges a látványos eredményhez.

Tipp: Gyakorlatokhoz inspirálódj itt.

 

Frizbizz

Habár a csoportos sportok amatőr szinten jelenleg tiltva vannak, a családtagok együtt sportolására mindenkor van lehetőség.

Az igazán mozgalmas frizbizéssel óránként cca. 200 kcal ég el, s nem is gondolnád, de a frizbi dobálás kiválóan átmozgatja a mellizmokat, a karokat, a vállakat, a lábakat, sőt még a hasizmot is.

 

Gördeszkázz

Nem kizárólag a belváros fémkorlátjain manőverezve lehet igazán jót edzeni a gördeszkán. A 90-es években dübörgő deszka-őrület manapság jócskán alábbhagyott, pedig az egyensúly-fejlesztésen túl remek eszköz a mozgásra és sokféleségének köszönhetően számos fajtája és formája megtalálható a sportboltok polcain.

Tipp: Vásárlás előtt mindenképpen tájékozódj több platformon. Infók és technikai tanácsok itt.

 

Jógázz

A jóga komolyan felépített izommunka, ha jól végezzük! Szálkásít, állóképességet növel és remek formába hoz, ha rendszeresen gyakoroljuk. 

Tipp: Ősszel, a csípősebb időben inkább fedett, szélvédett helyen végezzük a gyakorlatokat! 
Kezdő jóga videó itt.

Fotó: PxHere, pixabay

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink