114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Stressz menedzselés önállóan

A stressz szerves része életünknek, kiiktatni minimálisan lehetséges, ám végleg elűzni aligha tudjuk. Meg kell hát tanulnunk kezelni, hiszen hiába leszünk túl egy vizsgán, egy felvételin, egy állásinterjún, mindig lesz újabb és újabb kihívás az életünkben, amiket fel kell dolgoznunk.

Olvasási idő: 3 perc

A rendszeres testmozgás, a megfelelő étrend és a kiegyensúlyozott bioritmus fenntartásával rengeteget tehetünk a lelki és mentális egyensúlyunk megtartásáért, azonban bőven akadnak a hétköznapokban olyan élethelyzetek, melyek feldolgozása körülményesebb és akár testi tünetekben is csúcsosodhat, ha nem birkózunk meg velük. A belső feszültség olykor annyira hosszasan szorongat, hogy ekcémás bőrpanasz, hajhullás, de súlyosabb esetben akár alvászavar, koncentrációs problémák, sőt még kiégés vagy akár kardiovaszkuláris betegség is lehet a következménye egy fel nem dolgozott, meg nem oldott nehézségnek.

Egyes pszichés instabilitásra utaló tünetek már kisgyermekkortól kísérik a hétköznapokat, szinte fel sem tűnik, ha valaki rendszeresen rágja a körmét, a haját vagy éppen óránként többször vonul ki a mosdóba. Lassan nincs már idő - és egyre cikibb - gyengének lenni, hiszen a világ rohan, s egyre-másra dobálják felénk a „dolgozd fel”, „lépj túl rajta”, „lendül át ezen” okosságokat, holott ezek a tartalmatlan mondatok aligha űznek el egy gyomorszorító stresszérzést a közgáz ZH-tól vagy egy kudarcélményt a kihagyott kosártól a meccs döntő pillanatában egy MEFOB-on a csapat sztárjátékosánál.

A pszichológusok bizonyára roppant konstruktív válaszokkal szolgálnak egy-egy ilyen élethelyzetben, de a diákhitel aligha elegendő a világmegváltó okosságokra, ezért magunknak kell meglelni azt a módszert, amivel képesek vagyunk urrá lenni a belső feszültségünkön. A szorongásalapú tünetekkel (pl. szájrágás, folyamatos lábmozgatás) együttélést gyakran annyira megszokjuk, hogy az életünk részévé válnak. Az alkohol, ne adj isten a tudatmódosító szerek a legkevésbé sem kínálnak megoldást, kóros függést valamint nagyon komoly egészségkárosodást annál inkább, a fennálló problémákat azonban sosem oldják meg.

Hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb stresszoldó tevékenységet, ami átlendíthet egy-egy nehéz szituáción, az többlépcsős folyamat:

 

1. Már sokszor azt is nehéz megfogalmaznunk, mi okozza a folyamatos belső szorongást. Mindenképpen súlyozzunk a felmerülő problémák között, kezdjük a legmélyebben elásott parával és gondoljuk végig, mi hozna megnyugtató megoldást? (A szélsőséges, elvadult gondolatokkal azonban kizárólag nagyobb kárt lehet okozni, ezért maradjunk az érdemi megoldásoknál.)

2. Problémától függ, miként lehetünk urrá az okozott stresszen, de a rövid ideig fennálló belső feszültség oldására érdemes kipróbálni a klasszikus, szorongást oldó tevékenységeket pl.: meditációs gyakorlatok, tai chi, jóga, légzés és egyéb relaxációs technikák alkalmazása.

3. Hosszan fennálló stressz esetén érdemes kibeszélni, kiírni a problémát. A kimondott lelki gát súlya is megváltozik azáltal, ha kiadtuk magunkból és nem kevésbé fontos részlet, hogy barátaink, családunk nézőpontjával megoldani, túljutni is könnyebb lesz rajta.

4. A társasági jó hangulat, a szórakozás, lazulás és az ebből fakadó nevetés minden esetben szorongásoldó, mindehhez nem szükséges drága helyeken megfordulni, elég csak egy közös séta, piknik a legközelebbi parkban.

5. A legalapvetőbb, minden esetben segítő megoldás egy fokozott izzadással vagy pulzuspörgéssel járó testmozgás rendszeres beiktatása. A sportolás következtében ugyanis letisztulnak a gondolatok, érezhetően oldódik a szorongás.

+1 Felejtsd el a kávét, az energiaitalt és a kultikus barna italt, mert minden, amiben koffein van, az csak tovább fokozza a szorongást és felerősíti a negatív gondolatokat!

 

Szöveg: MEFS

Fotó: PxHere

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink