114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Sportolj télen is, de okosan!

Ne hidd azt, hogy para a hidegben a szabadban sportolni. Kedvcsinálóképpen összegyűjtöttünk néhány indokot, miért érdemes kilépned a komfortzónádból.

Olvasási idő: 2 perc

A téli hidegben sokan nem szeretnek sportolni, pedig nem is hinnénk, milyen sok előnyt tartogat a hűvös idő. Hagyd az edzőtermet, és gyere a szabad ég alá mozogni!

Bemelegítés, levezetés

Kezdjük a legfontosabbal! Amikor kilépünk a hidegbe, azonnal fázni kezdünk, ez pedig bemelegítésért kiállt. Így sokan önkéntelenül elkezdenek bemelegíteni, amit amúgy kedvezőbb időjárási körülmények között nem, vagy nem mindig tennének meg. Így megóvjuk magunkat a kelletlen sérülésektől is (ficam, rándulás), amelyeknek a téli hidegben könnyebben bekövetkezhetnek. A lenyújtást sem fogjuk elhanyagolni, ha megjegyezzük, hogy a hidegben letapadt izmokat meg kell mozgatnunk, mielőtt visszamegyünk a melegbe.

Állóképesség

A szélsőséges időjárási viszonyok közötti rendszeres sportolás nemcsak az állóképességet növeli, hanem fokozza az agyi kapacitást, ami vizsgaidőszakban kifejezetten hasznos lehet.  

Kalória

Ne súlyzókkal és koplalással kínozd magad a súlyfelesleg ellen, hanem húzz futócipőt a lábadra a kemény mínuszokban is. Több tanulmány kimutatta, hogy nagy hidegben a test hatékonyabban szabályozza a hőmérsékletét, ezért kint hosszabb ideig tudunk mozogni. Ennek köszönhetően testünk több kalóriát éget el.

Napfény

Téli napsütéses időben futni, kerékpározni vagy síelni azért is jó, mert ilyenkor természetes forrásból pótolhatjuk a szükséges D-vitamint. A szobában vagy az edzőteremben ez lehetetlen lenne.

Folyadékpótlás

Biztosan előfordult mér veled, hogy télen napközben elfelejtettél inni. A szobában más a szomjúságérzetünk, és emiatt azt gondoljuk, nem kell annyit innunk, mint melegben.

Pedig ez nem így van, télen is fontos a megfelelő (napi 1,5-2 liter víz) folyadékpótlás. A kinti hideg, száraz levegőben hamar kiszárad a szánk, ezért szomjasak leszünk, emiatt pedig vizet iszunk.   

Ellenállás

Aki télen is a szabad ég alatt sportol, jobban bírja a hideget. Ez sem utolsó szempont, főleg azoknak, akik télen is kint akarnak edzeni, hogy már a szezonkezdetre jó formába legyenek.

Hangulat

Kevesen tudják, hogy a csípős hidegnek serkentő hatása van, ezért, ha télen a szabad ég alatt sportolunk, több endorfin szabadul fel, mintha az edzőteremben lennénk, így a közérzetünk is sokat javul.

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Fotó: Pixabay

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink