114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

SPORTINNO 2018: KÉTNAPOS KONFERENCIA, TÖBBEZER ÉRDEKLŐDŐ

A Testnevelési Egyetem és a Magyar Nemzeti Kereskedőház immáron második alkalommal rendezte meg a Sportinnovációs Nemzetközi Konferenciát május 9-10-én a Groupama Arénában, melyen a MEFS elnöke és főtitkára is képviseltette magát.

Az esemény megnyitóján beszédet mondott Dr. Palkovics László, korábbi oktatási államtitkár, innovációs és technológiai miniszter és Dr. Szabó Tünde az EMMI sportért felelős államtitkára. A nyitónapon több mint 2200 ember látogatott ki a Groupama Arénába.

Dr Palkovics László és Dr. Szabó Tünde beszédükben kiemelték a sportinnováció fontosságát, a Testnevelési Egyetem és a Magyar Nemzeti Kereskedőház szerepét a régió legnagyobb sporttudományos konferenciájának létrejöttében.

 

A megnyitó előtt és után, tehát egész nap zajlottak az előadások, a kerekasztal beszélgetések, amelyeken a magyar sportélet, sporttudomány meghatározó szereplői vettek részt. Több szekció is nagy érdeklődést váltott ki és nagyon sok megközelítésből hallhattunk a sportról, az innovációs lehetőségekről és napjaink aktuális sporttal kapcsolatos kérdéseiről.

 

Prof. Dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke vezette azt a workshop-ot, melynek témája az Egyetemi sport, mint a városi és felsőoktatási fejlesztés innovációs eszköze.

 

A kerekasztal beszélgetéseken Földesiné Szabó Gyöngyi a MEFS örökös tagja, professor emerita (TE) és Dr. Székely Mózes a MEFS főtitkára is rövid előadás tartott. Dr. Székely Mózes a hazai nemzetközi egyetemi sport szervezését, fejlesztését és magyar vonatkozású eseményeit helyezte előadása fókuszába. Rávilágított arra, hogy eddig Magyarország 19 egyetemi nemzetközi sporteseménynek adott otthont és 2024-ig bezáróan minimum még 9-et rendez hazánk. Az idei kiemelt nemzetközi egyetemi sport eseményei: a július 4-8 között a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán megrendezendő Öttusa EVB (Budapest) és augusztus 10-12-én a Kajak-kenu EVB a Neumann János Egyetem (Szolnok) szervezésében. Jövőre a Testnevelési Egyetem rendezésében kerül sor a 3. Sakk és a 6. Bridzs EEB-re. Ezekre a nemzetközi egyetemi sporteseményekre több száz egyetemista sportolót vár a MEFS, akiknek szállást, étkezést és a nagyon szigorú előírásoknak megfelelő feltételeket kell biztosítania a szervező országnak. A MEFS főtitkára záró soraiban kiemelte: „A kiváló szervezésnek és összefogásnak a legékesebb bizonyítéka, hogy tavaly a tajpeji Universiadén a 2016-es év legjobb egyetemi világbajnokságának a miskolci Tájfutó EVB-t választották”.

 

Az eseménnyel párhuzamosan kiemelt érdeklődés mellett zajlott az FC Barcelonával közösen megrendezett edzőképzés, amelyen Joan Vila Bosch előadására és Carlos Rexachra 1200 magyar futballedző volt kíváncsi.

 

A hiánypótló sportkonferencia jelentőségéről, tematikájáról, valamint a sport és az innováció kapcsolatáról Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora így fogalmazott:

„Immáron másodszorra rendezzük meg a sportinnovációs nemzetközi konferenciát. Reményeink szerint a kezdeményezésünk hagyománnyá válhat a jövőben, hiszen a spottudományok gyors fejlődése, az innovatív módszerek, a csúcstechnológiát képviselő technológiai megoldások ma már nélkülözhetetlenek a sportolóink nemzetközi sikereihez. Az esemény rangját jelzi, hogy a tavalyi sikeres rendezés hatására az idén még több, 106 előadást hallgathatnak meg az érdeklődők két nap alatt az ország, sőt vélhetően a régió legnagyobb sporttudományos konferenciáján. A sporttudomány kulcsszerepet játszik az életmódjavító és életminőséget fejlesztő eszközök, módszerek létrehozásában, korszerűsítésében, ezért is örülök, hogy immár másodszor adhatunk otthont egy ilyen egyedülálló rendezvénynek Budapesten. Örömteli, hogy elindult egy folyamat, melynek köszönhetően sorra kezdenek kialakulni a sporttudományok alkalmazásának színterei.

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink