114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A sport szerepe az egyetemek rangsorában

Neked is számítanak az egyetemi rangsorok, amikor választasz? De fontos az is, hogy az egyetem törődjön a jóléteddel, segítsen  a sportolásban és az egészséged megőrzésében? A FISU World Forumon most az a cél, hogy a sportot is bevonják a rangsorolások szempontrendszerébe.

Olvasási idő: 2 perc

Bár korábban is volt hagyománya az egyetem rangsorolásának az angolszász területeken, a globális rangsorok létrejötte a kétezres évek elejére tehető, és nagyjából ekkortól terjedtek el világszerte nagyobb számban a nemzeti rangsorok is.  A rangsorok vajon azt mérik, amit szeretnénk, hogy mérjen?” - teszi fel a kérdést dr. Fábri György, az ELTE-PPK Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézetének égisze alatt működő Társadalmi Kommunikáció Kutatócsoport vezetője. „A legtöbb rangsorolás a tudományos publikációk mennyiségét, minőségét méri, hozzávéve a Nobel-díjas tudósok számát, vagy azt, hogy mennyi forrást tud bevonzani az adott egyetem - de nem mérik a hallgatói jólét mutatóit, vagy az oktatás színvonalát” - teszi hozzá dr. Fábri György. Hiába a folyamatos kritikák, a rangsorok, továbbra is fontosak, hatással vannak az egyetem működésére.

A FISU World Forumra éppen azért ezt a témát javasoltuk, hogy a sportot, a rekreációt, az egészségmegőrzést is bevegyük a rangsorolási szempontok közé, és egyáltalán, kezdjünk el beszélgetni a témáról” - veszi át a szót dr. Székely Mózes a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség főtitkára és a Társadalmi Kommunikáció Kutatócsoport tagja. Fontosnak tartják mindketten, hogy az egyetemek jó gyakorlatai kerüljenek előtérbe, hogy tanulni lehessen a példákból.

Nem az egyedül lehetséges megoldás, hogy numerikus alapon sorrendet állítva készítsünk rangsorokat, sőt továbbmegyek: nem biztos, hogy olyan rangsort kell csinálni, ami így rangsorol. Az adott jellemzők alapján kellene többféle kategóriát felállítani, és kisebb összehasonlításban kijöhetnek az egyetemek erősségei. - véli dr. Fábri György, aki amellett fog kardoskodni, hogy legyenek az egyetemek sportosságát illető mérőszámok, de numerikus lista nélkül. 

A fórum digitális térben való megjelenése nagyszerű lehetőségekkel szolgál a szakértők szerint: „Már 96 ország, több, mint 1200 képviselője jelezte részvételi szándékát, ami az előző fórum létszámának négyszerese! - mondja dr. Székely Mózes - Kutatócsoportunk és egy nemzetközi szakértői csapat vesz részt a párbeszédben a rangsorkészítők részéről, a többi résztvevő a sportszervezők és a hallgatók képviselőiből kerül ki, mindenkinek más-más fontos, így termékeny párbeszédre számítok” - zárta mondandóját.

A sport és az egyetemi rangsorok viszonyáról a FISU World Forum mindhárom napján hallgathatnak érdekes vitákat, de ha időben jelentkeznek, be is kapcsolódhatnak a műhelyek munkájába.

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: freepik

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink