114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Soha ne add fel!

Büki Ádámmal, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatójával, a 28. Téli Universiádén biatlonban és sífutásban induló egyetemista versenyzőjével beszélgettünk.

NÉVJEGY

Név: Büki Ádám

Sportág: biatlon, sífutás

Születésnap: 1995.05.24.

Egyetem: Budapesti Corvinus Egyetem

Szak: kereskedelem és marketing

Becenév: Ádi

Legjobb elért eredmény: Biatlon országos bajnok 2x (Ifjúsági és Junior), Nyári Biatlon Országos bajnok 4x (Ifjúsági és Junior), Síroller Hegyi országos bajnok (felnőtt), Universiade 53. hely, Hosszútávú Hegyifutó Világbajnokság 59.

Rituálé verseny előtt: A versenynap önmagában az.

Mottód: Soha ne add fel!

________________________________________________________________________________________________________________

Mit tudsz Kazahsztánról?

Korábban annyit tudtam, hogy az előző főváros Almati volt, jelenleg Asztana, illetve versenyzőtársaim élménybeszámolóiból tudtam meg pár dolgot a 2015-ös sífutó világbajnokság után. Most, hogy közeleg az Universiade egyre többet.

Hogy készültél fel a Téli Universiadéra?

Magyarként nem volt egyszerű dolgom, hiszen az elmúlt években szinte egyáltalán nem lehetett itthon űzni ezt a sportágat. Edzéseim alapját a száraz felkészülés adta. A futásra helyeztem a fő hangsúlyt, amiben az elmúlt két évben nagy fejlődésen mentem keresztül és ez meglátszódott a téli eredményeimen is. Miskolcon a Bükki Műhely csapatával készülök, de amikor az egyetem miatt Budapesten járok, akkor a Sashegyi Gepárdok edzéseit is gyakran látogatom. Ezeket az edzéseket egészítem ki lövészettel, sírollerrel, kerékpárral és konditermi edzésekkel, és amikor el jön a téli szezon, igyekszem minél több időt havon tölteni, hogy az erőnlétem mellett a technikám is megfelelő állapotba kerüljön.

Mik a céljaid versenyzőként? Milyen eredményt vársz magadtól, mivel lennél elégedett?

Ha elvégezem az egyetemet és úgy hozza az élet, szeretnék belevágni egy komolyabb felkészülésbe és kijutni a Téli Olimpiára, de ez egyenlőre távoli cél. Nem állítok fel elvárásokat magammal szemben, egyszerűen csak szeretném a versenynapokon a maximumot kihozni magamból és a legjobb formámat nyújtani. Azt, hogy ez mire lesz elég, majd meglátjuk.

Ismered a versenytársaidat? Ki a legnagyobb vetélytársad?

Magát a nemzetközi biatlon mezőnyt elég jól ismerem, de az számomra is kérdés, hogy kik azok, akik egyetemisták, és részt is vesznek az Universiadén. A kisebb nemzetek versenyzőivel mindenképpen szeretném felvenni a versenyt.

Küldj egy jókívánságot a többi egyetemista Universiade résztvevőnek!:

Kívánom, hogy mindenki érje el azt, amit célul kitűzött magának!

 

Miért ezt a sportágat választottad?

Gyerekként sok sportágat kipróbáltam a biatlon mellett, de idővel eldőlt, hogy ezt szeretném csinálni. Mindig is szerettem a természetben való mozgást, nem véletlenül lettem a terepfutás szerelmese is. Ezek a sportok nap, mint nap adnak, mutatnak nekem valami újat, mindig tanulok belőlük, és mindezt élvezettel teszem. Az egyetem mellett számomra a kikapcsolódást is jelenti, így kerül minden egyensúlyba.

Milyen versenyszám(ok)ban indulsz?

Biatlonban a sprinten és az egyéni versenyen állok rajthoz, és szeretnék bejutni az üldözéses versenybe is a legjobb 60 közé. Sífutásban a 30 kilométeres klasszikus versenyen indulok.

Hogyan egyezteted össze a versenyszezont a téli vizsgaidőszakkal?

Nem egyszerű. Tanulni és edzeni lehet, akár egész nap. A gond akkor kezdődik, amikor nincs idő a pihenésre és regenerálódásra. Próbálok odafigyelni az egyensúlyra, nehogy sérüléshez vezessen. Igyekszem a leghatékonyabb időbeosztást követni.

Mit csinálsz nyáron? 

A nyár az edzésekről és a szabadságról szól. Ilyenkor sokkal szabadabban tudom végezni az edzéseket, nem vagyok időkorlátok közé szorítva annyira, mint év közben. Gyakrabban tudok új terepeket felfedezni és több idő jut a pihenésre is, de ettől függetlenül pörög az élet. Előtérbe kerülnek olyan programok, amikre évközben nincs időm. A nyár számomra a feltöltődésről szól, és a kalandokról.

Melyik sportot nem próbálnád ki semmiképp?

Nem tudok ilyen sportágról, mindenre nyitott vagyok, ami mozgással kapcsolatos.

Van-e példaképed, ha igen ki és miért?

Ole Einar Björndalenre kiskorom óta felnézek. Sífutók közül nagy kedvencek Federico Pellegrino és Dario Cologna, de igazából mindenkit a példaképemnek mondanék, aki ezeket a sportágakat űzik. Talán ők azok a versenyzők, akikkel a legjobban azonosulni tudok, olyan értékeket képviselnek, amik szimpatikusak. Mellettük viszont mindig szurkolok a kisebb országok versenyzőinek, akikről tudom, hogy nincsenek meg ugyanazok a lehetőségeik a felkészülésre, mégis képesek kimagasló eredményt elérni.

Mi a kedvenc...

...zenéd? Mindenféle zenét szoktam hallgatni, mindig csak aktuális kedvencem van.

...bulihelyed? Nem vagyok az a bulizós típus, inkább szeretek barátokkal beülni egy kocsmába.

...búvóhelyed? Az erdő.

...állatod? Kacsa és a nyúl.

______________________________________________________________________________________________________________

Almati 2017. január 31.  - friss hírek az Universiádéról:

Ádám kedden (január 31-én) a biatlon 20km-es versenyszámban a vártnál  gyengébb eredménnyel a 43. helyen ért célba.  A héten még a sprint számban is rajthoz áll, február 2-án csütörtökön szurkolhatunk legközlebb neki.

Kísérjük együtt figyelemmel a magyar egyetemisták versenyeit a 28. Téli Universiádén és szurkoljon nekik!:

Kövessétek az egyetemisport Facebook oldalát, ahol naponta többször frissülő információkkal, videóközvetítésekkel jelentkezünk!

Folyamatos élő közvetítést láthatttok a EUROSPORT-on és a FISUTV-n is. 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink