114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Sikeres korszak előtt: az egyetemi sport és az olimpiai mozgalom együttműködése

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) együttműködési megállapodást írt alá 2016. november 9-én a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetséggel (FISU) a nemzetközi szövetségek idei fórumán Lausanne-ban (Svájc).

A Thomas Bach NOB elnök és Oleg Matytsin FISU elnök által aláírt dokumentum nyomán az egyetemi sport és az olimpiai mozgalom az Olimpyc Agenda 2020, elsősorban a hallgatói kettős életpályamodell és az Universiadék, valamint az Olimpiai Játékok szervezése tekintetében szorosabbra fűzi viszonyát a jövőben.

 

Az együttműködési megállapodás alapvetően három fontos területet érint. A jövőben mindkét fél fejleszteni fogja az ún. kettős életpályamodellt, azaz törekedni fognak annak elősegítésére, hogy a versenyzők sportsikereik mellett tanulmányi téren is jól teljesítsenek és megalapozzák élsport utáni karrierjüket. A második jelentős együttműködési terület a NOB és a FISU között az Olimpiai Játékok és Universiadék szervezési tapasztalatainak, jó gyakorlatainak megosztása. Harmadrészt pedig a FISU erősíteni kívánja a felsőoktatás hozzájárulását az olimpiai mozgalom sikeréhez, mind a sportági versenyek és fejlesztések, mind pedig a kutatás területén.

 

A NOB örömmel működik együtt a FISU-val és más szervezetekkel, amelyek elősegítik a fiatalok sporttal kapcsolatos tapasztalatainak formálását és barátságos nemzetközi versenyeket szerveznek. - mondta Thomas Bach, aki két Nyári Universiadén (Moszkva 1973, Mexikó 1979) is részt vett versenyzőként. A NOB nagyra értékeli a FISU sporton keresztül betöltött fontos szerepét az oktatás területén és vezető szerepét a nemzetközi felsőoktatási sport fejlesztésében és népszerűsítésében. A FISU-nak és az egyetemeknek óriási szerepük van abban, hogy megismertessék a fiatalokkal az olimpia értékeit: a bajtársiasságot, a tiszteletet, a kiválóságot. Az egyetemek abban is klucsszerepet vállalnak, hogy az elit versenyzők a pályán kívül is egész emberként helyt álljanak. Meggyőződésem, hogy a FISU-val kötött megállapodás egy hosszú távú és gyümölcsöző együttműködés kezdete.”

 

„A mai együttműködési megállapodás megfelelő mutatója a FISU egy éves, elnökségem alatt nagyon sikeres működésének. Ez a megállapodás szervezeteink számára egy szebb jövőt ígér. A FISU és a NOB együtt fog dolgozni a tapasztalatok megosztásán és azon, hogy összehozza a fiatalokat az olimpiai mozgalom alapértékei alapján a sport segítségével. Nincs kétségem afelől, hogy az Olimpiai Mozgalommal való folyamatos együttműködésen keresztül az egyetemi sport minden eddiginél nagyobb szerepet fog játszani a jövő vezetőinek nevelésében.” - nyilatkozta Oleg Matytsin, a FISU elnöke, aki már 2015-ös választási kampányában is hangsúlyozta a NOB-al való közeli kapcsolat kialakításának szándékát. A FISU az elmúlt évben több intézkedéssel is megmutatta elkötelezettségét. A FISU nem csupán beillesztette az Olimpyc Agenda 2020-at tíz éves stratégiai tervébe, hanem a nemzeti sportszövetségek (mint amilyen a MEFS is), a kontinentális szövetségek, a nemzetközi sportági szövetségek a hallgatók, az egyetemek, a FISU iroda és a partnerek közreműködésével folyamatosan dolgozik annak fejlesztésén.

 

„A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) üdvözli ezt az együttműködést Különösen fontos ez a Budapest 2024 olimpiai pályázat döntési szakaszának utolsó évében. A kettős életpálya-modell a MEFS stratégiai tervének, a Hajós Alfréd tervnek egyik pillére. Mivel az egyetemi sport az olimpiai élmezőny kialakulása és az utolsó utánpótlás korosztály közötti életpálya szakaszban kap helyet, így az Universiade elsősorban a hallgatóként is helyt álló tehetségek, a leendő olimpiai bajnokok előtt áll nyitva. A 2017-es 28. Téli Universiadén (Almati, Kazahsztán) és 29. Nyári Universiadén (Taipei, Taiwan) – egyetlen hónappal a NOB 2024-es rendezésről szóló döntése előtt – Magyarország a legjobb egyetemista sportolóival kívánja megmutatni elkötelezettségét és szakmai sikerességét a világ előtt.” - mondta el prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke.

Forrás: FISU

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink