114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Sárfalvi Péter januártól helyettes államtitkárként vezeti az utánpótlás-nevelést

A világbajnok öttusázó, Sárfalvi Péter december elsejétől miniszteri biztosként, majd január elsejétől az információk szerint helyettes államtitkárként végzi feladatát a sportért felelős tárcán belül kialakított utánpótlással foglalkozó helyettes államtitkárságon.

Mint ismert, a sporttörvény november 8-i elfogadásával átalakul a hazai sportirányítás, a Magyar Olimpiai Bizottság helyett az Emberi Erőforrás Minisztérium Sportállamtitkárságához kerül az állami források tervezése, elosztása, felhasználása, elszámolása és ellenőrzése, s a berkein belül létrejön a nemzeti utánpótlás-nevelési feladatokkal foglalkozó helyettes államtitkárság Sárfalvi Péter vezetésével. A négyszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok öttusázó december elsejétől miniszteri biztosként, majd január elsejétől helyettes államtitkárként végzi feladatát.

 

Prof. Dr. Kiss Ádám a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke örömmel üdvözölte az utánpótlás sport megerősödését, hiszen – ahogy fogalmazott – „a 170 országot tömörítő Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság együttműködése alapján az egyetemi sportnak kitüntetett szerepe van a már felnőtt sportolók utolsó utánpótlás korosztályt követő versenyeztetésében éppúgy, mint az élsport utáni, »alumni« sportolás megszervezésében”. A módosított Sporttörvény 2017. január elsejétől hatályba lépő rendelkezései ezt a hazai egyetemi bajnokságokon és a nemzetközi egyetemi sportversenyek rendszerén keresztül kívánja megvalósítani.

Az egyetemi sportszervezés legmagasabb szintjét a világbajnokságok jelentik, és a FISU döntése alapján a MEFS 2018-ban a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel és a Magyar Öttusa Szövetséggel közösen Budapesten Öttusa Egyetemi Világbajnokságot (EVB), a Magyar Kajak-kenu Szövetséggel és a Szegedi Tudományegyetemmel közösen pedig a szegedi Matyi-éren Kajak-kenu EVB-t rendez. A sportszövetségek és az egyetemek tapasztalatain túl a magyarországi rendezés profizmusához nagymértékben hozzájárul, hogy a központi sportirányítás vezetésében éppen e két sikersportág világbajnokai, Kozmann György (kétszeres olimpiai bronzérmes, ötszörös világ- és négyszeres Európa-bajnok kenus) és Sárfalvi Péter kapnak szerepet.

Az egyetemi sportban Magyarország évente rendez rangos nemzetközi versenyeket. Legutóbb idén nyáron a Tájfutó EVB-t – 30 év után újra – a Miskolci Egyetem szervezhette meg, Áder János köztársasági elnök fővédnöksége mellett. A díjátadón Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár megerősítette, hogy a nemzetközi szerepvállalás továbbra is komoly kormányzati segítségre számíthat. Az egyetemi sport számára ez nélkülözhetetlen, hiszen olyan hagyományoknak kell megfelelni, mint az eddig legnagyobb hazai multisport esemény, az 1965-ben Budapesten megrendezett IV. Universiade, vagyis az „egyetemisták olimpiája”.

 

Forrás: www.magyaridok.hu

Fotó forrása: MTI

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink