114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Ronaldinho lesz a Teqball Világbajnokság sztárvendége

Nem akárkivel, a korábbi 97-szeres brazil válogatott, aranylabdás játékossal, Ronaldinhóval is találkozhatsz, ha kilátogatsz december 6. és 8. között a Budapesten sorra kerülő teqball-világbajnokságra.

Olvasási idő: 3 perc

Hétvégén a teqballosokon a világ szeme, hiszen a földkerekség legjobbjai, legmenőbb sztárjai küzdenek meg a világbajnoki címért a Hungexpón – immáron harmadik alkalommal. A világeseményen 43 ország lesz jelen, közöttük olyan futballnagyhatalmak, mint Argentína, Brazília, Németország, Franciaország, Anglia vagy Olaszország.

Persze ami a füves pályán megy, nem biztos, hogy a legörbített végű asztalon is működik: ezt a megállapítást mi sem bizonyítja jobban, minthogy a nagypályás fociban alig jegyzett Montenegró párosban a világbajnoki címvédő, míg Magyarország ezüstérmes, a fociban labdazsonglőr brazilok és argentinok pedig – egyelőre – mögöttünk kullognak.

A sportág zsonglőrjei három számban: egyéniben, párosban és vegyes párosban mérik össze tudásukat, a csoportmeccseket követően az egyenes kieséses szakasz következik, azt követően pedig a döntők. A verseny érdekessége, hogy nők és férfiak vegyesen indulhatnak egyéniben és párosban is.

A sportág rohamos fejlődése lenyűgöző: a teqball nagykövetei fáradhatatlan munkájának köszönhetően az első vb-n 2017-ben még csak 20 ország vett részt, egy évvel később, 2018-ban már 42, idén pedig még eggyel több. Hogy az esemény iránt milyen nagy az érdeklődés, arra nincs jobb bizonyíték, minthogy az Eurosport élőben közvetíti a meccseket.  

Így köszöntötte Ronaldinho magyarul a rajongókat a vb-re készített kisfilmben.

Teqball-szabályok röviden:

  • Ez a sportág olyan, mintha ötvözték volna a pingpongot és a focit: 3 méter hosszú, és 1,5 méter széles legörbített végű asztalon folyik a játék.
  • A labdát nem ütik, hanem rúgják a játékosok.
  • A labdamenet addig tart, amíg a labda játékban van.
  • Egy játszma 12 pontig tart, egy meccs pedig – a verseny típusától függően – 2, 3 vagy 4 nyert játszmáig. A vb-n 2 nyert szettig tart a küzdelem.

Tudtad?

  • A teqball magyar fejlesztésű játék, három alapítója Huszár Viktor, Borsányi Gábor és Gattyán György. Az ötletük, miszerint házasítani kellene lábtengót és a pingpongot, 2012-ben vetődött fel, négy évvel később pedig már a korábbi futballzseni, Ronaldinho népszerűsítette az akkorra már hivatalosan elismert sportot Budapesten.
  • A nemzetközi szövetség ambíciózus célokat tűzött ki maga elé: el akarja érni, hogy a teqball szerepeljen a 2024-es nyári olimpiai játékok programján.
  • Számos, korábban nagy futballsikereket megélt játékos igyekszik a sportágat népszerűsíteni. Ők a teqball nagykövetei: Ronaldinho mellett a korábbi francia világ- és Európa-bajnok Robert Pirés, honfitársa, William Gallas, a spanyol válogatottal szintén világ- és Európa-bajnok katalán származású Carles Puyol, és a 2000-ben aranylabdás portugál Luís Figo is azon fáradozik, hogy a sportág híre a lehető leghamarabb eljusson a világ minden szegletébe.
  • Több jelenlegi vagy volt magyar válogatott labdarúgó is szívesen lábteniszezik pingpongasztalon: Dzsudzsák Balázs, Lőw Zsolt vagy Gera Zoli mindig kapható egy meccsre.
  • A teqballnak különböző változatai vannak, ezekről itt olvashatsz többet.

 

Az esemény hivatalos Facebook-oldala.

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc

Fotó: gettyimages, az esemény hivatalos Facebook-oldala

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink