114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Romániában magyarként, az épek között fél lábbal is sikeres Novák Károly Eduárd

A Kapcsolat című filmben, a főhős karakterének van egy mondata, amely még sokáig visszhangzik a nézőben. Amikor a Jodie Foster által alakított karakter ellenfele, aki csalással érvényesült, azt mondja „Ilyen a világ.”, Ő így felel: „Érdekes! Én azt hittem, a világ olyan, amilyenné tesszük.”  Tökéletesen illik ez a mondat Novák Károly Eduárdra, aki nem hajlandó elfogadni azokat a korlátokat, amelyek sok mindenben meggátolnak bennünket, pusztán azért, mert nem kérdőjelezzük meg a létjogosultságukat.

Olvasási idő: 3 perc

 

Például, hogy Romániában nem lehet érvényesülni magyarként.

2012-ben valóra vált egy álom: egy székely fiatalember a londoni paralimpián aranyérmet nyert pályakerékpárosként. Ekkor tudatosult benne, milyen ereje és társadalmi hatása van a bajnoki címnek. Hazaérkezésekor Csíkszeredában a polgármester Pro Urbe-díjjal jutalmazta, a megyei önkormányzat magyar elnöke pedig két nyelven köszönte meg a sportolónak mindazt, amit Székelyföld hírnevéért tett erdélyi magyarként.  

Azóta Novák Károly Eduárd Románia első magyar nemzetiségű sportminisztere, aki vállalja a konfliktusokat, ha kell, és átalakítaná a román állami sportfinanszírozást. Fontosnak tartja a magyarság nemzeti összetartozásának ápolását is.  Miniszterként is a legjobbat akarja kihozni a lehetőségekből. Sportvezetőként is tudatosan, határozottan tört céljai felé. Már 2013-ban a Román Kerékpáros Szövetség elnökévé választották, egy olyan jelölttel szemben, akiről senki sem hitte, hogy legyőzhető, csak ő.

Sérülten az épek között, csúcsteljesítményt leadva? Miért ne?!

Sportolói pályafutásával Novák Károly Eduárd cáfolja azt is, hogy aki sérült, már nem lehet minden szempontból egész, nem lehet élsportoló. Még most is aktívan edz, és számára a tokiói paralimpiai részvétel sem elérhetetlen cél. A kanadai parakerékpáros pálya-világbajnokságon három érmet nyert, és megdöntötte személyes rekordját is. Tehát csúcson van, vagy oda tart, de még 44 évesen (!)sem került leszálló ágba. Új utakon jár, példát mutat. Élő bizonyítéka annak, hogy hittel, akarattal minden cél elérhető, és sok régi korlát ledönthető.

Sportolói pályafutása gyorskorcsolyázóként indult, de egy balesetben a fél lábát elveszítő, csíkszeredai születésű sportember később nagy sikereket ért el kerékpárosként, még az épek között is. Gyorsan kiderült, hogy ebben is tehetséges. Valamit elveszített, de két dolgot kapott: protézist és extra motivációt.  A gyorskorcsolya és a kerékpársport között sok hasonlóság akad a mozgásforma, a szükséges képességek tekintetében. Pár hónap után meg is nyerte első versenyét, és három év amatőr sport után megint úgy érezte, neki kell kitaposnia az új utat. Létrehozott egy csapatot Csíkszeredában (Tusnad Cycling Team), amelyhez maga kereste a szponzorokat is. A fogyatékkal élők számára kiírt versenyek számos sikert hoztak neki. Nyert Európa-kupát, elhódította az LC2 kategória Európa-bajnoki címét is.

Több alkalommal az épek között is dobogós helyen végzett Romániában. Az ő nevéhez fűződik a térség egyik legrangosabb sportviadala, a 2007-ben indult Székelyföldi Kerékpáros Körverseny is, és rendszeres résztvevője csapatával a Tour de Hongrie-nak is. De az új út nem mindig tükörsima, sőt! Az erős ellenszelet jelezte 2011-ben, hogy kifosztották, és ellopták speciális kerékpárjait. De természetesen ez sem állhatta útját, ő ebből is erőt merített.

Merítsünk mi is erőt az ő példájából, és tegyük olyanná a világot, amilyennek szeretnénk, hogy legyen!

 

Szöveg: Lévai Ferenc
Kép: velo.hu, kronikaonline.ro, m4sport.hu

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink