114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Prof. Dr. Kiss Ádámot a MEFS Örökös Tagjává választották

Prof. Dr. Kiss Ádám leköszönő MEFS elnököt, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség 2020. évi Tisztújító Közgyűlése az újonnan megválasztott elnök, prof. dr. h. c. Mocsai Lajos javaslata alapján eddigi munkája elismeréseként, közfelkiáltással a MEFS Örökös Tagjává választotta.

Kiss Ádám megköszönte a kitüntető elismerést, átvette az Örökös Tagságot jelképező Aranyjelvényt és sok sikert kívánt valamennyi megválasztott tisztségviselőnek.

 

 

MEFS sikerek 2012-2020 között:

 

Letölthető formátum: MEFS Sikerek 2012-2020

Prof. Dr. Kiss Ádám laudációjának, teljes, írott szövege:

 

Prof. Dr. Kiss Ádám 1942. október 16-án született Budapesten. Az ELTE Természettudományi Karán 1965-ben szerzett fizikusi diplomát, azóta az Atomfizikai Tanszék munkatársa, hosszú időn át vezetője. 1976-ban szerzett kandidátusi fokozatot, 1989-ben lett a fizikai tudományok doktora, egy évre rá egyetemi tanár. Németországban, majd az Egyesült Államokban végzett kutatómunkát, 1974-ben megkapta a Gyulay Zoltán díjat, 1988-ban az MTA Fizikai Díját, 2005-ben a Simonyi Károly díjat. Az ELTE professzor emeritusa.

 

A sporttal való kapcsolat végigkísérte életútját. 1958-tól hat éven át a BEAC-ban kosárlabdázott. 1990-1997 között az ELTE TTK dékánja, mely megbízatása alatt sokat tett az egyetem sportjáért. 1998-2002 között az Oktatási Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára, mely minőségében támogatta az egész magyar felsőoktatás sportját. Ebben az időszakban hivatalból tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak.

 

2009-2013 között a BEAC, 2012-2020 között a MEFS elnöke. Sokat tett a Hajós Alfréd Terv – az egyetemi sport fejlesztési terve – megvalósításáért és népszerűsítéséért. Vezetése alatt a MEFS csaknem teljesen ujjászervezte munkáját, miközben maradéktalanul megőrizte értékeit. Felsorolni is nehéz, csak a legkiemelkedőbb eredményeket is.

 

A nemzetközi versenysportban következetesen kitartott amellett, hogy a MEFS csak a legjobbakat finanszírozhatja, de minden sportszövetségnek megad minden lehetőséget a részvételre. Ennek eredményeként pl. a 2017-es Tajpeji Universiadén 140 sportolónk vehetett részt, a vívók megnyerték éremtáblájukat. 2019-ben pedig a téli és nyári játékokon 5 csapatunk indult, köztük fél évszázada először a röplabda és a jégkorong, a női egyetemi vízilabda válogatott pedig történelmi győzelmet aratott. Az elért eredmények minden sportot szerető szívét megdobogtatták.

 

Az európai egyetemi sportéletben a MEFS 180 fokos fordulattal a 2012-es 2 fős részvételről 2019-re 153 főre növelte indulói létszámát – az egyetemek támogatásával. 2018-ban a debreceni és a miskolci egyetemekkel és városokkal közösen a MEFS elnyerte az egyetemi sportvilág második legnagyobb multisport eseménye, a 2024-es Európai Egyetemi Játékok rendezési jogát. Javaslatára az odavezető út az egyre nagyobb presztízsű Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokságok, a MEFOB-ok fejlesztését is tartalmazza.

 

Rendezésben a Kiss Ádám vezette MEFS nem csak tervezte, de meg is valósította mindazt, ami hatáskörébe tartozott. 2013-ban elkészült a FISU által kiváló szakmaiságúnak minősített Universiade pályázat. Ezalatt a MEFS eleinte évente egy-egy, később már két-két világ-, illetve európai versenyt szervezett. Kiemelkedik a 2016-os miskolci Tájékozódási futó EVB, melyet a FISU „Az év EVB-jének” választott. Éppen a mai napon kezdődik a FISU második legrangosabb, és a világjárvány miatt idén az egyetlen kiemelt eseménye, a FISU World Forum, a világon első ízben digitális formában.

 

Kiss Ádám előrelátását dicséri, hogy a MEFS 2012-ben új alapokra helyezte az azóta világszinten is ebbe az irányba mozduló szabadidősportot. Létrejöttek és azóta országos hálózatba szerveződtek az intézményi sportirodák, 8 év alatt összesen közel 2 Mrd Ft EU-s támogatással. A MEFS aktívan részt vett a WHO Egészségfejlesztő Egyetemek programja hazai adaptációjában, a KKK-k egészségközpontú átalakításában, és fiatalos stílusú kampányainak fő üzenete: „Heti 3x45 perc mozgás megváltoztatja az életed” sokakhoz elért.

 

A MEFS-et 2015-ben a nemzetközi Jean Petitjean-díjjal, 2019-ben pedig Magyar Örökség címmel tüntetették ki.

 

A MEFS prof. dr. Kiss Ádámnak, a magyar egyetemi sport fejlesztéséért elnökként kifejtett elhivatott munkássága elismeréseként Örökös Tag – Honorary Member kitüntetést adományozza.

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink