114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Plogging – Hogy 10 év múlva is láss zöld erdőt, meg kék ibolyát!

Tavaly kúszott be a hazai köztudatba a világot meghódító "plogging" kifejezés, ami tulajdonképpen az aktív mozgás és a szemétgyűjtés fogalmának összefonódása.

Olvasási idő: 2 perc

Szöveg: www.bejarhatomagyarorszag.eu

Fotó: pixabay

Mivel az ötlet Svédországból származik, így a szó összetétele is svéd eredetű, a futni és gyűjteni kifejezésekből összeállított mozaikszó: a 'plogga'.


 

#TisztázzunkValamit!

A természetben eldobált szemét mindennapos és egyre elharapódzóbb problémává vált szerte a világon. A rendszeresen friss levegőn kocogók gondoltak hát egyet és szemeteszsákot, kesztyűt ragadva kezdték róni a napi kilométereket, az edzésük részeként pedig összeszedik az út mentén eldobált hulladékokat. Így nem csupán a saját egészségükért, de a közvetlen környezetükért is sokat tesznek.

Bár első hallásra sokan idegenkednek a szemétszedéstől, azonban a közösségi kezdeményezés ereje már számos helyen ledöntötte az előítéletek építette falakat és menőnek számít a "plogging" közösségek aktív tagjává válni. Egy vékony kesztyű használata segíthet leküzdeni az ellenérzést és gondoljunk bele, hogy az egészségünkre is jótékony tevékenységünkkel mennyit teszünk bolygónk jövőjéért!

 

#MutassPéldát!

Az ötlet hatására már számos "kocogva szemetet gyűjtő" csoport formálódott Franciaországtól egészen Thaiföldig, de hazánkban is van lehetőség a sportos környezetvédelem nagykövetévé válni! A Hulladekvadasz.hu kezelte Plogging Hungary Facebook csoport jelenleg 470 tagot számlál. A szervezők aktív munkáját azonban mi sem példázza jobban, minthogy az öko szemléletű multicégek is kezdik felfedezni és támogatni kezdeményezéseiket, ploggingra buzdító eseményeiket.

Bár a mozgalom a futóktól indult, a túrázók, kerékpározók és vízitúrázók is könnyen bekapcsolódhatnak a folyamatba, hiszen nem igényel semmilyen külön előkészületet, mégis rengeteget tehetünk általa a környezetünk élhetőbbé formálásáért.

 

Benne lennél?

 

III. Install-Plan Velence RUN Plogging

2019. szeptember 28.

Rajt: Agárdi Popstrand

Cél: Velencei-tó déli partjának megtisztítása

Bővebb infó: https://www.facebook.com/events/370107973664989/?active_tab=about

 

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink