114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

"Palánk szilánkok" , avagy kulisszatitkok a miskolci egyetemi kosár Európa-bajnokságról

4000 önkéntes munkaóra, 12 000 liter ásványvíz, 2500 kilométer, a 14. Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságon a közönség magyar bronzéremnek és színvonalas mérkőzéseknek, Miskolc pedig annak az elismerésnek örülhetett, amelyet a kitűnő szervezésért kapott

Egy-egy nagy versenyen több érdekes, izgalmas történés, esemény részese lehet az ember. E sztorik nem mindig és nem feltétlenül közvetlenül sportszakmai jellegűek. A múlt héten pazarul megszervezett miskolci Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság egyik krónikása Botár László, akitől az élevezetes beszámolókat is kaptuk oszt meg velünk, a Miskolcon általa hallott, netán vele megesett történetek közül néhányat. Fogadjátok, fogadják szeretettel:

A Szervező Bizottság alaposan, hónapokon keresztül készült Miskolc – labdás sportágban első – felnőtt (17 – 30 éves korosztály) világversenyének megrendezésére, amelyen 16 férfi és 12 női egyetemi csapat indult, többségében hazájuk egyetemi bajnokai. Itt volt többek között a német, a spanyol, a szerb, a francia, az olasz, a lengyel, az észt és a magyar egyetemi férfi és/vagy női bajnokcsapat, összesen 350 játékossal. A szakmai stábokkal, edzőkkel, bírókkal, szervezőkkel, valamint az önkéntesekkel 600-an vettek részt az Eb-n. Egy hét alatt 78 mérkőzést játszottak, ez 3120 perc tiszta játékidő. Az Eb-buszok 2500 km-t tettek meg a városban.

Kaja és buli

Miskolc tényleg remekül felkészült az Egyetemi kosárlabda Európa-bajnokság megszervezésére. A sportolók, csapatvezetők, újságírók akkreditációit gyorsan megoldották - korábban voltak hasonló rendezvények, ahol ez órákat vett igénybe, s akkor sem sikerült tökéletesen. Tényleg flottul működött minden. A logisztikát remekül megszervezték, a buszok az Egyetemvárostól a megjelölt időben indultak a Generali Arénába és a Jégcsarnokba, a csapatok csak beszálltak, s már mentek is, nem kellett rájuk fél órákat, órákat várni - ilyenre is volt rossz példa. A szervező bizottság ügyvezetője, Rakaczki Zoltán, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség elnökségi tagja korábban több egyetemi Eb-n és Európai Egyetemi Játékokon járt, s begyűjtött néhány jó és rossz tapasztalatot egyaránt. Ezeket hasznosítva tényleg sikerült egy káprázatosan megszervezett, a résztvevők számára örök emlékül szolgáló egyetemi Eb-t megszervezni. A fő szervezők elmondták: tisztában voltak vele, hogy régebben tengerparti városokban is rendeztek Eb-t, ám Miskolc egy iparváros. És mi kell ahhoz, hogy sok sportoló fiatal a pályán kívül is jól érezze magát? Sok és jó kaja, valamint jó bulik. Nos, néhány korábbi rendezvénnyel ellentétben, amelyeken szigorúan kiporciózták az adagokat, itt ehettek a kosarasok, amennyi beléjük fért, s a szünnapot megelőző éjszaka a tapolcai Barlangfürdőbe szervezett bulit úgy véljük, aki ott volt, nem felejti el egyhamar...A 600 fős delegáció Miskolcon töltött egy hete alatt 12 ezer liter ásványvizet, 1600 kg húst és 900 kg pékárut fogyasztott, 11 ezer darab tojásból ettek rántottát. Fogyott halból is fél tonna, de gyümölcsből is 700 kg-ot fogyasztottak. Igen meleg volt, így 500 kg jégre is szükség volt, amit a víz hűtése mellett 700 liter rostos gyümölcslébe is belerakhattak.


Körutazó gyulafehérváriak

Jókora kerülővel érkezett Miskolcra a romániai Gyulafehérvárról az 1918 december 1. Egyetem Gyulafehérvár női együttese. Nincs sokkal messzebb Miskolc (309 km) Gyulafehérvártól, mint a román főváros, Bukarest (268 km.), a társaság mégis a főváros, s annak repülőtere felé vette az irányt. Ott gépre szálltak a hölgyek, s a csapat vezetői, majd lengyel földre repültek, s onnan Budapestre. Jókora kerülő, de ők már csak így szokták. Tavaly Zágrábba is repülővel utaztak, - mondjuk ez esetben már érthető a repülés, a távolság csaknem 600 kilométer -  de hogy miért Törökországon keresztül? Nyilván szeretnek repülni...

Jó ebédhez szólt a nóta

Ahol több száz ember gyűlik össze, egy hétre, abba a hétbe szinte biztos, hogy "belecsúszik" egy-egy születésnap. Az egyik francia kosaras az egyetemi Eb ideje alatt ünnepelt, s társai különös módon köszöntötték: ebéd közben énekeltek el neki egy francia - nyilván születésnapi - dalocskát. A többi csapat éppen akkor "abrakoló" azaz étkező játékosai látva, s hallva - pontosabban inkább kitalálva, miről is van szó, nagy tapssal köszöntötték a dalt és az ünnepeltet. A franciák a sikeren felbuzdulva utána himnuszukat, a Marseillaise-t is elénekelték.

Női csapat Miskolc-mezben

Bár a miskolci női csapat nem nevezett, nem indult el az Eb-n, azért láthattunk Miskolc-mezben szereplő női együttest a viadalon. Egyik nap az észt együttes a játéknap első meccsét játszotta, kora reggel. A csapatok teljes körű kiszolgálásához tartozott a játékosok felszereléseinek a mosatása. Úgy tudjuk,  a mosatás után kora reggelre még nem száradtak meg az észt csapat szerelései, így a küldöttség a szervezőkhöz fordultak, akik előtt nem létezett lehetetlen. Gyorsan a szertárba mentek, s természetesen találtak egy komplett Miskolc-szerelést, úgyhogy az észt lányok egy meccs erejéig tiszteletbeli miskolciak lettek.

Varga-tripla itt is, ott is

A krónikás sem lehet egyszerre két helyen, de remélem, nem veszik, veszitek rossz néven, ha egy érdekes egybeesés kapcsán beavatjuk önöket, beavatunk titeket egy kis kulisszatitokba. A torna utolsó előtti napján egyszerre játszotta elődöntőjét a TFSE női együttese a későbbi győztes francia Strasbourg csapatával a Generali Arénában, s ugyanekkor csapott össze egymással egy házzal odébb a jégcsarnokban a 9-12. helyért a házigazda Miskolc és a Debrecen férfi együttese. Mivel az érdeklődőket, szurkolókat, szimpatizánsokat, akik nem lehetnek kint a meccseket tájékoztatni kell, a megoldás a következő volt: az egyik - a rangosabb, az Eb-elődöntő - mérkőzés megtekintése mellett/közben fél szemmel figyelni kellett a másik  találkozó élő statisztikáját. Nos, a második félidőben, abban a pillanatban, amikor Varga Barbara a TF centere, tőle nem igazán megszokott módon beemelt egy triplát a franciák kosarába, a másik meccs lőlapján felvillant: a debreceni Varga Ádám - ahogy azt tőle Debrecenben megszokhatták - szintén hármast "vágott". Ez volt ám az időzítés, egy Varga-tripla a Generaliban, egy pedig szinte ugyanakkor a Jégcsarnokban.

Eb-ről vb-re, vb-ről Eb-re

Csapataink több játékosának is, ha el nem is kísérték, de egy-két meccsét megtekintették a szülei. Így tettek a TF első egyetemi Eb-jén résztvevő bedobójának, Gereben Dorkának is a szülei, akik a torna végjátékára érkeztek Miskolcra. A TF pozsonyiak elleni bronzmeccsével egyidejűleg zajlott  az olaszországi Udinében a magyar-japán U19-es világbajnoki találkozó, amelyen a Gereben család Dorka húga, Lívia révén volt érdekelt. Apuka és anyuka amellett, hogy a bronzcsatát figyelte a Generaliban, az olaszországi mérkőzés történéseit is követte laptopján, s mivel a stream közvetítés csak ritkán jött be, inkább a statisztikát figyelve. Végül hosszabbítás után kiküzdött bronzéremnek örülhettek, a dupla-diadal azonban nem jött össze, Udinében kikapott az U19-es válogatott, amely miatt kicsit bosszankodtak, de utna boldogan-büszkén ölelték magukhoz Eb-bronzérmes lányukat. Ezt követően kiutaztak Udinébe a vb-re, majd a kosaras körutazásukat Sopronba, az U18-as Eb-n fejezik be, ahol Lívia szintén érdekelt lesz. 

 

Összegzés:

Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja, az Eb Szervező Bizottságának elnöke úgy vélte, sikerült egy igazán jó tornát rendezni. – Úgy gondolom, hogy minden fiatal és minden sportoló, aki eljött hozzánk, nagyon jól érezte magát, jó benyomásokat szerzett Miskolcról, a Miskolci Egyetemről, és kellemes emlékekkel tért haza. Magas színvonalú sportrendezvény volt, külön örülök annak, hogy a magyar női csapat bronzérmes lett. – mondta a kancellár, aki hozzátette: – Az Eb-hez reklámfilm készült, melyet rövid idő alatt 28 ezren néztek meg, az esemény közösségi oldalán keresztül összesen 400 ezer embert tudtunk bevonni az eseménybe, és az Eb, valamint a kosárlabda, mint sportág mellett Miskolc és a Miskolci Egyetem, annak csodálatos környezete is a figyelem középpontjába került.

 

Dr. Kiss János, Miskolc alpolgármestere, az Eb Szervező Bizottságának társelnöke a díjátadó ünnepség után így értékelt: remekül sikerült estén, fantasztikus záróeseményen vettünk részt. A rendezvény méltó lezárása volt a miskolci kosárlabda Eb-nek. – Azonban nem csak ez az este sikerült jól, hanem az egész hét. Beszélgetés közben azt mondtam a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség delegáltjának, hogy ez egy jó torna volt. Ő erre azt válaszolta: ez nem egy jó, hanem egy csodálatos torna volt.

 

Rakaczki Zoltán, a Szervező Bizottság ügyvezetője a következőkképp értékelt – Nagyon örülök, hogy a kiegészítő programok is elérték céljukat. Jó volt látni, hogy Lillafüred, a Diósgyőri vár és annak Lovagterme, vagy a Barlangfürdőben szervezett buli mennyire lenyűgözte a résztvevőket. Tudok olyan csapatról, amelyik előzetesen kassai kirándulást és egyéb Miskolcon kívüli programokat tervezett, végül azonban az egész hetet Miskolcon töltötték. Nagyon jók a visszajelzések, nem csak egy-egy udvarias gratulációt kap a város és az egyetem a szervezésért, hanem széles körben pozitív a vélekedés, a résztvevő delegációktól, a játékvezetőktől, a sportszövetségtől, nemzetközi ellenőröktől, de külföldről is. Például a komoly szaktekintélynek számító Peter George – korábbi FIBA játékvezető és FIBA ellenőr –, aki 2002-től technikai delegáltja az Európai Egyetemi Sportszövetségnek, hivatalos jelentésében azt írta, hogy ez volt az egyik legjobban szervezett Egyetemi Európa-bajnokság, amelyen részt vett. Szeretném kiemelni az önkéntesek szerepét, akik mintegy 4000 munkaórában segítették az EB megvalósítását.

Szöveg: Botár László

Fotó: Práczki Péter

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink