114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Öt magyar érem az Egyetemi Gyorsasági Kajak-Kenu VB szombati napján

Remekül kezdett a Magyar Csapat a szolnoki Egyetemi Gyorsasági Kajak-Kenu Világbajnokság szombati döntőiben. 6 futamból 5 érmes helyezést értek el a magyar egyetemisták.

Hat versenyszámban rendeztek 1000 méteres döntőt szombaton délelőtt az Egyetemi Világbajnokságon, Szolnokon. A házigazda magyar csapat három aranyérmet, valamint egy ezüstöt és egy bronzot gyűjtött. Rajtuk kívül egy-egy világbajnoki címet szerzett Ausztrália, Fehéroroszország, Csehország és Lengyelország is, utóbbi C-2 1000 méteren, holtversenyben nyert egy magyar egységgel.

 

Az egyetemi vébé első döntőjét könnyedén nyerte az ausztrál Simon McTavish, aki közel 3 másodpercet vert a második helyen befutó Doba Richárd Alfrédra (TE), mögöttük pedig Ihar Baicheuski lett harmadik, Fehéroroszország színeiben.

 

C-1 1000 méteren viszont a magyar versenyző verte nagy különbséggel fehérorosz riválisát. Dóri Bence Balázs, a Testnevelési Egyetem hallgatója végig tartani tudta maga mögött Viktar Halaliukot és több mint két másodperc különbséggel nyert aranyérmet, a harmadik itt a cseh Brezina lett.

 

"Meglepett a fehérorosz fiú, mert az előfutamban jóval kisebb iramot diktált és a robbantásai is kevésbé voltak erősek, de a végén éreztem magamban az erőt és úgy gondoltam, ennek elégnek kell lenni arra, hogy behúzzam az első helyet" - mondta a verseny után a magyar kenus.

 

K-2 1000 méteren a német egység rajtolt a legjobban, a Pflugfelder, Schultz párossal csak a magyarok, Béke Kornél (TE) és Gál Péter István (KGRE) tudta tartani a lépést. A magyarok az első párszáz méter után az élre álltak és fél hajóval vezetve nyerték meg a házigazdák második aranyérmét. A két egység mögött az olaszok lettek a harmadikok.

 

"Tudtuk, hogy jól fognak menni a németek, az volt a technikánk, hogy megpróbáljuk őket iramból megverni és ez sikerült is, mert hiába indítottak, nem jöttek hozzánk közelebb. Olyan pályát jöttünk, amit begyakoroltunk" - mondta Béke Kornél, aki szintén a Testnevelési Egyetem hallgatója.

 

A kenu párosok versenyében a pálya két szélén rajtoló lengyelek és magyarok versenyeztek nagyot, mögöttük a riválisok másodpercekkel maradtak le. A célba érkezés után először a lengyel egységet hirdették ki győztesnek, végül a célfotó kielemzése után holtversenyt hirdettek a két hajó között. Lelovics Dávid (PTE) Némedi Konrád (TE) kettős is ezáltal felállhatott a dobogó legmagasabb fokára.

 

"Jól sikerült a rajtunk és nagyon erős utazót mentünk a magyarokkal együtt, a hajrában pedig óriási volt a csata, boldog vagyok, hogy sikerült nyernünk" - mondta a lengyel Aleksander Kitewski, aki Grzegorz Brynski párjaként lett aranyérmes.

 

A férfi kajaknégyesek versenyében rajt-cél győzelmet aratott a fehérorosz-hajó. Ilya Fedarenka, Ivan Kupryienka,  Aliaksei Misiuchenka és Kiryl Nikitsin a cseh és a lengyel négyes előtt győzött.

 

C-4 1000 méteren négy egységről, a csehekről, az ukránokról, a magyarokról és lengyelekről szólt a döntő. A világbajnoki címet a Simon Hajek, Sebastian Maizner, Jakub Brezina, David Macháček összeállítású hajó nyerte nagy csatában az ukránok előtt. A harmadik helyért pedig a magyarok és a lengyelek küzdöttek, a bronzérmet végül a házigazdák vehették át (Koleszár Zoltán (OE) Bakó Tamás (ELTE) Laczó Dániel (SZTE) Duró József (SZE)).

 

A verseny szombaton délután a 200 méteres előfutamokkal folytadóik, vasárnap, a zárónapon pedig 22 döntőt rendeznek 500-, illetve 200 méteren.

Magyar egyetemista érmeseink:


C1 1000m- Dóri Bence (TE) - 1. hely


K2 1000m- Béke Kornél (TE) Gál Péter (KGRE) - 1. hely


C2 1000m- Lelovics Dávid (PTE) Némedi Konrád (TE) - 1. hely (holtversenyben)

K1 1000m- Doba Alfréd (TE) - 2. hely


C4 1000m- Koleszár Zoltán (OE) Bakó Tamás (ELTE) Laczó Dániel (SZTE) Duró József (SZE) - 3. Hely


K4 1000m- Varga Dominik (TE) Szekeres Zsolt (TE) Doba Alfréd (TE) Czompa Tibor (EKE) - 5. Hely


Forrás: kajakkenusport.hu

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink