114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Ősszel is tekerj, de okosan!

Beköszöntött az ősz, de emiatt azért ne tedd parkolópályára a bringád! Íme, néhány tipp, mire figyelj, hogy ebben az évszakban is élmény legyen a tekerés.

Olvasási idő: 3,5 perc

A hűvösebb időben sokan lemondanak a városi kerékpározásról, és inkább a tömegközlekedést választják. Pedig, ha megfogadunk néhány tanácsot, ősszel is élvezetes lehet a városi kerekezés! Hasznos tippjeinket érdemes fontolóra venned!

 

Ruházat

 1. A réteges öltözködés alap. A legalsó réteg olyan ruhadarab legyen, amely jól tartja a hőt, és elnyeli az izzadtságot, így nem kell attól tartanod, hogy vizes felsőtesttel esel be az órára.
 2. Ha lehet, kíméljük meg a cipőt az átázástól! Egy vízálló lábbeli, vagy a zoknihoz hasonló, kerékpárboltban is kapható cipővédő „életmentő” lehet.
 3. Ha sportosra akarod venni a figurát, és hanyagolnád a hosszúnadrágot, húzz kamáslit a lábadra, ami jól tartja a hőt!
 4. Ne feledkezz meg a kesztyűről sem, hiszen melegen tartja az ízületeket, és véd a kisebb esések okozta sérülések ellen is.

Csapadékos időben bátran húzzunk esőkabátot, a hidegebb időben pedig a sál sem árt, így a megfázás is megelőzhető! A fázósaknak ajánlott a bukósisak alá sapkát is felvenni!

Felszerelés, tartozék

Ha már a bukósisaknál tartunk: a kerékpározás nélkülözhetetlen kelléke, főként a városban, ahol számos veszély leselkedik a bringásokra. Megvéd az esés következményeitől, de akár életet is menthet.

Bár a városi kerékpározásban nem kell a nyári gumit „ősziesebb” barázdásra cserélni, érdemes megszabadítani a gumiabroncsot a levelektől és a sártól, így a csúszásveszély is csökkenthető. Nem árt szétnézni a kerékpárboltok kínálatában, számos helyen kapható univerzális gumi, amely télen és nyáron is biztonságot nyújt.

A nyári, intenzívebb használat után érdemes a fékeket ellenőriztetnünk, de nemcsak a fékeknek, hanem a kerékpárláncnak és a csapágyaknak is szenteljünk némi figyelmet, hiszen a rájuk ragadt kosz és sár akár balesetveszélyes is lehet! A fékeket és a csapágyat tisztítsuk ronggyal és meleg vízzel, a láncot pedig drótkefével!  

Hibás vagy nem perfekt fékkel neki se vágj az ősznek: elég, ha kilép eléd egy figyelmetlen gyalogos, és máris ott a baj.

Arra az esetre, ha defektet kapsz, legyen nálad pótbelső, kis pumpa és szerszámkészlet! Ha nem tudsz egyedül megbirkózni a defekttel, használd a Hello Bringás appot!

Mivel a megfelelő folyadékpótlás ősszel is ugyanúgy fontos, mint nyáron, a vízzel, vagy meleg teával teli kulacs az alapfelszerelés része kell, hogy legyen.

A láthatóságra is muszáj kitérnünk. Ősszel hamarabb sötétedik, ezért legyen a bicódon macskaszem, a kerekeken küllőprizma, elöl és hátul lámpa és villogó, rajtad pedig – ha van rá lehetőség – láthatósági mellény vagy bármilyen fényvisszaverő karra vagy lábra rögzíthető szalag! 

Hasznos kerékpáros app-ok és Facebook-oldal!

 • Bringamánia. Budapest és huszonhat környező település kerékpáros útvonalait tartalmazza.
  Letöltés itt.
 • Időkép. Élő időjárási térképek, eső- és vihar előrejelzés, nagy felbontású radar.
  Letöltés itt.
 • Bringás reggeli. Ha részt akarsz venni benne, nem lehet kérdés, hogy pontos helyszínekért látogass el az esemény Facebook-oldalára.
 • Hello Bringás. Itt érdemes körbenézned, milyen kerékpárszervizek elérhetők a közeledben, ha szükség van rá.
  Letöltés itt.
 • First Aid for Cylists. Jobb, ha soha nem kell használnod, de az ördög nem alszik, főleg a városban. Az applikáció segítségével lépésről lépésre megtudhatod, mit kell tenned, ha kerékpározás közben balesetet szenvedsz.
  Letöltés itt.

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc, welovecycling.hu, kerekparosklub.hu mozgasvilag.hu

Hasznos infók: Schmidel Regina U23-as hegyikerékpáros-válogatott
Fotó: pixabay

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink