114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Olimpikonok az idei Téli Universiadén

December 11-én kezdődik és tizenegy napig tart a 26. Téli Universiade Trentoban, mely az egyetemista sportolók második legnagyobb világeseménye a Nyári Universiade után. A tizenhét fős csapat tagjai közül sokan a februári Téli Olimpián is ott lesznek Szocsiban, így fontos felkészülési állomás számukra a Téli Universiade. A magyarok hosszúpályás és rövidpályás gyorskorcsolyában, jégtáncban, alpesi síben, freestyle sí és freestyle snowboard számban bizonyíthatnak.

Elöl Berecz Anna és Heidum Bernadett - Téli Universiade nyitóünnepség (2011)

 

A csapatvezetés bízik benne, hogy jó eredménnyel tér haza a küldöttség. Erre előzetesen legnagyobb esélye rövidpályás gyorskorcsolyázóknak van, akik a Világkupák után, de még a januári EB előtt vannak - híreink szerint jó formában. A kiutazó csapat tagja a 2011-ben Universiade bronzérmet szerző Heidum Bernadett:

„Legnagyobb élményem természetesen a váltódöntő volt a 2011-es Univerisaden. Amint felléptünk a jégre megérkezett a kicsiny magyar Universiade csapat egy nagy magyar zászlóval és hatalmas hanggal. Állva szurkolták végig a döntőnket, annak ellenére, hogy például a snowboardosokkal előtte még sosem találkoztunk. Kicsi, de nagyon összetartó csapatunk volt.”- idézte fel az előző Universiade emlékeit Heidum Bernadett, rövidpályás gyorskorcsolyázó. -  „Az Olimpia és az EB előtt mindenképpen hasznos lehetőség egy színvonalas mezőnyben versenyezni. Szeretnék a hosszabb távokon minél előrébb végezni, persze ez a mezőny erősségétől és a formámtól is függ. A váltóval nagyon szeretnék ismét döntőt korizni.”- zárta szavait Bernadett, aki a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola tanulója.

A kétévente megrendezésre kerülő Téli Universiadén mintegy kétezer ötszáz versenyző áll rajthoz 12 sportágban. Ezzel a Téli Olimpia után a világ második legnagyobb, több sportágat magába foglaló téli sporteseménye. Mind a versenyszámok, mind a résztvevők száma eseményről eseményre emelkedik, ami mutatja a folyamatosan növekvő érdeklődést. Ezt a nézettségi adatok is alátámasztják. A világon több, mint száz TV adó közvetíti a versenyeket. A trentoi Téli Universiade eseményei Magyarországon az Eurosport-on lesznek láthatóak december 11-től 21-ig.

Magyarország rendszeres résztvevője a Téli Universiadéknak is. Az 1920-as évektől kezdődően, akkor még Téli Nemzetközi Egyetemi Játékok, majd Téli egyetemi Világjátékok néven gyorskorcsolyázóink, műkorcsolyázóink sok éremmel gazdagították a magyar egyetemi sportot. Ez az időszak volt a magyar egyetemi jégkorong fénykora is, több alkalommal sikerült aranyéremmel zárni az eseményeket. Olyan neves versenyzők győzelmeit ünnepelhettük, akik sportági világversenyeken és Olimpiákon is kiváló eredményeket értek el (Nagy Mariann, Nagy László páros műkorcsolyázásban, illetve Almássy Zsuzsa műkorcsolyázó).

Trento azután kapta meg a rendezés jogát tavaly, hogy az eredetileg kiválasztott szlovéniai Maribor pénzügyi okok miatt visszalépett.

 

Sport Név
Freestyle Csanaky Péter
Alpesi sí Berecz Anna
Short track Heidum Bernadett
Short track Keszler Andrea
Short track Knoch Viktor
Short track Lajtos Szandra
Short track Oláh Bence
Short track Béres Bence
Short track Burján Csaba
Short track Kónya Zsófia Lilla
Gyorskorcsolya Orosz Beáta
Gyorskorcsolya Szöllősi Szabolcs
Gyorskorcsolya Nagy Konrád
Műkorcsolya Turóczi Dóra
Műkorcsolya Major Balázs
Snowboard Szerb Mátyás
Snowboard Kis Benedek

 

Deregán Gábor / MEFS

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink