114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Okosruhával a minőségi sportolásért

Egyre népszerűbbek a hatékony sportolást segítő okosruhák és kütyük, amelyek segítségével pontos és gyors visszajelzést kaphatunk az edzés intenzitásáról és hasznáról. Bemutatjuk a legnépszerűbb terméktípusokat, az ”okosodás” előnyeit és hátrányait, továbbá azt, hogyan bánjunk a ruhadarabokkal.

Olvasási idő: 4,5 perc

Ha valaki sokat néz sportműsorokat a televízióban, gyakran láthatja, amint edzés közben a focisták furcsa övvel a derekukon és mellkasukon futkároznak fel s alá. Ez az okoskütyü nem más, mint a pulzusmérő öv, amelyet széles körben használnak az élsportban.

Az ehhez hasonló okosruhák és kellékek egy ideje már a szabadidősportban is hódítanak, de itthon még mindig keveset tudunk róluk. Ezért utánajártunk, hogy sportolás közben milyen okosruhákat érdemes hordanunk, milyen előnyünk származhat belőlük, és mire érdemes odafigyelnünk.

Íme, a legfontosabb „okosok”!

Futócipő

Rengetegen választják a kocogást és a futást szabadidejük eltöltéséül nemcsak itthon, hanem világszerte. Az egyre népszerűbb sportág vonzza az innovatív megoldásokat, legalábbis erre következtethetünk abból, hogy mind többen hordanak okostalpbetétet, amely nyomásérzékelőkkel méri a talp és a futófelület közötti kölcsönhatást. Ha cipőnkre foot podot, azaz futósebesség- és távolságmérőt is erősítünk, és – a talpbetéttel együtt – szinkronizáljuk egy futóalkalmazással, rendkívül értékes információhoz juthatunk, aminek alapján megtervezhetjük edzésünket. 

Széles körben használják a futócipőre erősíthető vagy beépíthető nyomkövető eszközöket. Ezek egyik legnagyobb előnye, hogy időben jelzik, amikor cipőnk a végét járja. A nedvességmérő szenzor pedig abban segít, hogy csakis száraz állapotban húzzunk a lábunkra futócipőt, máskülönben idő előtt elhasználódik a lábbeli.

Edzőruha

A különböző érzékelőkkel és kütyükkel ellátott tréningruha előnye, hogy sportolás közben és után is méri vérnyomásunkat, testhőmérsékletünket, háromirányú gyorsulásunkat, vérünk oxigénszintjét, pulzusunkat és szívműködésünket. A folyamatos visszajelzések segítenek abban, hogy tökéletesíteni tudjuk mozgásunkat, és a legtöbbet hozzuk ki az edzésből.

Az okosedzőruhák fejlesztése már ott tart, hogy a nyúlékony szövetanyagból készített melltartóba, pólóba vagy akár melegítőfelsőbe épített szenzorok pontos adatot szolgáltatnak szívműködésünkről, légzésünkről és fizikai aktivitásunkról. A szenzorok gyűjtötte információ egy adatrögzítő modulba kerül, amely a felhőbe továbbítja az adatokat. A víz- és izzadságálló modult újratöltés nélkül akár 50 órán keresztül is használhatjuk.

Ruhaujj

Ha valakit zavar, hogy az edzőruhájába szenzorokat építettek, használjon sima okosruhaujjat, amelyet karunkra kell felhúzni sportolás közben. A beépített szenzorokkal – a tréningruhához hasonlóan – alapadatokhoz juthatunk szívünk működésével kapcsolatban. 

Dzseki

Az okosdzseki számos adatot mér, mint például testünk hőmérsékletét, bőrünk nedvességtartalmát és izmaink feszességét. A folyamatos visszajelzéseknek köszönhetően gyors séta vagy túrázás közben is módosíthatunk testtartásunkon és mozdulatainkon. A még ennél is „okosabb” dzsekik ügyelnek arra, hogy túrázás vagy síelés közben ne fázzunk meg az izzadságtól. A szövetanyagba varrt érzékelők ugyanis időben jelzik, ha a ruhán szabad szemmel nem látható, mikroszkopikus méretű cseppek jelennek meg, amely beszivárogtatja a hideg levegőt és a nedvességet az öltözet alá.  

Jógaruha

Az egyik legnépszerűbb mozgásforma a jóga, amely nemcsak a stressz kezelésére, hanem a testmozgás utáni nyújtásra is kitűnően alkalmas. A tökéletes jógamozdulatokat azonban nem könnyű megtanulnunk, és ha nem szakember jelenlétében végezzük, könnyen beidegződhetnek a helytelen mozdulatsorok.

Ennek kiküszöbölésére egyesek olyan jógaruhát viselnek, amelynek anyagába gyorsulásmérőket és vibrációs motorokat helyeznek el. Jógázás közben csípőnknél, térdünknél és bokánknál mindvégig enyhe rezgést érzünk, amely folyamatosan ad utasításokat, hogy miként végezzük a gyakorlatokat.

Bukósisak és vállvédő

Vitán felüli, hogy a bringázáshoz, gördeszkázáshoz vagy rollerezéshez bukósisakot kell használnunk, de egyesek még vállvédővel is felszerelkeznek. Egy jó sisak életet menthet, ám ahhoz tökéletes állapotban kell lennie. A mindennapos használat során számtalanszor előfordul, hogy véletlenül leejtjük, aminek következtében szerkezetén szabad szemmel nem, vagy alig látható repedések keletkeznek.

A bukósisakokba és vállvédőkbe helyezett szenzorok azonnal jelzik, ha olyan ütés vagy becsapódás éri a fejfedőt, amely jelentősebb sérülést okoz a sisak szerkezetén, így időben le tudjuk cserélni egy újra.  

Mire figyeljünk?

Mindmáig megoldatlan probléma, hogy sportolás után hogyan mossuk ki okosruháinkat, ami az egyik legfőbb akadálya, hogy szélesebb körben elterjedjenek. Egyesek szerint a ruhába ágyazott elemeket mosás előtt gondosan körbe kell tekernünk védőfóliával, hogy ne érje víz. Mások nem hisznek ebben, hiszen centrifugázás közben a nejlon úgyis leesik.

Mások szerint azonban nem a víz, hanem a mosás hőfoka felől kell megközelítenünk a problémát. Minél forróbb vízben mossuk ki a ruhát, annál valószínűbb, hogy a szenzorok és az elem tönkremegy. Ezért érdemes követnünk a gyártó útmutatását, ha pedig nincs ilyen, hallgassunk a józan eszünkre, és kerüljük a mosást magas hőmérsékleten, továbbá használjunk kisebb fordulatszámú centrifugaprogramot!

Minden probléma megoldódik az okosruhával?

Bár a fent bemutatott ruhadarabok és kiegészítők jelentős szerepet játszanak abban, hogy javítsunk a sportolás minőségén, érdemes meghallgatnunk a szakemberek tanácsait is. Ne felejtsük, a szenzorok és alkalmazások csupán tájékoztatást adnak a testmozgásról és annak intenzitásáról, az összegyűlt adatokat nekünk kell értelmeznünk és hasznosíthatunk. Ha azért végzünk testmozgást, mert magas a vérnyomásunk vagy súlyfelesleggel küzdünk, mindenféleképpen kérjük ki sportorvos vagy hozzáértő személy tanácsát, mielőtt elveszünk az adatrengetegben.    

Mennyi az annyi?

Mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha sportolásra alkalmas okosruhát szeretnénk vásárolni. Egy hosszú ujjú felsőért akár 100 000 forintot is elkérnek, de okoscipőben futnunk sem olcsó mulatság: egy pár ára 70 000 forint körül mozog. Ha azonban belegondolunk, hogy egy pofásabb, ’normál’ futócipő ára elérheti akár a 100 000 forintot, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy kipróbáljuk az okos változatot. Jó hír a lányoknak, hogy okosmelltartót már 18 000 forintért is beszerezhetünk az Amazonon.   

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás: fortune.com, butlertechonolgies.com, just-style.com, blog.nordicsemi.com, t3.com, runsociety.com
Kép: freepiks.com

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink