114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Ők 2020 legjobbjai! Díjazták az Év sportolóit

A szokásoknak megfelelően a januári Év Sportolója gálán díjazták az elmúlt év legkiválóbb sportolóit, csapatait. A jelöltek és díjazottak között számos egyetemi sportoló is helyet kapott, akiknek ezúton is jár a taps!

Olvasási idő: 2 perc

2021. január 11-én az Év Sportolója gálaműsorban hirdették ki, hogy kik lettek 2020 legjobb sportolói: az újságírók öt kategóriában (év női sportolója, férfi sportolója, év csapata-hagyományos csapatsportágak, év csapata-egyéni sportágak, év fogyatékos sportolója) szavazhattak a legjobb sportolókra, sőt a gálán további díjakat is kiosztottak.

A listán szép számmal sorakoztak egyetemi sportolók is, akik sikerei tovább erősítik az egyetemi sport létjogosultságát és fontosságát. Az év női sportolója a cselgáncsozó Karakas Hedvig (TE) lett, aki Prágában nyert Európa-bajnoki címet, valamint első cselgáncsozóként érdemelte ki ezt az elismerést. A díjra jelölték Kapás Boglárkát  (ELTE; úszó), Csipes Tamarát (Edutus; kajakos), Kozák Lucát (DE; atléta), Dévai Boglárkát (ELTE; tornász) és Lucz Annát (BGE; kajakos). 

Az év férfi sportolója Szoboszlai Dominik lett, de a listán ott van a Tour de Hongrie-t elképesztő versenyzéssel megnyerő kerékpáros Valter Attila, az EKE hallgatója, Liu Shaoang, rövidpályás gyorskorcsolyázó a Debreceni Egyetem képviseletében, valamint a sportlövő Péni István, aki a Budapesti Corvinus Egyetemen folytatja tanulmányait.

Az Európa-bajnok férfi vízilabda-válogatott két tagja szintén egyetemista: Vámos Márton és Jansik Szilárd is az Edutus Egyetem hallgatója. Bár nem a férfi jégkorong válogatott lett az év csapata, ők adják a legtöbb egyetemista sportolót, szám szerint 21-et (Hetényi Zoltán-DE; Arany Gergely-BME; Adorján Attila-EKE; Garát Zsombor-ELTE; Stipsicz Bence-BME; Bukor Rajmund-BGE; Horváth Milán-TE; Kreisz Brúnó-KJE; Majoross Barnabás-ÓE; Miskolczi Márk-ME; Nagy Krisztián-PPKE; Sági Martin-PPKE; Szabad Kevin-Open University; Vas János-TE; Vincze Péter-TE; Tóth Richárd-ELTE; Galló Vilmos KooKoo Finn egyetem; Mihály Ákos-TE; Papp Kristóf-Michigan State University; Szita Donát-TE; Erdély Csanád-BCE)! Mellettük még a női vízilabda-válogatott tagjai között találunk egyetemistákat: Máté Zsuzsanna-ELTE; Keszthelyi-Nagy Rita-TF; Leimeter Dóra-ELTE; Garda Krisztina-SZIE; Szücs Gabriella-ÁTE; Csehó-Kovácsné Kasó Orsolya-TE , Horváth Brigitta-DUE. A Sopron Basket női kosárlabda-csapatának játékosa, Varga Alíz a Soproni Egyetem hallgatója.

Az egyéni sportágak csapatversenyeiben szereplő csapatok tagjai között is számos egyetemistát találunk. Az olimpiai részvétel kivívó női asztalitenisz válogatottnak tagja Madarász Dóra Csilla a PTE hallgatója. A Testnevelési Egyetemen tanul a férfi tornászválogatott tagja, Kiss Balázs. A kötöttfogású birkózóválogatott tagjai is egyetemisták: Torba Erik-EKE; Vácza István-EKE; Lévai Zoltán EKE; Lévai Tamás-PPKE Takács István-TE. Péni István Dénes Eszterrel (SZIE) alkot kitűnő vegyespárost, hiszen a légfegyveres EB-n ezüstérmet szereztek. Az Adolf Balázs (ÓE) Fejes Balázs kenupáros egy aranyat elhozott a szegedi világkupáról, és a hazai versenyeken is rendre kiválóan teljesítettek.

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink