114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Nyugalom Keleten, izgalom Nyugaton

Az 5. fordulóval folytatódott a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda-bajnokság. A férfiaknál Keleten érvényesült a papírforma, a csapatok többnyire sima mérkőzéseket vívtak egymással. Nyugaton már több volt az izgalom, a Közgáz szoros végjátékban győzött a PTE-PEAC otthonában, a Szombathely pedig gyakorlatilag végig vezetve nyert rangadót Mosonmagyaróváron. A soproniak parádés, közel 70%-os triplázásukkal verték meg a Veszprémet. A nőknél egyetlen találkozót rendeztek.

NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA-BAJNOKSÁG, FÉRFIAK

 

Férfiak, Keleti csoport, 5. forduló:

 

ELTE-BEAC - TFSE 78-96 (20-22, 18-20, 20-28, 20-26)

Budapest, Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Jankovics, Molnár.

ELTE-BEAC: MOKOS 29/9, GYURCSÁNYI 29/21, Molnár 4, Czimer 6, Mayer. Csere: Tímár 6/6, Torda 2, Jónás 2, Szeiler. Edző: Tima Gergely.

TFSE: KOVÁCS M. 24/18, SZABÓ D. 16/9, Laman 5/3, KOVÁCS B. 9/9, Király 9. Csere: SCHUBERT 16/9, Pataki 2, PINTÉR 15/6, Váczi. Edző: Boros Zoltán.

A mérkőzés végig kiváló iramban zajlott, mindkét csapat jó dobóformát mutatott. A modern kosárlabda kedvelői jól érezhették magukat, hiszen a meccsen rengeteg hárompontos kosár, több alley-up találat és látványos jelenet zajlott. A nagy "tűzpárbajból" végül a TFSE jött ki jobban, amely egészen az utolsó negyedig meg tudta tartani jó formáját, s ezzel a második félidőben szépen lassan ellépett ellenfelétől. Extra egyéni teljesítmények mindkét oldalon akadtak. Hazai részről Mokos Dániel 29 pontja mellé 18 lepattanót is szerzett, Gyurcsányi Péter pedig 50% fölötti "találati aránnyal" dobott be 7 triplát 12 kísérletből. A csapatként "több lábon álló" TF játékát ügyesen szervezte a 16 pontja mellé 14 gólpasszt kiosztó Szabó Domokos, Kovács Martin pedig Gyurcsányihoz hasonlóan 50% fölötti pontossággal (6/10, 60%) szórta a triplákat.

 

Tima Gergely: - A meccs végére elfáradtunk, mint fejben, mint testben, így sajnos nem tudtuk tartani a lépést a kifejezetten jó dobóformát kifogó ellenfelünkkel, amelynek ezúton is gratulálok a győzelemhez.

Boros Zoltán: - Elég nagy triplacsata alakult ki a mérkőzés folyamán, melyből szerencsére mi jöttünk ki jobban. Védekezési hibánkat, és az ELTE jó dobóformáját a hárompontosokkal tudtuk kompenzálni, és így a végére sima lett a mérkőzés annak ellenére, hogy végig szoros volt.

Statisztika

 

Szegedi RSC - Nyíregyházi Egyetemi SE 58 - 87 (15-22, 20-26, 10-17, 13-22)

Szeged, Topolya sor, 40 néző. V.: Márkus, Czékmán.

Szegedi RSC: HAJDU 12, Kéri, Eperjesi 4, Kaszai 3/3, MAYER 14. Csere: KASS 11/3, Liszkai 6, Kubik 6, Kirják 2, Szűcs, Dapev. Edző: Mészáros Vivien.

NYESE: VASKÓ 14/9, Vida 6/3, DEMETER 7/6, SITKU 25/3, MOKÁNSZKI 23/6. Csere: JURÁK 9/9, Jánkfalvi 3/3, Hornyák, Kovács, Hengsperger. Edző: Hegedűs Ferenc.

 

A hazaiak nagy lendülettel kezdtek, ám ellenfelük gyorsan eszmélve átvette a vezetést. A nyíregyházi csapat magas emberei már a meccs elején megmutatták, hogy távolról is veszélyesek a hazai gyűrűre, így  az első negyed végére 7 pontos előnyre tettek szert. A második negyedben a szegediek próbálták tartani a tempót, zóna elleni jól támadásokkal sikerült faragniuk a hátrányukból, Hajdú és Mayer jó párost alkottak a palánk alatt, ám a félidő hajrája Mokánszki Máté és Sitku Márton vezérletével a vendégeké volt, akik növelték előnyüket, így 13 ponttal vezettek félidőben. Szünet után a Nyíregyháza folytatta a mérkőzés nagy részében alkalmazott zónavédekezést. Ekkor ez már hatékonyabb volt, mint korábban, a Szeged már kevésbé tudott eredményesen támadni. A nyíregyháziak kihasználva magassági fölényüket, tovább növelték előnyüket, második esélyből rengeteg pontot szerezve. Nem könnyítette meg a hazaiak dolgát, hogy több játékosuknak is problémáik voltak a személyi hibákkal. A vendégek előnyét tovább növelte Jurák és Vaskó remek hárompontos dobószázaléka, így a mérkőzés utolsó részére a szegediek már csak futottak az eredmény után. A Nyíregyháza 29 pontos magabiztos győzelmet aratott több kiemelkedő teljesítménnyel, Mokánszki Máté (23 pont, 17 lepattanó) dupla-duplával zárt, Sitku Mártont (25 pont, 9 lepattanó) pedig csak egy lepattanó választotta el hasonló teljesítménytől. Szegedi részről elsősorban Mayer Ákos (14 pont, 9 lepattanó) emelhető ki.

 

Mészáros Vivien: "Játszottunk egy egész jó első félidőt, jó lett volna ezt megtartani a második játékrészre is. Ellenfelünk magas poszton bizonyult sokkal jobbnak, bár kizárás hiányában nem is próbáltuk megnehezíteni a dolgukat. Az egy darab büntetőnket kicsit nehezményezem, de a mérkőzés nem ezen múlt. Gratulálok az ellenfélnek a győzelemhez…"

Hegedűs Ferenc: "Örülök a magabiztos győzelemnek. Gratulálok a fiaimnak, mert amiért jöttünk, teljesítettük. További sok sikert kívánok az ellenfélnek!"

Statisztika

 

DMSE- EKE Eger 48-97 (10-14, 21-28, 8-32, 9-23)

Debrecen, OEC tornaterem, 30 néző. V.: Kokas, Nemes.

DMSE: Mlcoch 6,Velkey 8/6, Veszprémy 8/3, Hegyi 4, CSIRPÁK 13/3 . Csere: Bujdosó 2, Nádasi 2, Nyíri 3/3,Horai, Cseh 2. Edző: Kovács István.

EKE Eger: Papp 5/3, UNGI 16/6, SZICSÁK 23/3, Illés 6, HORVÁTH 12. Csere: Bürgés 2, SZABÓ 15/3, Steier 10, Sárosi 2, Beák 6, Pomázi. Edző: Váczi Péter.

 

A hazaiak a legjobb játékosuk nélkül, míg a vendégek erős sorozatterhelésük újabb állomására érkeztek a Medikus Csarnokba. Előzetesen nagy különbségre lehetett számítani, azonban meglepő módon ez az első félidőben nem ütközött ki. A hazaiaknál elsősorban Csirpák Patrik (13 pont, 11 lepattanó) volt eredményes, míg az egrieknél Ungi Keve és Szicsák Bence (23 pont, 9 lepattanó) - aki 1 pattanóval maradt el a dupla-duplától - szállította a pontokat. Mielőtt azonban a hazaiak elhitték, hogy van keresnivalójuk a mérkőzésen, a vendégek - akiknél Horváth Róbert 12 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát ért el - hirtelen a valós tudásuknak megfelelően kezdtek el játszani, ennek köszönhetően pedig szinte pontot sem engedtek az egyre fáradó hazaiaknak. A végére kialakult különbség teljesen reális a két csapat játékerejét tekintve.

 

Kovács István: "Két ellentétes félidőt játszottunk. Az elsőben felnőttünk a feladathoz, és sikeresen kosárlabdáztunk, míg a vendégek inkább csak keresték a tempójukat. A második félidőben már csak próbáltunk jól játszani, de erre a mérkőzésre lehet építeni."

Váczi Péter: "Jó hangulatú mérkőzésen a második játékrészre találtuk meg a ritmusunkat. Ellenfelünk sportszerű játékát köszönöm, és sok sikert kívánok nekik."

Statisztika

 

Debreceni Egyetem – AKE-BGE 76-53 (30-7, 24-18, 15-9, 7-19)

Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, 25 néző. V.: Kisházi, Bács.

Debreceni Egyetem: POLLÁK 19/9, Nemes 6, Sólyom, Fábián, OPRE 10/3 Csere: Balázsi, SZEKERES 12/9, Várbíró 6, Zsuga 7/3, Orosz 4, GÓLYA 9, Berzi 3/3. Edző: Kádár Tamás.

AKE-BGE: Steier 7/3, Lantos, SZŐKE 12, Holjencsik 8/6, MOGYORÓS 19/3. Csere: Horváth, Majkó, Szakács 7. Edző: Zsirai Gyula.

Jól kezdett a Debreceni Egyetem csapata, nagy lendülettel és kedvvel játszott az első negyedben, aminek következtében több mint húsz pontos előnyt épített fel, amelyet a második és harmadik negyedben tovább tudott növelni a szimpatikusan és helyenként jól játszó BKG csapata ellen. Az utolsó negyedben a vendégek nem adták fel a mérkőzést, és faragni tudtak a hátrányukból, azonban így is magabiztos győzelmet aratott a hazai alakulat, amelyből Opre Roland (10 pont, 13 lepattanó) dupla-dupláig jutott, Szekeres Ferenc (12 pont, 9 lepattanó) egy pattanóval, Gólya Vendel pedig 1 ponttal (9 pont, 17 lepattanó) maradt el ettől. A jól küzdő vendégektől Mogyorós Bencének (19 pont, 9 lepattanó) - Szekereshez hasonlóan - egyetlen lepattanó hiányzott a dupla-duplához.

 

Kádár Tamás: "A mai napon az első negyedet leszámítva nem tudtuk a megszokott játékunkat hozni, de a győzelem a lényeg."

Zsirai Gyula: "Elsőként szeretnék gratulálni a hazai csapatnak, biztos vagyok benne, hogy egy Final Four-os csapattól szenvedtünk vereséget. Kalandosan érkeztünk meg kicsit kevesen is voltunk, de nem tartalékosan. Az első negyedet leszámítva le a kalappal a csapat előtt, volt tartásunk és élmény volt ma is itt lenni velük és remélem így lesz a továbbiakban is."

Statisztika

 

A 4. fordulóból elhalasztott mérkőzés:

Miskolci Egyetem – ELTE BEAC 107-51 (34-15, 17-11, 34-14, 22-11)

Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 70 néző. V.: Vaszi, Lónáth.

MEAFC: Kozák M. 9, Sándor 13/12, KOZÁK B. 15/3, ASSZÚ 17, LIPPAI 17. Csere: TAKÁCS 21/15, SZŐKE 8, Pap 5/3, Gadus 2. Edző: Drahos Gábor.

ELTE BEAC: Mokos 8, GYURCSÁNYI 17/3, Molnár 7, Jónás 4, Mayer 6. Csere: Tímár 7/3, Somosi 2, Torda. Edző: Szekeres Dávid.

A papírformának megfelelő játékkal nyitott a hazai közönség előtt most bemutatkozó Miskolc, így Lippai Szabolcsék gyakorlatilag már az első negyedben eldöntötték a mérkőzést. A bőven forgatott házigazda határozottan gyakorolta saját elemeit, ami nem nagyon ízlett a kisebb terheléshez szokott, ráadásul két nap alatt a második mérkőzésüket játszó fővárosiaknak. A harmadik negyedet Takács Dániel pontjai és gólpasszai színesítették, így a látványos játékra sem panaszkodhatott a közönség. A mérkőzést ilyen arányban is megérdemelten nyerte a hazai csapat. A miskolciaktól hárman is - Lippai (17 pont, 14 lepattanó), Asszú Áron (17 pont, 10 lepattanó) és Kozák Bertalan (15 pont, 10 lepattanó)  - dupla-duplával zárták az összecsapást.

Drahos Gábor: "Jó volt látni Asszú igyekezetét a lepattanózásban, és azt is, hogy Takács ismét kellő hőfokon pörgött, és jól játszott. A többiek is nagyon igyekeztek, és az U-20-asaink is tapasztalatot szerezhettek. Továbbra is gyakoroljuk a feladatainkat, és akkor még ügyesebbek leszünk."

Szekeres Dávid: "Gratulálok az ellenfél teljesítményéhez és a sportszerű játékhoz!"

Statisztika

 

Férfiak, Nyugati csoport, 5. forduló

SMAFC – Veszprémi Egyetemi SC 101-69 (31-20, 19-19, 23-12, 28-18)

Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 50 néző. V.: Rokob , Tóth.

SMAFC: HORVÁTH 4, HEISZENBERGER 29/27, TUKOVITS 32/6, SZEGEDI 32/18, Barcza 2. Csere: Gáspár 2, Szilágyi, Erdős, Nichter. Edző: Farkas Dávid.

Veszprémi Egyetemi SC: SIMON 26/6, Birkás 18, Naményi, Piukovits 13/3, Kovács 4. Csere: Grifatong 6, Rehák 2, Yuteng. Edző: Mónus Péter.

Óriási iramban kezdődött a mérkőzés, mindkét csapat nagy iramot diktált, melyből a SMAFC jött ki jobban, hiszen hat pontos előnyre tett szert. A következő percekben kiderült, hogy kiváló napot fogott ki a hazai csapat, hiszen nyolc kísérletből hét hárompontost süllyesztettek el a soproni játékosok el. A második negyedben védekezést váltott a SMAFC, ám ekkor még nem volt meggyőző és hatékony az új védekezés. A harmadik negyedtől azonban a vendéglátóknak sikerült "kivenniük" a játékból a vendégcsapat legjobbját, Simon Mártont és kezdett nőni a különbség. A negyedik negyedben már csak az volt a kérdés, hogy a hazaiak növelik-e az előnyt, vagy a vendégcsapatnak sikerül közelebb férkőzni, ám erre a kérdésre is hamar választ kapott a szép számmal kilátogató, soproni egyetemistákból álló közönség, hiszen továbbra is ihletett dobóformát produkált a SMAFC, és összességében megérdemelt győzelmet aratott. Tukovits Balázs és Szegedi Márton is 30 pont fölé jutott, utóbbi 6/7-es (85, 7%) "találati aránnyal" triplázott, és sem pontban, sem pedig triplázás hatékonyságában nem sokkal maradt el tőle a 29 pontot szerző, távolról szintén káprázatosan (9/11 81,8% tripla) célzó Heiszenberger Norbert, aki 11 pattanóval a dupla-duplát is elérte, a 16 gólpasszt "kézbesítő" Horváth Máté pedig remekül játszott a társak keze alá, a SMAFC csapat szinten is remekül (17/25, 68%) triplázott. A vendégektől Simon - a 26 szerzett pontja mellé - 14 faultot harcolt ki.

Farkas Dávid: "Gratulálok a csapatomnak, mind a kilenc pályára lépő játékos hozzátette azt a teljesítményt és feladatát, melyet a mérkőzés előtt és alatt kapott. Dobóformánk az extra védekezésnek köszönhetően emberfeletti volt, huszonöt kísérletből tizenhét hárompontos dobtunk, ez ritkán látható produktum. Dolgozunk tovább, szeretnénk jövő héten újabb győzelmet bezsebelni hazai pályán. Köszönjük szurkolóink buzdítását, akik oroszlánbarlangot csináltak ma este a Krasznai Csarnokból."

Mónus Péter: "Elsősorban gratulálok az ellenfélnek, jól játszottak. Mi viszont sajnos nem bírtuk el az extra dobóformájukat, valamint azt, hogy a kezdőből három játékosunk hiányzott."

Statisztika

 

PTE-PEAC –Közgáz SC és DSK 75-78 (16-17, 22-21, 18-14, 19-26)

Pécs, Ifjúság úti csarnok, 50 néző. V.: Dr. Danka, Téczely

PTE-PEAC: Kárpáti 2, POPGYÁKUNIK 14/6, Tímár 2, Gáspár, SCHUJ 20/6, Tóth. Csere: Major 2, Nyulász 12, Varga 4, Nagy 9, Griszháber 7/3, Kovacevic 5. Edző: Földi Sándor.

Közgáz Sc és DSK: FÓTI 17, ÚR 16, BEA 14, Korompai 4/3, Németh 14. Csere: Kiss 10/3, Gőczi 2, Jenei 1. Edző: Vladár Csaba.

 

Végig szoros és kiélezett csatát hozott a mérkőzés, amelyen a gyors és technikás vendégjátékosok sikeresen alkalmazták az egy-egy elleni játékot, valamint rengeteg betörésből sikerült pontot szerezniük. A hazaiaknak nem feküdt ez a stílus, rengeteget hibáztak, de ennek ellenére is több lehetőségük adódott, hogy a maguk javára fordítsák a mérkőzést. Az utolsó percben eladtak egy labdát, volt egy ki nem kényszerített hibájuk és két pontatlan befejezésük, így a 14 pontos, 18 lepattanós dupla-duplát "szállító" Bea Gergely vezette vendégcsapat megérdemelten nyert.

 

Földi Sándor: "Szoros mérkőzést játszottunk, rengeteg hiba adódott a védekezésben és támadásban is. Kapkodtunk, nem volt igazi csapatjáték, nem találtuk a ritmust, ez vezetett a vereséghez."

Vladár Csaba: "Annyi büntetőt hagytunk ki a végén, hogy az már idegesítő volt. A két lelkes csapat támadásban rengeteg hibával játszott. Talán mi egy picit jobban tudtuk alkalmazni a kitámadást, a letámadást, amelyből voltak szerzett labdáink, így könnyű kosarakat tudtunk szerezni. Gratulálok mindkét csapatnak."

Statisztka

 

Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem - SzoESE 70-78 (18-21, 20-27, 16-13, 16-17)

Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 30 néző. V.: dr. Vajda, Földesi.

Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: KÁMÁN 17/3, GEIGER 15/3, Rátvay 5/3, Horváth 8/3, DOMSITZ 20. Csere: Varga, Kovács, Nagy-Bíró, Iváncsics, Mándity, Tóth 3, Borsi 2. Edző: Laky Tibor.

SZOESE: Horváth Cs. 7, Körmendi 14/3, SOÓS 10/6, SCHVEIGHOFFER 15, OROSZI 15/3. Csere: CZUKOR 12/3, Novák 5/3, Bojkovszky, Gombkötő, Frisnyák. Edző: Kéri Péter.

 

A forduló rangadóján két hasonló képességű csapat találkozott egymással. Az első negyed kiegyenlített játékát követően a második egységben a vendégek pontosabban és egységesebben kosárlabdázva, tíz pontos előnyre tettek szert. A második félidőben a hazai alakulat folyamatos versenyfutásban volt azért, hogy utolérje ellenfelét, ami sok esetben néhány pont különbséggel sikerült is, ám kiegyenlíteni vagy átvenni a vezetést nem sikerült. Ez a fogócska eléggé felőrölte a Széchenyi Egyetem gárdáját, így a rangadót a szombathelyi egyetemisták nyerték. Összességében elmondható, hogy a mérkőzést az egységesebben, sokkal inkább csapatként játszó szombathelyi csapat nyerte meg. A győztes vendégektől Czukor Bence (12 pont, 10 lepattanó), hazai oldalon pedig Domsitz Márton (20 pont, 14 lepattanó) ért el dupla-duplát.

 

Laky Tibor: "Gratulálok a Szombathelynek a győzelemhez. Ennél jobb játékra számítottam a saját csapatomtól, de  elfelejtettünk csapatként gondolkodni és nem használtuk ki az erősségeinket. Az egyéni megoldásokat preferáltuk, aminek az lett a vége, hogy negyven percen keresztül futottunk az eredmény után. Az lett volna nagy csoda, ha így is meg tudtuk volna fordítani a mérkőzést."

Kéri Péter: "Nehéz mérkőzésre számítottunk. Úgy gondolom, hogy ez a párharc a nyugati csoport rangadója. Mindkét csapat nagyon jó hozzáállással játszott, szerencsére ez a mérkőzés most nekünk sikerült jobban."

Statisztika

 

PTE Petőfi SE –NKE SE 80-62 (19-24, 17-11, 19-18, 25-12)

Pécs, Tási csarnok, 20 néző. V.: Földvári, Dr. Szalóki.

PTE Petőfi SE: Scherk, Kovács, PONTYOS 13/9, HAMAR 5, AMER 14/6. Csere: Aus 4, Árok 5, Szavai 7/3, Sulyok, LEHMBACKER 23, Schmitz, Varga 9/3. Edző: Petőfi Áron.

NKE SE: Nagy, Póczos 4, PÁLVÖLGYI 21/12, Obermann 12/9, PANIC 25/6. Edző: Ifj. Paulik Tamás

Az első negyedben még fej fej mellett küzdöttek a csapatok. A második negyedtől már érezhető volt a mindössze öt játékossal érkező vendégek fáradsága. A harmadik negyed szoros volt,  jót tett a NKE SE csapatának a szünet, azonban a negyedik negyedben a fáradtabb vendégek nem tudták tartani a mélyebb kerettel rendelkező hazaiakkal a lépést, így végül közel 20 ponttal győzött a 23 pontos, 13 lepattanós dupla-duplával záró Tim Lehmbacker vezette hazai gárda.

Petőfi Áron: "A mérkőzésen jól látható volt, hogy a két csapat azonos szinten van. Győzelmünk kulcsa a mélyebb keret volt."

Ifj. Paulik Tamás: "Gratulálok az ellenfél győzelméhez. A két csapat hasonló erőt képvisel azonban kevés játékossal érkeztünk, így a találkozó végig nem tudtuk felvenni a harcot a hazaiakkal."

Statisztika

Nők, Keleti csoport, 3. forduló

Nyíregyházi Egyetemi Sportegyesület – Szegedi RSC 31-71 (6-18, 10-12, 3-28, 12-13)

Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 40 néző. V.: Gergely, Nyíri.

Nyíregyházi Egyetemi Sportegyesület: Deák, Jakab 15, Alajtner, Mácsai 13, Szabó. Csere: Papp 3/3. Edző: Hegedűs Ferenc.

Szegedi RSC: Boros 20, Kajtár 7/3, Molnár 6, Váradi 16, Antal. Csere: Finsztál 12, Győri 6, Hevesi 2, Liska 2. Edző: Földi Alexandra.

Első hazai mérkőzésén lassan lendült bele a játékba a hazai csapat. A Szeged együttese végig határozott és fegyelmezett játékkal irányította a mérkőzést.

Hegedűs Ferenc: - A várakozásnak megfelelően alakult az eredmény, nagyon jól kezdtük a játékot, csak kicsit kapkodtunk, tehát nagyon gyorsan eldobáltuk a labdákat és így elment az önbizalmuk a lányoknak. Ezt lehetett várni egy jó csapat ellen játszottunk, de szimpatikus volt a mieink játéka.

Földi Alexandra: - Az utolsó perces megérkezésünk nem igazan segített a játék kezdésében, nehezen lendültünk játékba, félidőre már viszont kialakult egy nagyobb különbég amelyet a meccs végéig tartani tudtunk. Gratulálok a csapatomnak es a évről évre fejlődő Nyíregyházának.

Fotó: Práczki Péter, Mosonmagyaróvár SzE 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink