114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Nyolcvan csapat a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupán

Október elején rajtolt el az ország legnagyobb egyetemi kispályás labdarúgó-bajnoksága: a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa, amely iránt – a súlyosbodó járványügyi helyzet ellenére – nagy volt az érdeklődés.  

Olvasási idő: 3 perc

Nyolcvan sikerre éhes egyetemi csapat adta le nevezését határidőre Magyarország legnagyobb egyetemi kispályás focibajnokságára, az aranycsapat egykori hátvédjéről elnevezett Buzánszky Jenő-kupa 2020/2021-as őszi idényére. A férfiaknál a Szuperligában összesen kilenc, a Női Ligában hat csapat indul a megméretésen, míg a Divízió 2-ben 20, a Divízió 3-ban pedig 45 együttes vág neki a küzdelmeknek.

A számok alapján úgy tűnik, a koronavírus-járvány szerencsére nem szegte kedvét a kispályás foci rajongóinak, sőt! Idén tavasszal – amikor a járványhelyzet miatt a csapatoknak nem sikerült befejezniük a bajnokságot – összesen 74 együttes kezdte meg a pontvadászatot, azaz az indulók létszáma hattal nőtt.

Érdekesség, hogy a tavalyi őszi idényhez képest ugyanakkor a férfiaknál néggyel csökkent az induló csapatok száma, a nőknél viszont kettővel nőtt. Mindkét elitbajnokságban címvédésre készül a 2019/2020-as őszi kiírás férfi, illetve női győztese, a Made in Italy és a Solisun FC.

Emlékszel?

A koronavírus-járvány miatt márciusban a szervezőknek fel kellett függeszteniük a Buzánszky Jenő-kupát, így a tavaszi idény győztesek kihirdetése nélkül ért véget. Ezért nem a focipályán, hanem a számítógép előtt, FIFA 2020-ban ütköztek meg egymással a felek, amiről korábban mi is írtunk.

Miből áll a járványügyi protokoll?

Kovács Róbert, a bajnokság főszervezője reméli, hogy a 2020/2021-es szezon lebonyolítását nem akadályozza a pandémia, és be tudják fejezni mind az őszi, mind pedig a tavaszi bajnokságot. Ehhez azonban a játékosoknak és a nézőknek egyaránt be kell tartaniuk a járványügyi protokollt! Nézzük, melyek ezek!

- A mérkőzés előtt a játékosoknak, továbbá a cserepadon ülőknek ajánlják a védőmaszk használatát.
- Csak olyan játékos szerepelhet a mérkőzésen, akinek testhőmérséklete nem haladja meg a 37,8 Celsius-fokot. Minden mérkőzésre érkező játékos testhőmérsékletét megmérik.
- Amennyiben a játékosok közül valakinek légúti betegségre utaló tünetei vannak (köhögés, orrfolyás, nehéz légzés), vagy testhőmérséklete meghaladja a 37,8 Celsius-fokot, a mérkőzést lefújják és elhalasztják.
- A cserepadon ülő játékosoknak 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk egymástól.
- A pályára nézők nem léphetnek be, csak a kerítésen kívülről vagy a pályától 3 méterre nézhetik a mérkőzést.
- A maszkviselés minden nézőnek kötelező.Hol nézhetem élőben a meccseket?

A férfi és női bajnokság, továbbá a Divízió 2 találkozóit a DEAC műfüves pályáin rendezik meg, míg a Divízió 3 mérkőzéseinek nagy részét a DEAC-sporttelep környéki bitumenes játéktereken tartják meg.

Tudtad?

  • A korábbiakhoz hasonlóan idén ősszel is négy osztályban rendeznek meccseket: a férfi Szuperligában, a Női Ligában, a Divízió 2-ben és 3-ban.
  • A négy bajnokságban összesen 80 csapat vág neki a küzdelmeknek.
  • Az alap- és a kiesési szakaszt 2020. október 5. és 2021. január 30. között tartják.
  • A februári döntőre az új egyetemi sportcsarnokban, a DESOK-ban kerül sor.
  • A Buzánszky Jenő-kupát 2002 óta rendezi meg a Debreceni Egyetem.
  • Az esemény hivatalos Facebook-oldalán naprakész információkat találsz a mérkőzésekről.

Ki volt Buzánszky Jenő (1925-2015)?

Magyar válogatott labdarúgó, aki 1950 és 1956 között 49 alkalommal ölthette magára a címeres mezt. Jobbhátvédként tagja volt a magyar labdarúgás eddigi legsikeresebb válogatottjának, az Aranycsapatnak, amely – neve ellenére – soha nem nyert világbajnokságot. Ott volt az 1952-es helsinki olimpián, amelyen a magyar válogatott aranyérmes lett, és szerepelt az évszázad mérkőzésén is, amelyen a magyarok 6:3-ra verték az angolokat. A hátvéd az Aranycsapat tagjaként ezüstérmet nyert az 1954-es labdarúgó-világbajnokságon. Klubhűségét igazolja, hogy az NB I-ben csak a Dorogi Bányász mezét öltötte magára (1947-1960). 

Visszatekintő

A Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa 2019/2020-as őszi idényének győztesei:

Superliga (férfiak): Made in Italy
Női Liga: Solisun FC
Divízió 2: Iron Monkey
Divízió 3: Szlambdoria

A férfi bajnokság mérkőzéseinek eredményeit, továbbá a bajnoki tabellát itt nézheted meg, míg a női bajnokság eseményeit itt követheted végig. A korábbi bajnokságok győzteseinek nevét itt találod meg.

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás: buzanszkykupa.hu
Kép:
A Buzánszky Jenő-kupa hivatalos Facebook-oldala

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink